Bandeleder accepterer skyld i flugtsag

Mandag startede ankesagen, hvor syv personer sidder tiltalt for den dramatiske fangeflugt, der fandt sted på Slagelses Psykiatriske Hospital 19. november 2019.
Under første behandling ved Retten i Næstved, blev seks af de syv tiltalte dømt for sammen og i forening med bandelederen Hemin Dilshad Saleh, at have planlagt og udført flugten samt ulovlig tvang ved at have truet personalet til at lukke dem ud fra den lukkede afdeling S10 i Slagelse.
Efter byrettens dom valgte de seks dømte at anke sagen til frifindelse, mens anklagemyndigheden valgte at anke frikendelsen af den ene.
Anklagemyndigheden ankede derudover også længden på straffen til de fem dømte.
Artiklen fortsætter efter billedet...

Hemin Dilshad Saleh blev anholdt 22. januar 2020 i Barcelona. Her føres han ud af spansk politi. Foto: Politifoto
ANKER IKKE SKYLDSSPØRGSMÅLET
Mandag kom det dog frem i Østre Landsret, at fem af de dømte accepterer byrettens dom hvad angår skyldsspørgsmålet, men at de anker længden på straffen. Derfor blev ankesagen mandag i Østre Landsret udelukkende en udmålingsankesag.
Den dømte, der har valgt at anke skyldsspørgsmålet, blev ligeledes udvist for bestandigt af Danmark ved Retten i Næstved. Hans sag skal behandles i Østre Landsret på et senere tidspunkt.
Den sidste person i sagen blev frikendt, men her har anklagemyndigheden valgt at anke sagen, hvorfor skyldsspørgsmålet ligeledes skal behandles på et senere tidspunkt i Østre Landsret.
Skyldsspørgsmålet for de to vil blive behandlet adskilt fra de fem dømtes sag, hvorfor de to sager helt skal omberammes og køres hver for sig.
TOMME STOLE VED SIDEN AF FORVARERNE
Mandag formiddag var kun en enkelt tiltalt mødt frem ved Østre Landsret. De fem øvrige tiltalte havde givet deres forsvarsadvokater tilladelse til at føre sagen uden deres tilstedeværelse.
Derfor startede statsadvokaten mandag formiddag med at læse de tiltaltes og vidnernes forklaringer fra Retten i Næstved op.
Men meget længere kom sagen ikke mandag.
Efter frokost meddelte sagens dommere nemlig, at sagen ikke kunne fortsætte uden de tiltaltes tilstedeværelse.
Da de fem dømte selv har anket dommen til formildelse, skal de også være til stede i retten. Ellers vil deres formildelses anke frafalde. Skærpelsesanken fra anklagemyndigheden kan derimod behandles uden de tiltaltes tilstedeværelse, hvorfor sagen ved næste retsmøde under alle omstændigheder vil blive fuldført.
Til slut meddelte dommerne, at sagen vil blive genoptaget 25. januar.
Artiklen fortsætter efter billedet...

Alle fem dømte menes at have en tilknytning til bandegrupperingen NNV (Nørrebro Nordvest red.) Foto: Privatfoto
TVIST OM OPHOLDSFORBUD
I Østre Landsret kom det mandag også frem, at anklagemyndigheden vil udvide det område, hvor de fem dømte er blevet idømt et opholdsforbud.
Lige nu gælder opholdsforbuddet et område af indre Nørrebro, men det vil statsadvokaten udvide til at gælde et større område. Det område strækker sig helt til Herlev.
Anklagemyndigheden havde derfor indkaldt en politiassistent som vidne i sagen, der skal forklare, hvorfor området skulle udvides.
Men det kom allerede frem mandag, at Herlev tilsyneladende er blevet et område, som bandegrupperingen NNV (Nørrebro og Nordvest red.) opererer i. Derfor skulle opholdsforbuddets område udvides til også at gælde Herlev.
Det mødte store protester fra forsvarerne med Mai-Brit Storm Thygesen som repræsentant for de syv forsvarsadvokater. De mener nemlig ikke, at man kan udvide det område, som byretten allerede har bestemt skulle gælde for opholdsforbuddet.
Derfor protesterede forsvarerne imod, at politiassistenten overhovedet skulle vidne i sagen.
Den tvist vil ligeledes blive behandlet 25. januar ved Østre Landsret.
SE og HØR følger sagen.