Trusler, manipulation og voldtægt: Moster Niller taler ud om voldeligt forhold
Vi kender ham fra ”Familien fra Bryggen”, hvor han gennem flere sæsoner har medvirket som Linse Kesslers sprudlende sidekick under aliasset moster Niller.
Men bag den farvestrålende makeup og det glade smil gemmer sig en barsk fortid med vold og ydmygelser, der førte til et flosset selvværd.
Det fortæller Niels Laigaard, da SE og HØR møder ham til et interview i Fælledparken i København.
Som 16-årig fandt han sammen med en fyr, som han senere flyttede sammen med og endda blev forlovet med.
Men det er ikke den rosenrøde fortælling om to mænd, der lever lykkeligt sammen til deres dages ende.
I stedet blev Niels udsat for psykisk vold, manipulation og voldtægt af den mand, han troede elskede ham.
- Det var meget psykisk voldeligt forhold. Der blev virkelig kørt meget psykisk hetz på mig - der var trusler, råberi og fysisk vold, men det var den psykiske vold, der fyldte, fortæller han.
Han fortæller videre, hvordan han oplevede, at hans venner forsvandt en efter en, fordi hans kæreste manipulerede ham til at vælge dem fra til fordel for ham selv.
For hvis han ikke aflyste sine aftaler med vennerne, truede han med at forlade Niels, lød det dramatiske svar ofte, når Niels havde planer.
- Alle mine venner blev sorteret fra, for al fokus skulle være på kæresten, ellers var jeg en dårlig kæreste og en værre lort. Så der var en masse ting, der gjorde, at det forhold blev rigtig giftigt rigtig hurtigt, forklarer han.
- Det skulle bare overstås
En enkelt gang blev han sågar voldtaget, fortæller Niels og ridser overgrebet op.
- Jeg bliver ringet op og får at vide, at mine forældres hund, som jeg er vokset op med, er død. Jeg går ind i seng, hvor jeg ligger og stortuder og er halvt faldet i søvn. Så kommer han ind og hiver bukserne af mig og begynder at have sex med mig, fortæller Niels og fortsætter:
- Jeg lader, som om jeg sover og mumler ”nej” og ”lad være” i søvne og forsøger at vride mig væk, men han bliver ved og holder mig nede, genfortæller han.
Til sidst opgiver han, vender sig om og gennemfører for at få det til at stoppe så hurtigt som muligt.
Niels fortæller, at han blev i forholdet, fordi al den psykiske vold havde fået ham overbevist om, at han ikke var mere værd. At alt det dårlige, der skete ham, var selvforskyldt.
Den samme tankegang gjorde sig gældende, når kæresten var fysisk voldelig over for ham.
- Jeg fik lussinger og slag på skulderen og i siden. Men jeg følte, at jeg selv havde fortjent det, fordi jeg ikke havde gjort, som han sagde, jeg skulle gøre, siger han og kommer med et eksempel for en forseelse, der kunne udløse slag.
- Hvis jeg var kommet ti minutter for sent hjem – ting, jeg ikke selv er skyld i, men på det tidspunkt følte jeg selv, jeg havde fortjent det. Man bliver hvirvlet ind i den der tanke, at det er selvforskyldt, og at jeg ikke kan få bedre, for jeg er ikke mere værd. Det er vildt, at ét menneske, kan få det der ind i ens hoved, siger han i dag.
Den psykiske vold fortsatte også efter, de var gået fra hinanden. De boede fortsat sammen og var begge begyndt at se andre fyre.
Men selv om ekskæresten selv var kommet videre med en anden, kunne han ikke kapere at se Niels være glad med en anden.
Det kom til udtryk i endnu en voldsom episode.
- Han stod med en kniv foran mig og truede med at slå sig selv ihjel, hvis jeg ikke stoppede med at se den her fyr. Til trods for, at han selv havde fået en kæreste, siger han.
En helt uoverskuelig situation at stå i som bare 18-årig. Niels kunne ikke overskue tanken om at være skyld i ekskærestens død og så ingen anden udvej end at gøre som han befalede. Igen.
I årene efter havde ekskæresten fortsat magt over Niels, så når han ringede, stod Niels der med det samme som en, med egne ord, hundehvalp.
Fire år skulle der gå, før kontakten stille og roligt ebbede ud, og Niels genvandt magten.
Det var lidt af et chok
Først mange år senere er det gået op for Niels, at han blev udsat for en voldtægt. Da han hørte andre voldtægtsramte fortælle om deres oplevelser, faldt tiøren.
- Det har taget mig lang tid at finde ud af, at det var en voldtægt, for en kæreste, man har sex med, kan jo ikke voldtage dig, fortæller Niels om sin daværende opfattelse og fortsætter:
- Det var lidt af et chok, da jeg fik at vide, det var en voldtægt - at det rent faktisk er rigtigt. Det er ikke bare noget, jeg har bildt mig selv ind, fordi jeg syntes, det var forkert. Det VAR rent faktisk forkert.
I dag ville han ønske, at han dengang vidste, hvad han ved nu.
- Så havde jeg anmeldt ham. Hvis han havde fået, hvad han fortjente, så tror jeg også, jeg var kommet hurtigere videre, ræsonnerer han.
Han har ikke været i terapi, men har bearbejdet fortiden ved at tale om de traumatiserende oplevelser med sine venner. Om og om igen. Det er blandt andet også derfor han er gået med til at fortælle hele historien til SE og HØR.
- Hvis der bare er én person, der hører det her og kommer ud af et dårligt forhold, er det mere end nok for mig. Og så er det også terapeutisk for mig at få lov at dele den her historie og få lov at få det ud. Så det er både for mig selv og for andre mennesker, fortæller han.
Den omtalte ekskæreste er ikke den eneste, Niels har haft et problematisk forhold til. To andre gange er han også løbet ind i mænd, der ikke behandlede ham godt.
I følge Niels skal forklaringen findes i forholdet til faderen, som i barndommen og ungdommen var præget af mange konflikter.
- Jeg har altid været mors dreng og søgt fars kærlighed men aldrig rigtig fået den på samme måde, fordi jeg ikke var det, min far ønskede som dreng, forklarer han.
Niels’ far er landmand og med sønnens ord en rigtig ”mandemand”, mens Niels interesserede sig mere for at lege skønhedssalon. Og det var svært for faderen at forstå og acceptere og det blev grobund for de mange konflikter.
Og det smittede således af på kærlighedslivet.
- Det var den kærlighed, jeg kendte til og genkendte hos mændene. Ikke den voldelige, men den der kontrol og skænderier. Det var det, jeg kendte til, ræsonnerer han.
Den turbulente start på kærlighedslivet har dog ikke slukket Niels’ håb om at møde kærligheden. Den sunde slags. For i dag ved han, hvordan kærlighed i hvert fald ikke skal føles og vil derfor heller ikke have en kæreste for enhver pris.