Krimi14. januar 2021

TV 2-chef: Vores dokumentar-folk fandt primært forhold hos os

Nyhedschef på TV 2 fortæller i et længere interview med SE og HØR, hvorfor TV 2 pludselig dropper deres egen sexisme-dokumentar
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20170118-104333-2-1920x1281we_0.jpg
 Foto: Ritzau Scanpix

- Det er da fuldstændig forrykt, hvis man vælger at droppe den dokumentar. Den har jo om noget vist sig at have sin berettigelse efter to gamle han-elefanter er faldet, siger en TV 2-kilde, der ønsker at være anonym, til SE og HØR.

De to mange-årige medarbejdere og kendte studieværter, Jes Dorph-Petersen og Jens Gaardbo, er for nylig blevet fyret efter en sexisme-undersøgelse på TV 2.

TV 2 har efterfølgende valgt at droppe tv-stationens helt egen Me too-dokumentar om sexisme på danske arbejdspladser, også selv om den beslutning har kastet kritik af sig fra TV 2’s egne medarbejdere.

Det kom frem i går, at dokumentar-projektet, der har været flere måneder undervejs, nu ikke bliver til noget.

TV 2’s nyhedschef Jacob Kwon fortæller nu i et interview med SE og HØR, hvorfor.

- Det er fordi vi overordnet set ikke mener, det er troværdigt, at vi undersøger os selv på den her måde. Vi mener ikke, at det er journalistisk hensigtsmæssigt, at det er kolleger, der skal undersøge andre kolleger, som skal interviewe andre kolleger, både nuværende og tidligere, siger Jacob Kwon.

Han mener heller ikke, at de vil kunne lave en dokumentar, som vil blive opfattet som et forsøg på at skildre virkeligheden og sandheden omkring nogle forhold hos dem selv.

- Vores vurdering er, at ligegyldigt, hvor god og hvor godt den dokumentar er lavet, så vil vi blive tillagt en masse motiver, og nogle vil mene, at vi er enten for hårde imod nogle af dem det handler om, eller vi er for skånsomme, fordi vi kender dem. Andre vil måske mene det er et hævntogt, så uanset, hvordan og hvor godt vi laver vores arbejde med dokumentaren, så vil det blive opfattet som et partsindlæg, og det gør det fordi, det er os selv, der behandler os selv, siger nyhedschefen.

- Men er det her ikke bare fordi, der har været så meget blæst omkring Jes Dorph-sagen, at I er blevet bange simpelthen?

- Nej.

Vil du uddybe det?

- Jamen det er det ikke. Det har ikke noget at gøre med det. Det der sker i den advokat-undersøgelse, er et helt særskilt spor.

Har den sag været en del af dokumentaren?

- Altså advokat-undersøgelsen?

- Ja. Har TV 2 selv været undersøgt af journalisterne på dokumentaren?

- Det forstår jeg ikke det spørgsmål.

- De sager, der har været omkring Jes Dorph og Jens Gaardbo. Ved du om journalisterne, der har lavet dokumentaren, selv har gravet i de seksuelle krænkelser, der har været på TV2?

- Nu forstår jeg dit spørgsmål. Jamen, det er på den måde, at vi ikke fortæller, hvad vores research indeholder. Det er helt principielt, det er der ingen medier, der gør, siger Jacob Kwon.

Han fortæller, at de lægger det frem, som de vælger at publicere og offentliggøre.

- Men, hvad der sker i vores research-fase, det holder vi fortroligt.

- Det lader jo til, at der er nogle medarbejdere på TV 2, der er sure eller stærkt forundrede over, at I lige pludselig dropper den her dokumentar. Hvad har du at sige til det?

- Jamen, jeg har selvfølgelig stor forståelse for, at der er nogle, der synes, det er en forkert beslutning. Og det må de også gerne mene, og de må gerne være uenige med mig i, at det ikke ville skade vores troværdighed. Jeg kan så også sige, at der er rigtig mange, der er enige med mig blandt medarbejderne, heriblandt vores tillidsmand, siger Jacob Kwon.

