Dine penge13. januar 2023

Danske kvinder: - Vi vil have en "mommy makeover"

Nye bryster, en fedtsugning og et opstrammet maveskind er den nyeste trend blandt flere kvinder - i hvert fald hvis de har råd til det
Når først barnet er ude, går reparationsarbejdet i gang hos de kvinder, der ikke bare vil lade naturen gå sin gang.
Når først barnet er ude, går reparationsarbejdet i gang hos de kvinder, der ikke bare vil lade naturen gå sin gang.
 Foto: Colourbox

Kvinder, der er utilfredse med deres krop efter graviditet, kan nu betale for at få ordnet i en såkaldt mommy makeover, hvor flere kosmetiske indgreb bliver udført under én længerevarende operation.

Det skriver TV 2 Kosmopol.

Det er en type operation, der har vundet indpas i Danmark i løbet af de seneste år. Alene i hovedstadsområdet er der 12 klinikker, der tilbyder mommy makeovers, og ud af de fem klinikker, som TV 2 Kosmopol har talt med, melder alle om stigende interesse for operationstypen.

En af de kvinder, der har valgt at få lavet en mommy makeover er 32-årige Nicoline Burchhardt, mor til tre fra Allerød.

- Jeg ligner en, der har født tre børn, og jeg vil ikke være foruden dem for noget i verden, men jeg er kommet til et punkt i mit liv, hvor jeg vil finde tilbage til den kvinde, jeg er.

- En stolt og selvsikker kvinde, siger hun til TV 2 Kosmopol før operationen på Roskilde Privathospital.

Fænomenet mommy makeovers begyndte i Sydamerika, hvor kosmetiske plastikoperationer i et land som eksempelvis Brasilien er meget udbredt, fortæller Tine Engberg Damsgaard, der er professor i plastikkirurgi og overlæge ved Afdeling for Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling på Rigshospitalet.

- For en del år siden præsenterede de sydamerikanske plastikkirurger konceptet på en konference, og i takt med der kom mere viden og data på, at det var i orden, så bredte det sig til USA og derefter til Europa, siger hun til TV 2 Kosmopol.

Hendes vurdering er, at det er tre-fire år siden, mommy makeovers for alvor begyndte at blive tilbudt i danske privatklinikker.

Udover at være overlæge og professor i plastikkirurgi er Tine Engberg Damsgaard også konsulent på et privathospital, der tilbyder mommy makeovers. Hun foretager altså både rekonstruktiv og kosmetisk kirurgi.

Yoga og gode tanker er ofte ikke nok til at fjerne "beviset" på, at man har været gravid.
Yoga og gode tanker er ofte ikke nok til at fjerne "beviset" på, at man har været gravid.
 Foto: Colourbox

Hun fortæller, at man i værste tilfælde kan risikere en livsfarlig blodprop af operationen, der typisk varer 3-5 timer:

- Hvis patienterne er sunde og raske, er indgrebet som sådan ikke meget risikabelt. Det er ikke de enkelte indgreb hver for sig, men det, at man kombinerer dem, der gør det til en mere alvorlig operation.

- Det giver længere tid med kirurgi og længere tid i narkose, og dermed udsættes kroppen også for det anæstesiologiske og kirurgiske stressrespons i længere tid, siger Tine Engberg Damsgaard.

Udover blodpropper risikerer kvinder, der får lavet mommy makeovers, også infektioner, som kan gøre det svært for sårene at hele korrekt og som kan sprede sig fra mave til bryst. De kan også få komplikationer med bryst-implantater, der sidder forkert eller bliver afstødt af kroppen.

Derfor er det langt fra alle plastikkirurger, der bryder sig om fænomenet.
Lisbeth Rosenkrantz Hölmich er professor i plastikkirurgi og læge på Herlev og Gentofte Hospital, hvor hun er rekonstruktiv plastikkirurg, hvilket betyder, at hun kun laver operationer af medicinske årsager.

Hun er ikke meget for mommy makeovers:

- Jeg kan ikke rigtig have betegnelsen 'makeover', som om man bare lige skal til frisøren eller kosmetologen, siger hun til TV 2 Kosmopol og uddyber:

- Det skal man ikke sammenligne med kirurgi. Det kan aldrig laves om igen, men du kan altid farve håret på en anden måde. Man har sår og ar, måske føleforstyrrelser, og det er ting, man skal slås med resten af sit liv.

Via sit arbejde på Herlev Hospital oplever hun, at der kommer patienter ind med akutte komplikationer efter kosmetisk kirurgi foretaget i Danmark såvel som i udlandet.

- Det er ikke, fordi vi ser et stort antal i det offentlige sygehusvæsen (efter operationer i Danmark, red.), men de kommer en gang imellem. Og det er en direkte sammenhæng mellem jo større operationen er, jo større er risikoen for komplikationer.

Størstedelen af de komplikationer, der behandles i det offentlige, er dog fra kosmetiske operationer foretaget i udlandet, siger hun:

- De kommer hjem med nogle komplikationer, som vi så ser i det offentlige sundhedsvæsen, fordi de ikke har andre steder at henvende sig, siger hun.

Generelt er ikke helt uproblematisk at markedsføre en række kosmetiske operationer som en mommy makeover, lyder det fra kønsforsker:

- Det lyder som om, nogle af de her klinikker kapitaliserer på de usikkerheder, som kvinder, der lige har født, kan have om deres krop.

- De sælger fantasien om, at man kan købe sit gamle jeg tilbage. Derfor er det et delvist problematisk udtryk, siger Louise Yung Nielsen, der forsker i kroppe og digitale medier på Roskilde Universitet, til TV 2 Kosmopol.

- Men der er også en mere positiv analyse, for mommy makeovers kan også være med til at bidrage til en accept af, at man kan modificere sin krop, hvis man er utilfreds. Det er jo noget vi også gør via kost og motion, tilføjer hun.

Sponsoreret indhold