Kan chefen bestemme, om du må have julesweater på?
Den bidende kulde, som vi for tiden oplever, indbyder i den grad til en varm sweater. Og hvilken bedre mulighed for at tage sådan en på end julen, hvor julesweateren med rette kan tages frem?
Derhjemme kan du selvfølgelig gøre, som du vil, men hvad med på arbejdspladsen? Kan det egentlig få konsekvenser, hvis man iklæder sig en slasket sweater i stedet for den lyseblå skjorte, dine kollegaer normalt ser dig i?
-Det svarer advokat Christine Aarup Bjørnholdt på i en pressemeddelelse fra Krifa.
Personalehåndbog skal overholdes
For det første skal det nævnes, at der ingen generelle regler findes for juletøj på arbejdet. Derfor kan chefen ikke som sådan nægte dig at gå rundt med Rudolf på maven.
Dog er der et stort men.
- Er der en formel dresscode på ens arbejdsplads, der for eksempel er skrevet ned i en personalehåndbog, så skal denne overholdes, siger Christine Aarup Bjørnholdt.
Herudover hører det selvfølgelig også med til reglerne, at det kommer an på, hvilken arbejdsplads man er på.
Bærer man normalt uniform på arbejdet, kan man ikke bare udskifte denne med en sweater eller anden striktrøje.
Må tvinge, hvis arbejdet giver
Hvad så med den omvendte situation? Kan chefen pålægge dig at bære en hæslig trøje – for eksempel den tredje fredag i december, som i Canada er kendt som ”ugly sweater day”?
Igen er svaret tvetydigt, for det kommer an på, om du selv skal medbringe juletrøjen eller nissehuen. Skal du det, kan der aldrig være tale om tvang.
- Til gengæld må din chef gerne indkøbe juletøj til medarbejderne – og i den situation skal man bære det, såfremt det har et sagligt og driftsmæssigt formål, lyder det fra Krifa.
Endelig må der gerne være forskellige tøjregler på samme arbejdsplads. Er der for eksempel både lager omme bagved og kunder i butikken, skal medarbejderne typisk være forskelligt klædt.
Det gælder også i juletiden, hvor lagerarbejderen for eksempel kan bære en julesweater, uden at butiksmedarbejderen må.
Fyring i yderste konsekvens
Det er altid en god ide at være på linje med chefen, når det kommet til påklædningen. I værste fald kan det nemlig ende med en fyreseddel, hvis man ikke retter ind.
- I yderste konsekvens kan uenigheder om påklædningen godt ende med fyring. Det gælder både, hvis du som medarbejder konsekvent, insisterer på at iklæde dig julesweateren hver dag, selvom du er blevet gjort opmærksom på, at arbejdspladsen ikke ønsker det. Det samme gælder, hvis du nægter at iføre dig virksomhedens uniform, siger Christine Aarup Bjørnholdt
Føler man sig som medarbejder nedgjort over arbejdstøjet, anbefaler advokaten, at man rækker ud til sin fagforening.