Vil sætte promillegrænsen ned: Over to øl er for meget
Onsdag er det 25 år siden, at promillegrænsen for bilister blev sænket fra 0,8 til 0,5.
I den anledning har målingsinstituttet Voxmeter for Ritzau spurgt danskerne om deres holdning til de nuværende regler.
Og langt størstedelen tilfredse med, hvor promillegrænsen ligger nu. Men der er dele af loven, de gerne ser ændret.
Cirka halvdelen af de 1009 respondenter svarer, at de ønsker en lavere promillegrænse for nye bilister og personer, der har generhvervet deres kørekort efter at have mistet det.
Sådan er udviklingen
I 2019 sagde 9 procent af unge bilister mellem 17 og 24 år, at de havde kørt spritkørsel inden for de seneste tre år. I 2022 var tallet 15 procent.
Der er alkohol indblandet i omkring hvert femte dødsfald, der sker som følge af en trafikulykke.
Fra 1976 til 1998 var grænsen for, hvor meget alkohol bilister måtte have i blodet under kørsel, en promille på 0,8.
Før 1976 var der ingen fast promillegrænse - dengang skulle politiet i hvert enkelt tilfælde vurdere, om føreren af bilen var for påvirket til at køre.
Hos Rådet for Sikker Trafik er direktør Mogens Kjærgaard Møller enig med de danskere, der vil have en lavere promillegrænse for de to grupper.
- Vi er direkte bekymrede, fordi vi kan se, at antallet af ulykker med unge bilister er steget med 25 procent under corona, og vi kan se, at de unges holdninger til spritkørsel har ændret sig over de senere år, siger Mogens Kjærgaard Møller.
Janne Tolstrup, alkoholforsker på Syddansk Universitet, siger, at det typisk vil kræve to øl drukket lige efter hinanden, for at en mand på 70 kilo vil ryge op på 0,5 i promille.
Det er netop omkring de 0,5 i promille, at fysiologiske ændringer kan måles - på reaktionstid og opfattelsesevne. Det afhænger dog meget af den person, der drikker.
Selv mener Tolstrup umiddelbart godt, at politikerne kunne overveje at sænke grænsen, dog ikke helt til 0.
- Efter to øl synes jeg ikke, jeg er i stand til at køre bil.
- Men jeg synes ikke, den skal være 0, for det giver rum til en masse fortolkningsbesvær - hvornår alkoholen for eksempel er helt ude af blodet, siger hun.