Sigtet i sagen om 13-årig pige kan kræve penge: Bliver dyrt hvis du skriver hans navn
LÆS OGSÅ: Advokat Vibeke Borberg advarer: - Det er forkert at dele sigtedes identitet
Hvis du er en af dem, der har haft lidt for travlt med at dele, hvem den sigtede i sagen om 13-årig pige er, kan det ende med mere end en dyr regning til dig.
En del af pengene, som du i værste fald risikerer at skulle betale i "straf" for at bryde navneforbuddet, kan nemlig ende med at blive en kontant gevinst for den 32-årige mand, der er sigtet i sagen.
Siden navneforbuddet faldt mandag, er mandens identitet blevet spredt vidt og bredt på de sociale medier og internettet.
Og det kan altså ende med at indbringe Danmarks p.t. mest forhadte mand en net sum penge.
- Muligheden for at få erstatning afhænger af hvor alvorlig overtrædelsen af navneforbuddet er, fortæller advokat Vibeke Borberg til SE og HØR.
Vibeke Borberg er advokat med speciale i blandt andet medieret og presseetik.
Og det kræver ifølge hende samtidig, at politiet beslutter at forfølge nogle af overtrædelserne af navneforbuddet. Først herefter kan den sigtede mand måske få en erstatning.
- Det vil være en konkret vurdering fra sag til sag, om den sigtede har krav på torterstatning, forklarer Vibeke Borberg.
Og der er store beløb på spil.
I en sag fra sidste år, hvor en 27-årig mand var tiltalt for i et opslag på Facebook at have brudt et navneforbud i forbindelse med en omfattende hackersag, endte det med en bøde på 15.000 kroner. Den krænkede part fik dog ingen erstatning denne gang.
Den dømte slap for at betale erstatningen - men altså ikke bøden - fordi kun få fulgte manden på Facebook, og opslaget blev fjernet efter seks timer.
Advokat: Skal altid sletttes
Der spekuleres flere steder på internettet i, om det er lovligt at dele den 32-årige sigtede i sagen om 13-årig, så længe det er gjort, inden navneforbuddet blev nedlagt over den sigtede mandag formiddag - men sådan hænger det ikke sammen, vurderer Vibeke Borberg:
- Har man delt oplysninger, før navneforbuddet blev vedtaget, så har man i princippet ikke gjort noget ulovligt - så længe man sørger for at slette dem igen, mener Vibeke Borberg og fortsætter:
- Det er dog svært at kontrollere, for reglerne er ikke tilpasset den digitaliserede verden, som vi lever i, hvor vi konstant kan dele informationer vidt og bredt, slår advokaten fast.
Derfor vil Landsforeningen for Forsvarsadvokater nu have ændret de nuværende regler. Det fortalte foreningens formand, Kåre Pihlmann, tirsdag.