Nyheder1. juni 2023

Konservative laver egne tal: - 2-årige synes ikke, udeservering er fedt

Kigger man på den dugfriske analyse fra Megafon, kan det være svært at se, hvor opbakningen til at ændre udeserveringstiden i København fra 24 til 22 kommer fra. Men det giver Morten Melchiors (K) ikke meget for
Cafégæster på Oscar Bar & Café på Regnbuepladsen i København.
Cafégæster på Oscar Bar & Café på Regnbuepladsen i København.
 Foto: Ritzau Scanpix

Har du et godt tip? Skriv til journalisten på mathias@sh.dk

Udeserveringen i hele København skal ændres fra klokken 24 til klokken 22.

Det skal den, så københavnerne oplever mindre støj og faktisk kan sove om natten, mener Morten Melchiors (K), der sidder i Teknik- og Miljøudvalget i kommunen sammen med Alternativet, SF og Socialdemokratiet.

- Så sent som i dag ringede en kvinde til mig grædende og fortalte, at hun ikke kunne sove på grund af de sene udeserveringer, fortæller Morten Melchiors til SE og HØR.

Og tjekker man på Instagram, er der da også nogle enkelte ulve, der hyler over larmen efter klokken 22.

Her er det for eksempel den kendte forfatter og feminist Leonora Christina Skov.

Men hvor slemt er problemet egentlig?

Det har selvsamme Teknik- og Miljøudvalg sat en af Danmarks absolut førende analysevirksomheder, Megafon, til at undersøge.

Kbh elsker udeserveringer!

Her er nogle af hovedpunkterne i den analyse, Megafon har lavet:

Det står klart, at københavnerne ikke mener, det er et særlig stort problem med larm i forbindelse med udeserveringer.

19 procent svarer, at der kan være problemer med støj. 4 procent ved det ikke, og de resterende 77 procent mener ikke, der er et problem med støj.

Samtidig konstaterer undersøgelsen, at 97 procent af københavnerne aktivt bruger caféer, restauranter og andre steder efter klokken 22 - dog oftest i sommerhalvåret.

81 procent mener, at det er positivt at bo tæt på et sted, der har sen udeservering. 7 procent mener, det er negativt.

Og her står resultatet klart: Der er flest københavnere, der elsker udeservering end omvendt.

Morten Melchiors er 46 år og uddannet Cand. Polit.  Han vil have udeserveringstidspunktet ned til klokken 22.
Morten Melchiors er 46 år og uddannet Cand. Polit. Han vil have udeserveringstidspunktet ned til klokken 22.
 Foto: Københavns Kommune

Men det giver Morten Melchiors ikke meget for.

- Aldersgruppen i undersøgelsen er ikke repræsentativ. Den regner ikke folk, der er under 18 år, med, fortæller han til SE og HØR.

Og det er her, filmen knækker for den konservative politiker - der i øvrigt også selv er statistiker - hvis man spørger lederen for afdelingen, der har lavet analysen hos MEGAFON, Casper Ottar Jensen:

- Jeg kan forstå, at opfattelsen af vores undersøgelse som ikke-repræsentativ er baseret på, at vi skulle have inddraget københavnere under 18 år, siger Casper Ottar Jensen og fortsætter:

- Det må man gerne mene. Men uanset, hvor meget jeg anstrenger mig, forstår jeg ikke argumentet. Jeg har selv en 3-årig dreng, som jeg elsker meget højt, og som jeg derudover også synes, er meget smuk og ufattelig klog.

- Men jeg synes ikke, han skal deltage i befolkningsundersøgelser. Det er op til hans mor og mig at lade hans stemme blive hørt i politiske spørgsmål – også de, der vedrører ham.

Axel spiser en pizza med sin far på Halmtorvet - lige inden Distortion lægger Vesterbro ned. Burde Axel have noget at sige i debatten om udeserveringer?
Axel spiser en pizza med sin far på Halmtorvet - lige inden Distortion lægger Vesterbro ned. Burde Axel have noget at sige i debatten om udeserveringer?
 Foto: Casper Ottar Jensen

Kritikken er Morten Melchiors (K) ikke enig i. Han mener også, det giver mening at spørge de helt unge. Han har - ifølge hans udtalelser - selv talt med eksempelvis helt unge børn.

- 2-3 årige synes ikke, udeserveringer er fedt, siger han.

- Hvor ved du det fra?

- Jamen det er det, jeg hører, når jeg taler med folk.

- Har du tal på det?

- Jeg ved, at de helt små ikke synes, det er fedt med larm.

Forslaget er ikke gennemført og bliver stadig drøftet for at finde den rigtige løsning, men partierne er ikke enige i hvordan.

Hos Konservativ ønsker man som nævnt at skære udeserveringstidspunket ned i hele Københavns Kommune, så det alle steder går fra 24 til 22.

Her har Enhedslisten en lidt anden metode, som forsøger at ramme dér, hvor problemet er værst.

Det fortæller Mikkel Skovgaard til SE og HØR:

- Vores holdning er, at i hverdagene skal udeservering stoppe klokken 24. Men der er områder, der skal være under 24. Og her tænker vi klokken 23, siger han og fortsætter:

- Vi synes, man skal løse problemerne, der hvor problemerne er. Og det er i særlige områder i København og ikke i hele København.

Sponsoreret indhold