Nyhedschefen fortæller, at det er klart, når man har en nyhedsafdeling med 650 medarbejdere, så skal man ikke regne med, at samtlige medarbejdere altid vil mene, man træffer de rigtige beslutninger.

- Men burde man ikke bare lave den dokumentar? Det er vel for seernes skyld? Og det er vel vigtigt, der bliver lavet et grundigt journalistisk stykke arbejde omkring det her?

- Ja, og derfor håber vi også, der er andre medier, der vil gøre det. Og vi sætter de medvirkende fri, som vi har været i kontakt med. Og hvis de fortæller deres historier til andre medier, så er det i den grad med vores velsignelse. Vi mener bare ikke, at vores troværdighed kan holde til, at vi undersøger os selv.

- Kan du med hånden på hjertet sige, at der ikke sidder nogen oppe i TV 2’s ledelse, og ligesom har givet dig og nogle af de andre mundkurv på, fordi der er foregået noget, der ikke skulle her?

- Ja, selvfølgelig kan jeg det. Nu er jeg jo selv en del af TV 2´s ledelse.

- Nu vil der jo gå længere tid før nogle sager vil komme frem i lyset. Og dokumentaren handler vel ikke kun om TV 2. I bearbejder vel også andre arbejdspladser end TV 2 i dokumentaren? Kunne man så ikke bare skære det med TV 2 ud?

- Det er jo præcis derfor, vi har valgt at stoppe projektet. Det var jo fordi det var endt med nærmest udelukkende at handle om TV 2. Fordi vores håb var jo oprindelig, at vi kunne lave en bred dokumentar, der handlede om sexisme og Metoo på danske arbejdspladser. Det var det projekt, der blev sat i gang.

- Det endte så med, primært at være forhold på TV 2 som vores dokumentar-folk fandt frem til. Og da det træder derhen, så var det, at vi sagde: Det synes vi ikke, at vi troværdigt, kan være dem, der undersøger os selv. Så derfor valgte vi at stoppe projektet.

- Det er da alligevel vildt nok. Hvis det primært er kommet til at handle om TV 2. Er det fordi, der er rigtig mange sager på TV 2 omkring det her? Der må da være andre sager at dække rundt omkring på andre arbejdspladser end lige netop TV 2?

- Jeg tror ikke, det er nogen hemmelighed, at TV 2 har haft et problem med sexisme. Det synes jeg er temmelig velkendt efterhånden i den brede befolkning. Så selvfølgelig er der jo forhold på TV 2, som i den her sammenhæng vil være relevant at kigge på.

- Og så spiller det jo nok også ind, at dem som har siddet og kigget på den her sag, har haft lettere ved at få informationer fra folk, der sidder lige ved siden af og kolleger, så jeg tror, at det måske er årsagen til, at det primært er kommet til at handle om TV 2, siger Jacob Kwon.

- Du er jo også journalist. Hvad tænker du selv om, at man lige pludselig skal droppe sådan et projekt her?

- Jamen, jeg synes da det er ærgerligt, og jeg forstår da godt, at dem, der har siddet med sådan et projekt her i flere måneder, er uenige, og at de er kede af, at det de sidder og arbejder på nu, bliver stoppet.

- Men det ændrer jo ikke på, at jeg som nyhedschef har et overordnet ansvar for hele nyhedsafdelingens troværdighed. Deriblandt også vores dokumentarafdeling. Og det er altså nu engang min vurdering, at vores troværdighed kan ikke holde til, at vi undersøger os selv, lyder det fra nyhedschef Jacob Kwon.

SE OG HØR har også talt med redaktionschef på TV 2 Dokumentar, Troels Jørgensen, men han ønsker indtil videre ikke at kommentere sagen.

Sponsoreret indhold