Dyreorganisation retter skyts mod Christel Trubka efter billeder med vilde dyr
Dyr kan som bekendt ikke give verbalt udtryk for, hvordan de har det.
Derfor kan det være svært at navigere i særligt zoologiske haver og parker i især udlandet, når man som turist får mulighed for at komme helt tæt på eksotiske arter. For hvordan undgår man at støtte brutal dyremishandling?
Der er som regel ikke noget at være i tvivl om – især hvis der foreligger rapporter på området, og givne dyreparker er på den sorte liste. Det mener organisationen World Animal Protection.
Og netop af denne grund retter de nu skarp kritik af influencer og realitydeltager Christel Trubka, som netop har været en tur på den indonesiske paradis-ø, Bali, hvor hun også lagde vejen forbi Bali Zoo for at få skudt en masse billeder og videoer sammen med de vilde dyr.
– Christel Trubka har sikkert haft det helt fantastisk på Bali, men det er tvivlsomt om dyrene har haft den samme positive oplevelse. De billeder hun har lagt op på sin Instagram-profil, taler for sig selv, og er nærmest et katalog over alt det, man ikke skal gøre med vilde dyr, siger Stephanie Kruuse Klausen, der er wildlife-ekspert i World Animal Protection.
Sit ansvar bevidst
Netop det faktum, at Bali Zoo er nævnt i den australske afdeling af World Animal Protections rapport med titlen ”Holidays that Harm” fra dette år, burde have været med i Christel Trubkas overvejelser, før hun besøgte og siden postede indhold fra den pågældende zoo.
Det er nemlig ikke ligefrem med positive tillægsord, Bali Zoo er omtalt i rapporten. Her dumper den zoologiske have nemlig for deres behandling af vilde dyr, der ofte er indespærret på meget lidt plads.
Dumpekaraktererne kommer også på baggrund af parkens tilbud til besøgende om fysisk kontakt med orangutanger, elefanter og andre dyr, samt elefantridning og madning af dyr.
– Bali Zoo er berygtet for at tjene penge på underholdning med vilde dyr, hvor publikum kan røre ved dyrene eller made dem, præcis som Christel Trubka gør med alle de dyr hun kan komme i nærheden af: Papegøjer, hjorte, en kænguru, en elefant, en orangutang og en tiger, siger Stephanie Kruuse Klausen, og fortsætter:
– Når man har mere end 130.000 følgere på Instagram har man et særligt ansvar, så man ikke kommer til at reklame for aktiviteter, der er skadelige for andre. Både dyr og mennesker.
Mishandles, når gæsterne tager hjem
World Animal Protections klare anbefaling til alle, der rejser rundt i egne af verden, hvor kontakt med dyr bliver tilbudt, lyder, at man bør undgå det til enhver tid.
Besøg derfor ikke parker, hvor man kan røre, bade, ride på, fodre, eller tage selfie med vilde dyr, lyder opfordringen.
– Bag solskins-selfierne gemmer sig næsten altid elendige liv i små bure, hvor dyrene kan være lænkede, og bliver tvunget til at optræde som tamme dyr, udelukkende med det formål, at underholde mennesker, udtaler Stephanie Kruuse Klausen, der tilføjer, at der stort set ikke er en eneste dyrepark på den indonesiske ø, der går fri af kritik.
– Derfor bør man tænke sig godt om, hvis man ikke vil risikere at medvirke til den dyremishandling, der desværre tit foregår når turisterne er taget hjem, og mørket har sænket sig, lyder budskabet fra organisationen, som de desuden i skrivende stund har stående under et af Trubkas opslag.
Hun har dog endnu ikke reageret på denne kommentar.
SE og HØR har været i skriftlig kontakt med Christel Trubka, der dog lige nu har travlt med at opleve den græske ø Santorini. Hun har torsdag aften derfor ikke mulighed for at give en kommentar til dyreorganisationens kritik.