Advarsel til alle badende: Giftig fisk i vild vækst

Solen skinner. Temperaturen stiger. Med andre ord er sommeren for alvor kommet.
Og det betyder, at rigtig mange danskere i disse dage valfarter til de danske strande.
Der er dog grund til at bruge øjnene, hvis du sopper rundt ved de danske strande. For lige nu er der nemlig rigtig mange fjæsinger.
Det skriver Nordjyske.
Fjæsingen er uden tvivl flot, men den op til 50 centimeter lange bundfisk er altså også farlig.
For dens pigge indeholder nemlig en gift, der kan efterlade badegæster i voldsomme smerter.
– Vi har set mange flere i de indre farvande de senere år, og der bliver fanget rigtig mange for tiden. De kommer ind til land, når det bliver varmere, og de vil gerne være der, hvor vi mennesker også gerne vil bade. Især på de nordsjællandske strande bliver rigtig mange stukket hvert år, fortæller Henrik Carl fra fiskeatlas.dk ifølge Nordjyske.
Hvis uheldet er ude
Er du så uheldig at blive stukket af en fjæsing, skal man hurtigst muligt nedsænke det angrebne område i så varmt vand, som man kan holde ud (mindst 40-45 °C). Hold gerne det angrebne område i vand i 30-60 minutter.
- Virker stikket alvorligt, bør man søge læge. Varmebehandlingen kan eventuelt kombineres med smertestillende medicin og antihistamin, og i nogle tilfælde gives antibiotika, da stikket kan forårsage en infektion, skriver Carsten Krog og Henrik Carl på fiskeatlas.
Fjæsingen, der også kaldes havets hugorm, findes særligt på Østkysten og Læsø, men den er bestemt også talrigt til stede i resten af landet.
Og derfor er der altså god grund til at være varsom, når du træder rundt i vandkanten. Fjæsingen holder nemlig gerne til på forholdsvis lavt land.
– Der er ingen tvivl om, at bestanden er større nu end for 20 år siden. Vi har set en voldsom stigning det sidste årti – især i forekomster helt inde ved land. Så der er ikke tvivl om, at der er sket et eller andet, men vi ved ikke helt hvad, siger Henrik Carl ifølge Nordjyske og tilføjer:
– Det kan have noget at gøre med mangel på store rovfisk i vores farvande, eller de kan have fundet et hul i fødekæden vi ikke lige kender til.