Smækkede dørene i under Messerschmidt-retssag
Man skulle næsten tro, at retsformand Søren Hafstrøm var bekendt med, hvilke oplysninger der ville blive fremlagt for ham og hans dommerpanel, da han tirsdag formiddag besluttede sig for at lukke dørene i straffesagen mod Morten Messerschmidt og hans tidligere assistent.
Dørlukningen betød, at tilhørere og pressefolk skulle forlade retslokalet, mens assistenten forklarede om de såkaldte personlige forhold.
Det var assistentens advokat, Andro Vrlic, som forlangte dørlukningen.
Han henviste til retsplejelovens bestemmelse om, at dørene kan lukkes, når behandlingen af sagen for åbne døre vil udsætte nogen - i dette tilfælde assistenten - for en unødig krænkelse.
Vrlic begrundede ikke sin begæring yderligere. Han sagde blot, at der ville blive fremlagt oplysninger, som netop udsatte hans klient for en sådan krænkelse.
Retsplejelovens regler siger desuden, at pressens repræsentanter i spørgsmål om dørlukning har ret til at udtale sig. Og dommer Hafstrøm gav da også ordet til en af journalisterne, som protesterede mod dørlukningen.
Journalisten foreslog, at hvis de ventede oplysninger handlede om, hvorfor assistenten havde lovligt forfald, da retssagen blev behandlet ved Retten i Lyngby i fjor, så måtte det være tilstrækkeligt at beskytte assistenten med et forbud mod at referere de pågældende oplysninger.
Men herefter skar Søren Hafstrøm igennem. Og uden at lade andre af pressens repræsentanter komme til orde - og uden at drøfte spørgsmålet med sagens anden dommer og de tre domsmænd - besluttede han at lukke dørene.
Assistenten er anklaget for sammen med Morten Messerschmidt at have fået Dansk Folkepartis tidligere sekretariatschef Jeanie Nørhave til at sætte sin underskrift på en såkaldt serviceproviderkontrakt. En kontrakt, som ser ud til at være indgået mellem Color Hotel Skagen og det europæiske parti Meld, som Morten Messerschmidt var formand for.
Messerschmidt er anklaget for at have vildledt EU-systemet til at udbetale godt 98.000 kroner og efterfølgende godkende betalingen, blandt andet ved hjælp af kontrakten.
Sagen blev sidste sommer behandlet ved Retten i Lyngby. Kun Morten Messerschmidt deltog, da assistenten havde forfald.
Messerschmidt blev ved den lejlighed idømt et halvt års betinget fængsel. Dommen blev anket til landsretten.
Landsretten vurderede, at retsformanden i byretten var inhabil. Det skyldtes, at han ved forskellige lejligheder havde ytret sig på Facebook i en grad, så der kunne rejses tvivl om hans troværdighed. Derfor skulle sagen gå om.
Omsagen blev indledt i november ved Retten på Frederiksberg. Tirsdag har anklagemyndigheden indledt sin procedure.
Dørene ved tirsdagens retsmøde blev åbnet igen inden anklagemyndighedens procedure.
Der ventes dom i næste uge.