Nyheder19. november 2021

Efter millioner af opkald: Nu er det slut

Den 30. november afsluttes en 82-årig lang karriere - her stempler Frøken Klokken ud for sidste gang
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/d1c86981-40d2-42c7-b740-3b8e3db63da1-w_1024_h_680.jpg
 Foto: TDC

Frøken Klokken fik 11,6 millioner opkald det første år, men den 30. november i år er det slut.

Det skriver teleselskabet TDC i en pressemeddelelse.

Tjenesten har givet det præcise klokkeslæt til danskerne siden 1939.

Artiklen fortsætter under billedet...

https://imgix.seoghoer.dk/19990505-104457-2-1920x1278we.jpg
 Foto: Bax Lindhardt/Nf-Nf/Ritzau Scanpix

Sådan så indmaden i Frøken Klokken oprindeligt ud. I dag "bor hun" på Telefonmuseet. Foto: Bax Lindhardt/Nf-Nf/Ritzau Scanpix

Bruges ikke nok

TDC udfaser Frøken Klokken, fordi hun ikke bliver brugt så meget mere. Samt fordi virksomheden er ved at modernisere sin infrastruktur.

- Som en naturlig følge af den digitale udvikling er der i dag en række telefonservices, der ikke bliver brugt i lige så høj grad som tidligere, og som har et højt strømforbrug. Det gælder blandt andet Frøken Klokken.

- Antallet af brugere på tjenesten har været stødt faldende over de seneste år, da funktionaliteten er overtaget af eksempelvis mobiltelefoner, siger Robert Dogonowski, der er kommerciel direktør i TDC NET.

Begyndte i Sverige

Idéen kom fra Sverige, hvor en lignende service havde stor succes. Og det blev den også i Danmark, hvor 11,6 millioner danskere ringede til Frøken Klokken det første år.

I begyndelsen var Frøken Klokken forbeholdt teleselskabet Kjøbenhavns Telefon Aktieselskabs kunder. Men i takt med at telefoncentralerne blev automatiseret, blev servicen udbredt, og hele landet kunne snart ringe 0055 og få det aktuelle klokkeslæt.

- Før Frøken Klokken måtte danskerne bruge de mere analoge metoder, hvis de ville have stillet armbånds- eller bornholmeruret. I København havde man på Skt. Nikolaj Kirke og senere på et pakhus i Frihavnen monteret en slags kugle, som hver dag klokken 12 middag faldt ned.

- Senere hjalp telegrafen med at få urene til at slå i takt. Men telefonen var det første og største gennembrud for elektrisk og lynhurtig kommunikation helt ud i hjemmene. Og med tiden mellem stort set alle danskere”, siger Martin Johansen, udstillingschef hos ENIGMA - museum for post, tele og kommunikation.

Frøken Klokken har gennem tiden haft to stemmer, den første tilhørte Anna Edith Sommer-Jensen, og ved et systemskifte i 1970 blev det Marianne Gerners stemme, der fortalte, hvad klokken var.

Frøken Klokken træffes frem til 30. november på telefonnummer 70101155.

Sponsoreret indhold