Nyheder14. marts 2023

Skræmmende teori: Botox kan gøre dig mindre egnet som omsorgsperson

Det kan tilsyneladende have konsekvenser for dit barns udvikling, hvis du får foretaget behandlinger med botox. De muskellammende indsprøjtninger kan nemlig gå ud over muligheden for spejling mellem jer
Evnen til at kommunikere følelsesmæssigt med børn kan blive påvirket af skønhedsindsprøjtningerne 
Evnen til at kommunikere følelsesmæssigt med børn kan blive påvirket af skønhedsindsprøjtningerne
 Foto: Colourbox

Det kan have mange foryngelsesfordele at sprøjte opstrammende botox i ansigtet, og flere og flere danskere anser en tur forbi briksen som en harmløs skønhedsrutine.

Men er man samtidig i færd med at opdrage småbørn, kan brugen af botox risikere at hæmme en sund udvikling af børnenes følelser.

Sådan lyder den nedslående teori, som kommer fra leder af den private norske rådgivningsenhed, Familiehjem Sør, Tone Benedikte Hunskaar, ifølge NRK.

Fordi botox har den centrale funktion at lamme ansigtets mimik, så risikerer man at barnet ikke tilstrækkeligt er i stand til at aflæse ansigtet på disse potentielle omsorgspersoner, der har været under nålen.

Og hvis barnet ikke er i stand til afkode udtryk, kan det påvirke både udviklingen af barnets sprog, evne til at kommunikere og regulering af følelser.

Denne påvirkning kan endda tage flere år – eller være vanskelig – at rette op på.

– Vi ved, at botox hæmmer muskelaktiviteten. Børn er afhængige af følelsesmæssig kommunikation i somme grad som verbal kommunikation, fortæller Tone Benedikte Hunskaar.

Også indenfor Danmarks grænser har behandlinger med botox været i eksplosiv stigning de seneste år. 
Også indenfor Danmarks grænser har behandlinger med botox været i eksplosiv stigning de seneste år.
 Foto: Scanpix Denmark

Mødt af et stenansigt

Hun fortæller videre, at det ikke står helt klart, præcis hvor mange udglattende behandlinger, der skal til, før det kan have en skadelig virkning.

– Nej, det ved jeg ikke. Men der skal ikke meget til, før et barn mistolker og misforstår tingene, hvis de bliver mødt af et stenansigt, fortæller hun.

Sammen med den norske psykologspecialist Zemir Popovac har Tone Benedikte Hunskaar skrevet en artikel om, hvad botox gør ved kommunikationen mellem børn og voksne, som udgives i forbindelse med næste udgave af det norske fagblad Fokus på familien, der udkommer senere på året.

Heri står blandt andet punkterne:

– Når et barn, der er glad eller ked af det, henvender sig til en voksen, vil det gerne dele oplevelsen med dig og få et reelt svar tilbage. Ubevidst efterligner vores ansigtsmuskler barnets ansigtsudtryk. Det kalder vi spejling.

– Udover at se og høre barnet, bruger vores hjerne mimeinformationen fra musklerne i vores eget ansigt til at opfatte, hvad den anden føler. Når barnet ser sine følelser spejlet i den voksnes ansigt, giver det trøst og tryghed til barnet, fordi den voksne tilbyder dette tilbage, udover at vise barnets følelse i ansigtet, lyder det videre, før artiklen til sidst slår fast:

– Dette samspil bidrager til, at børn selv kan udvikle evnen til at regulere egne følelser over tid.

Herhjemme viste den seneste analyse fra 2020 ligeledes, at også antallet af danskere der enten får eller overvejer at få botox, var voldsomt stigende.

Sponsoreret indhold