Krimi18. december 2024

Vestsjællands Brandvæsen dømt for at opbevare flere tons fyrværkeri ulovligt: - Vi kan kun beklage

Direktøren er meget ærgerlig over den noget usædvanlige sag, hvor fyrværkeriet lå meget tæt på en lokal skole
Fest fyrværkeri for Majestæten ved Gråsten Slot
Fyrværkeri kan se helt fantastisk ud, men det kan også være dødsensfarligt. Og det skal opbevares helt korrekt - det har Vestsjællands Brandvæsen nu erfaret, efter de har fået en bøde for at opbevare fyrværkeri ulovligt og forkert.
 Foto: René Schütze / Aller Medier

TIP OS: Kender du mere til sagen? Del din viden i en mail til tip@seoghoer.dk

LÆS OGSÅ: Tidligere "X Factor"-deltagere idømt fængsel: - Når de ryger ud af musikken, går det galt

Fyrværkeri kan være yderst farligt og derfor er der særligt strikse regler for opbevaring og salg af den årlige nytårstradition.

Her er det blandt andet brandvæsenet, som står for at uddele tilladelser og holde opsyn med virksomheders opbevaring og salg, i Danmark.

Derfor er det også en yderst prekær sag, som har ramt Vestsjællands Brandvæsen.

De er nemlig blevet dømt for at overtræde fyrværkeriloven - helt konkret ved at have opbevaret ikke under 3000 kilo NEM (Netto Eksplosiv Mængde red.) fyrværkeri ulovligt og uden at have fået tilladelse af Kalundborgs kommunalbestyrelse.

Det fremgår af en aktindsigt i sagens dombog, som SE og HØR er i besiddelse af.

SE og HØRs research afslører, at den store mængde fyrværkeri - som blev opbevaret ulovligt - blandt andet lå blot få meter væk fra en folkeskole med hundredvis af mindreårige elever.

Det er Vestsjællands Brandvæsen blevet dømt for

Vestsjællands Brandvæsen blev i slutningen af 2023 tiltalt for at have overtrådt fyrværkeriloven i tiden op til 6. september 2022 - brandvæsnet har siden erkendt anklagerne mod dem.

Den ulovlige opbevaring af ikke under 3000 kilo NEM fyrværkeri er sket på materialpladsen Rynkevangen 14 i Kalundborg.

Brandvæsnet er blandt andet blevet dømt for ikke at have opbevaret de tusindvis af kilo krudt i bygninger eller containere, ligesom placeringen af fyrværkeriet ikke opfyldte sikkerhedsafstanden til andre virksomheder og beboelse.

Området huser blandt andet adskillige boliger, Rynkevangskolen, en REMA 1000, Kalundborg Kommunes jobcenter og flere virksomheder.

Derudover blev den store mængde fyrværkeri ikke opbevaret på en særskilt opbevaringsplads, ligesom det ikke var blevet placeret i aflåste containere og eller opbevaringsrum, fremgår det af anklagerne.

Til syvende og sidst var det heller ikke ordentligt sikret mod tyveri på den åbne plads, hvor der tilsyneladende var meget let adgang til fyrværkeriet, som hverken var låst inde eller opbevaret korrekt.

Vestsjællands Brandvæsen skulle egentlig være mødt i retten 2. december, hvor de skulle svare på anklagerne, men brandvæsnet valgte i stedet at tilstå tiltalen på et retsmøde 25. november, hvor de blev idømt en bøde på et pt. ukendt beløb.

Direktør beklager: - Det er ærgerligt og skidt

SE og HØR har snakket med direktøren for Vestsjællands Brandvæsen, Lars Karlsen, som er ekstremt ærgerlig over den usædvanlige sag.

- Vi kan kun beklage.

- Det er jo nogle mærkelige omstændigheder, som gør, at vi pludselig står med den her situation. Det er vi meget ærgerlige over, og det kommer selvfølgelig ikke til at ske igen, lover direktøren.

Han kan ikke fortælle, hvad de præcise omstændigheder har været, fordi han ikke vil involvere tidligere ansatte - han har dog givet en omfattende forklaring til politiet, siger han.

- Men vi har stået ved vores ansvar og erkendt, ligesom vi selvfølgelig betaler bøden, lyder det yderligere.

Lars Karlsen fortæller, at den store mængde fyrværkeri var blevet opbevaret på en plads, som lå samme sted som deres værksted.

- Vi har selvfølgelig taget hånd om det internt, og vi har ikke længere noget sted til at opbevare hverken farligt gods eller fyrværkeri, lyder det fra direktøren.

Fra det eksplosionramte boligområde i Seest ved Kolding som blev raseret ved ulykken på N. P. Johnsens Fyrværkerifabrik. Her er det Peter og Pia Jørgensens nedbrændte hus.
Så galt kan det gå, når fyrværkeri ikke bliver opbevaret korrekt. Billedet er fra Seest-ulykken i 2004, hvor N. P. Johnsens Fyrværkerifabrik gik op i røg og fik raseret et helt nabolag. Siden har myndighederne skærpet reglerne voldsomt inden for fyrværkeri.
 Foto: Ernst Van Norde/Ritzau Scanpix

SE og HØR har forsøgt at finde ud af størrelsen på bøden, men det har ikke været muligt - direktøren har endnu ikke modtaget den endelige bøde, hvorfor han ikke kender prisen for den eklatante bommert.

Går ikke ud over brandvæsnet

Bøden kommer ikke til at lamme brandvæsenets budget, forsikrer direktør Lars Karlsen:

- Da vi opdagede det hele, sjussede vi os nogenlunde frem til, hvad det ville koste. Og det ser ud til, at det holder sig inden for det budgetterede.

Så det er ikke sådan, at brandvæsnet nu står og mangler en brandbil, fordi I skal betale bøden?

- Nej, det viser sig heldigvis, at den plads i budgettet burde være nok, men det er klart, at det er ærgerligt og skidt, at vi skal bruge de penge.

- Sket er sket, og det kan vi kun tage ved lære af, slutter direktør for Vestsjællands Brandvæsen, Lars Karlsen.

Sponsoreret indhold