Kendte3. januar 2022

Politiker kritiserer "Emily in Paris": Karikeret og anstødelig

Ukraines kulturminister, Oleksandr Tkachenko, retter skyts mod anden sæson af Netflix-serien ”Emily in Paris”, fordi karakteren Petra – en ung ukrainsk kvinde – er portrætteret på en måde, som ifølge ham er ”uacceptabel”
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/eip_204_unit_00753r.jpg
 Foto: Netflix

Historien om den unge – og yderst velklædte – amerikanske Emily, der rejser til Paris for at arbejde for et fransk marketingsfirma, går endnu sin sejrsgang på streaminggiganten Netflix. Denne gang med sin anden sæson, der fik premiere kort før jul.

I Danmark er den i skrivende stund blandt de fem mest sete shows på platformen.

Men det er bestemt ikke alle, der jubler over det glittede frankofile univers.

I Ukraine sidder for eksempel Oleksandr Tkachenko, og efter at have binget tv-serien, sidder han tilbage med en anke mod især fremstillingen af Emilys ukrainske veninde – Petra.

Snyder og stjæler

Tkachenko, der er landets minister for kultur og information, mener, at karakteren er både ”anstødelig” og direkte ”uacceptabel”.

- I løbet af 1990’erne og 2000’erne var ukrainere portrætteret hovedsageligt som gangstere. Over tid har det ændret sig. Men ikke i dette eksempel, lyder det fra ministeren, der fortsætter:

- I ”Emily in Paris” ser vi så en karikatur af en ukrainsk kvinde, som jeg vil kalde uacceptabel. Og anstødelig. Er det sådan, ukrainere bliver betragtet på den anden side af Atlanten? Som stjæler og som gerne vil have alting gratis forærende, og som er bange for at blive udvist? Sådan bør det ikke være.

Hele kritikken opstår, fordi figuren Petra i serien narrer hovedpersonen Emily - spillet af Lily Collins - til at stjæle både tøj og smykker i en butik.

Artiklen fortsætter under billedet:

https://imgix.seoghoer.dk/eip_204_unit_00232r.jpg
 Foto: Netflix

Petra og Emily mødes i Paris. Undervejs er Petra ude på at stjæle eller hustle sig frem i tilværelsen, ligesom hun er nervøs for udvisning (Foto: Netflix)

Netflix tager imod

Ministeren bakkes op af den ukrainske forsker, Olga Matveieva, der mener, at karakteren Petra marginaliserer opfattelsen af ukrainske kvinder.

- Stereotyper, der baserer sig på nationalitet, ikke alene fremprovokerer ubalance, men bibeholder også en aggression. Så lad os skabe fred og ikke lave krænkende jokes, skriver Matveieva.

Kulturministeren i Ukraine, Oleksandr Tkachenko, fortæller dog, at Netflix har været yderst diplomatiske, efter han har henvendt sig med kritik af fremstillingen af Petra.

- De takkede mig for min feedback. Vi aftalte, at vi i løbet af 2022 holder tæt kontakt for at undgå sådanne situationer, siger Tkachenko.

Artiklen fortsætter under billedet:

https://imgix.seoghoer.dk/20211207-203145-3-1920x1280we.jpg
 Foto: Ritzau Scanpix

Den ukrainske kulturminister, Oleksandr Tkachenko, er ikke begejstret for særligt karakteren Petra i "Emily in Paris" (Foto: Ritzau Scanpix)

Ubehøvlede og sexistiske

Det er ellers ikke første gang, Netflix-hittet bliver kritiseret for at mangle diversitet, men i stedet bibeholde stereotype fremstillinger.

Derudover har den Golden Globe-nominerede ”Emily in Paris” fået hug for at portrættere franskmænd som ubehøvlede, sexistiske og elitære.

Lucas Bravo, der spiller førsteelsker i showet, har før fortalt til Cosmopolitian, at han godt kan forstå, hvis nogle seere vil tage anstød af klichéerne, der bliver præsenteret undervejs.

Herhjemme kan vi også bryste os af at være repræsenteret i den romantiske serie – på en måde.

”2900 Happiness”-stjernen og Eurovision- og c21-sangeren Søren Bregendal medvirker som den hollandske fotograf, Erik DeGroot, som indleder et forhold med en af de bærende karakterer i serien.

Sponsoreret indhold