Utydelig 2. streg skaber tvivl: Sådan læser du selvtesten rigtigt
Er din hjemmetest positiv eller negativ?
Nej, det er ikke alle testresultater, der står soleklart hjemme i danskernes stuer.
I diverse Facebook-grupper bliver der derfor i disse uger delt fotos af forskellige selvtests i håb om, at nogen kan hjælpe dem med at fortolke resultatet.
Meget utydelig streg
En af dem, som selv var i tvivl, er 41-årige Natascha Schmidt. Og det kan man egentlig godt forstå, når man ser hendes test.
For da hun havde taget testen og ventet den nødvendige tid, var der en tydelig og klar streg i kontrolfeltet.
Men i testfeltet kunne der kun lige akkurat anes en streg, som var så utydelig, at man kunne være i tvivl, om den faktisk var der eller ej.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Ved et hurtigt øjekast ligner dette en negativ test. Men kigger man godt efter, kan man ane antydningen af en lilla streg nummer to. (Privatfoto)
- Jeg var også selv meget i tvivl, om testen var positiv, og jeg skrev derfor til en veninde, som er poder, og hun mente, den var negativ.
- Så selv dem, der arbejder med det, er i tvivl, lyder det fra den 41-årige kvinde fra Roskilde til SE og HØR.
Tog ingen chancer
Selvom hun fik at vide, at testen nok var negativ, så var Natascha Schmidt så meget i tvivl om resultatet, at hun besluttede sig for at stille sig i kø til en kviktest i et testcenter.
Kort tid efter kom et positiv svar tilbage. Efterfølgende tog hun en PCR-test, der også endte med at vise et positivt resultat.
- Jeg havde isoleret mig for en sikkerheds skyld, da jeg havde taget hjemmetesten, for jeg tænkte, at hvis den reagerede ved at lave to streger, så måtte den have fanget noget, fortæller hun og fortsætter:
- Jeg turde ikke tage nogen chancer.
- Jeg blev ret syg efterfølgende, så det var en klog beslutning.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Natascha Schmidt følte ubehag i kroppen på dagen, hvor hun tog selvtesten. Nogle dage senere lå hun corona-syg. (Privatfoto)
I diverse Facebook-kommentarspor bliver der i den grad erfaringsudvekslet.
For flere har haft lignende oplevelser som Natascha Schmidt, hvor en utydelig streg blev bekræftet som positiv i en PCR-test.
Andre har dog oplevet det modsatte, hvor de først fik en ganske utydelig streg nummer to, hvor en PCR-test efterfølgende bonede ud som negativ.
Kun farve ved dna
Selvom der er mange velmenende gode råd i kommentarsporene, kan man også vælge at lytte til Dr. Sally Shaw. Hun er ansvarlig for covid-19 teststederne i Storbritannien.
Til den australske radiostation 3AW fortæller hun, at hvis man har symptomer, bør man anse testen som positiv selv ved den svageste streg nummer to.
- Den (streg nummer to, red.) bliver kun pigmenteret - den får kun den farve - hvis der er er DNA til stede, forklarer hun.
Hvis man helt rutinemæssigt tager en selvtest dagligt, og man en dag får en ganske svag streg, men ellers er symptomfri og ikke er nær kontakt, lyder hendes råd derfor, at man isolerer sig én dag og tager en ny selvtest dagen efter.
Falske selvtest-svar
En selvtest er mindre følsom end en PCR-test, og svaret er derfor ikke helt lige så sikkert.
Tester man positiv, bør man derfor få svaret bekræftet hos en PCR-test hurtigt muligt.
Falsk positiv
Selvtesten kan vise et positivt svar, selvom man ikke er smittet. Derfor kan en PCR-test godt vende tilbage som negativ, selvom selvtesten viste to lilla streger.
Falsk negativ
Nogle kan opleve, af selvtesten er negativ, men at de kort tid efter får en positiv PCR-test. Viser selvtesten, at du er fri for corona, bør alarmklokkerne alligevel ringe hos dig, hvis du begynder at få symptomer. I så fald bør du snuppe en PCR-test.
Kilde: Sundhedsstyrelsen