Fugleinfluenza fundet på Lolland: 36.000 dyr skal dø
Den meget smitsomme fugleinfluenza H5N1 er fundet på en stor kalkunfarm på Lolland med 36.000 kalkuner.
Derfor aflives dyrene nu, ligesom der oprettes en zone på ti kilometer rundt om den smittede farm med restriktioner.
Det oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.
I zonen må der ikke sælges og flyttes æg, høns og andre fugle, medmindre man har en særlig tilladelse fra styrelsen.
Derudover skal ejere af høns og andre fugle i en zone på tre kilometer fra farmen registrere deres fugle online.
Restriktionerne forventes at kunne ophæves, 30 dage efter at ejendommen er ryddet op og desinficeret.
- Det er desværre det sjette udbrud i 2021 og starten af 2022 af den her type fugleinfluenza i Danmark, fortæller Charlotte Vilstrup, der er dyrlæge og kontorchef i Fødevarestyrelsen.
Så sent som nytårsaftensdag kunne styrelsen fortælle, at en hobbybesætning ved Skaverup ved Vordingborg var blevet ramt.
Ifølge Charlotte Vilstrup er smittetrykket fra de vilde fugle i øjeblikket stort, der kan bringe smitten ind på farmene.
- Vi ved fra undersøgelser i Danmark og af vilde fugle i resten af Europa, at der i øjeblikket er rigtig mange vilde fugle, der er smittet, siger hun.
De seneste dage er flere hundrede kalkuner fra farmen på Lolland døde, og nytårsdag kunne Statens Serum Institut fastslå, at det skyldtes H5N1.
Der findes ingen kur mod sygdommen. Derfor skal dyrene aflives for at stoppe udbruddet og forhindre, at smitten spredes.
Arbejdet begynder mandag og forventes at vare flere dage.
I begyndelsen af november indførte Fødevarestyrelsen et krav om, at fjerkræ og andre fugle i fangenskab skal lukkes inde eller overdækkes.
Derudover er der også et forbud mod samlinger af fjerkræ og andre fugle til for eksempel udstilling eller konkurrencer.
H5N1 smitter normalt ikke mennesker. I sjældne tilfælde er det set hos folk med tæt kontakt til fugle. Det er dog ikke set i Danmark.
- Selv om det selvfølgelig altid er muligt for virus at smitte mellem dyreracer, er der ikke grund til at være bekymret for smitte til mennesker, siger Charlotte Vilstrup.