Hun fældede Dorph: Nu står Therese Philipsen frem for første gang
For første gang stiller Therese Philipsen sig frem og fortæller, at hun er en af den to kvinder, der i forbindelse med advokatundersøgelsen på TV 2, fremlagde sine oplevelse med seksuelle krænkelser fra tv-værten Jes Dorph-Petersen.
Det sker i dokumentaren ”MeToo: Sexisme bag skærmen”, som netop er blevet tilgængelig for stream på Discovery+, og som har været undervejs i snart et år.
Også flere andre kvinder med en fortid på Kvægtorvet i kanalens velmagtsdage, står frem med navn i dokumentaren. Ifølge dem var arbejdspladsen fyldt med løsluppenhed, flirt og udskejelser – ind imellem med den konsekvens, at grænserne blev overtrådt.
I dag er Therese Philipsen 44 år gammel. Hun er bosiddende i Florida, og erhverver sig som forfatter.
I starten af 00’erne – fra 2000 til 2002 var hun ansat på TV 2 som journalistpraktikant, og i ”Sexisme bag skærmen” giver hun for første gang sin version af den beretning, der endte med at koste Jes Dorph-Petersen jobbet.
Presses ned på briksen
Op til Dorphs fyring i januar 2021, medvirkede hun i advokatundersøgelsen, der var sat i gang efter intern uro. I Politikens artikel op til Jes Dorph blev pillet af skærmen, er hun omtalt som ”Nina”.
Efter en 22-udsendelse i 2001 bliver Philipsen inviteret med i Jes Dorphs pendlerlejlighed af en fælles kollega. Her skulle de have nogle øl efter en lang dags arbejde.
Artiklen fortsætter under billedet:
Therese Philipsen var vært på "Station 2" og "TV 2 Sporten" frem til 2005. Her er hun til premiere i 2008. (Foto: Jacob Ljørring)
De sidder på en briks.
- Og så kigger han lidt skælmsk på mig. Han har et lidt underligt udtryk i øjnene. Og derfra går det ret stærkt. Han løfter din hånd og putter den op foran min mund, og så presser han mig ned på denne her briks, fortæller Therese Philipsen i dag, før hun fortsætter:
- Han er ovenpå mig. Og jeg tænker, hvorfor kysser han mig ikke? Hvis man kan lide nogen, så kysser man jo.
- Han bliver ved med at vende mig hoved. Eller dreje det til siden, som om han ikke vil kigge på mig, fortæller Therese om oplevelsen, hvor hun er stærkt opsat på at få øjenkontakt med kollegaen. Hun opdager, da hun kigger hen over bordet, at kollegaen er gået.
Bange for misforståelser
Herefter fortæller hun, at Jes trækker op i hendes nederdel.
- Og så trænger han ind i mig. Jeg sparker ikke, slår ikke, skriger ikke, men beslutter mig bare for at give, hvad han vil have, lyder forklaringen fra Therese, der også tydeligt husker, at Dorph på et tidspunkt giver hende en lussing.
TV-værten er sød og omsorgsfuld dagen derpå, og blandt andet derfor er Therese bange for, at det er hende, der havde misforstået noget.
Jes Dorph har ikke ønsket at medvirke i dokumentaren, mens kollegaen i et skriftligt svar forklarer, at han på ingen måde kan genkende kvindens forklaring om, at han skulle have været vidne til voldelig eller krænkende adfærd. Ifølge hans forklaring drak de to fyraftensøl i stuen, hvor han siden overnattede, da det var blevet sent.
Kort efter besøger hun igen Jes Dorph-Petersens lejlighed. På det tidspunkt var det hos hende, som om grænserne var helt udhviskede.
- Jeg har spurgt mig selv så mange gange siden: Hvorfor dælen gjorde du det? Og jeg ved det ikke.
Therese Philipsen har aldrig været interesseret i at få nogen fyret ved at fortælle sin historie.
- Mit motiv i det her har aldrig været at få fyret nogen, men at få sparket ordentligt gang i debatten, siger hun.
Artiklen fortsætter under billedet:
– Det var et granatchok, lød et fra Jes Dorph-Petersen, om sin reaktion, da han fik at vide, at han var fortid på TV 2. Han medvirker ikke i dokumentaren på Discovery+. (Foto: Mikael Rieck)
Græd hele vejen hjem
Thereses praktikantkollega, Louise Degn, har også en oplevelse fra Dorphs lejlighed i Odense i 2003. Hun var også ansat på kanalen, da hun på det interne beskedsystem får en invitation til nogle øl efter job.
De er kun tre – Dorph, Louise Degn og en kollega kaldet ”redaktøren”. De tager en taxa til lejligheden.
Stemningen er god, indtil alt inden i Louise fryser. De to mandlige kollegaer spørger, om hun har prøvet en trekant nogensinde. Hun svarer nej, og giver udtryk for, at det har hun heller ikke lyst til.
De rejser sig begge, kommer hen til Louise og begynder at kysse på hende.
- Jeg husker det bare som hænder og læber alle steder. Det mest grænseoverskridende var måske den følelse af, at de var i mit ansigt.
Louise Degn fortæller videre, at hun er nervøs for at sige fra og på den måde gøre nogen sure. Alle alarmklokker ringer, men det kommer ligesom bare ikke ud. Hun bakker ud af lejligheden, før hun går grædende hjem.
- Der ligger en besked på telefonsvareren fra Jes Dorph, hvor han siger, at han er alene nu, så hvis jeg have ombestemt mig, så kunne jeg komme tilbage, og så var det bare ham og mig.
- Men det eneste, jeg havde fortrudt, var, at jeg overhovedet var taget med.
Ifølge Louise Degn får hun tilbuddet om trekantsex med de to mandlige kollegaer flere gange.
Ingen kommentarer
Jes Dorph ønsker ikke at kommentere Louise Degns oplevelse i dokumentaren, men ham der i historien er kaldt ”redaktøren” afviser, at der skulle være gjort fysiske tilnærmelser.
Alle nyhedschefer- og direktører i perioden fra 1997 og frem til i dag, er blevet spurgt, om de vil stille op til interview i dokumentaren om kulturen på TV 2.
Undtagen nuværende nyhedsdirektør, Ulla Pors, samt administrerende direktør på TV 2 mellem 2006 og 2007, Per Mikael Jensen, har ingen ønsket at stille op til interview.
Det var produktionsselskabet Impact TV, der tog over, da TV 2 selv valgte at skrotte dokumentaren om kulturen på kanalen. Dele af researchen er foretaget af Dagbladet Information, og de tre afsnit af "MeToo: Sexisme bag skærmen" kan ses hos Discovery+.