Mystik om Joachims boligsalg: Planlagde flugten i årevis
LÆS OGSÅ: Spareprinsen: Så spartansk lever prins Joachim
Det vakte opsigt, da SE og HØR 19. juli kunne afsløre, at prins Joachim havde solgt sit hus i Klampenborg nord for København. Men nu viser det sig, at dronningens yngste søn i årevis har villet sige endegyldigt farvel til sin mors kongerige.
For nu kan SE og HØR afsløre, at Joachim allerede for lang tid siden planlagde sin afsked med Danmark. For salget var allerede sat i gang for mere end halvandet år siden, men blev skjult for offentligheden via mystiske mellemregninger.
18. januar 2022 overdrog Joachim ejerskabet af ejendommen i Klampenborg til et selskab ved navn JRH ApS, der er ejet af den tidligere Saxo Bankdirektør Johannes Rovsing.
Ren mellemstation
Men her slutter de mystiske transaktioner ikke. For det firma overdrog i juni måned i år ejerskabet til et andet selskab, EKV ApS, der er ejet af det første selskab, JRH ApS og dermed også ejet af Johannes Rovsing.
EKV ApS, der var det sidste selskab, der havde ejendommen, blev først stiftet 8. juni 2023, hvilket kunne tyde på, at det eneste formål var at være mellemstation, indtil det selskab overdrog palæet på Emiliekildevej til den endelige køber, Johan Brammer, der er topchef i forsikringsgiganten Tryg.
Kongehuset har ikke overfor SE og HØR ønsket at kommentere den mystiske bolighandel, som vækker opsigt blandt de advokater og landinspektører, som SE og HØR har talt med for at få kastet lys over, hvad de to mellemhandler betyder.
Eksperter i vildrede
De fleste af den håndfuld eksperter indenfor tinglysning, som SE og HØR har kontaktet, har ikke set den konstruktion før og har ikke noget endeligt bud på, hvad baggrunden for manøvrerne er.
Tidligere bolig-ups
Det er ikke første gang, at der er knas med Joachims nu tidligere hus nord for København.
Da han og Marie istandsatte huset og lavede mere end 100 kvm om til beboelse, glemte de at indrapportere det til kommunen. Det betød, at de et stykke tid ikke blev beskattet af de ekstra kvadratmeter.
Først da SE og HØR’s journalist spurgte kongehuset til fadæsen, blev det pludselig oplyst til kommunen, at ejendomsskatten skulle hæves.
Selv om de kongelige er fritaget for skat og en masse afgifter, skal de dog stadig betale ejendomsskat.
Havde Joachim selv ejet anpartsselskaberne, kunne det have været for at spare tinglysningsafgiften. På et hussalg til 44 millioner kroner ville det have været på 264.000 kroner. Men i og med at Johannes Rovsing ejer anpartsselskaberne, har Joachim været nødt til at betale afgiften, som han som kongelig ikke er fritaget for.
Skjulte handlen længe
Dermed tyder mere på, at det har været for at skjule hussalget så længe som muligt. Ved at overdrage til de to anpartsselskaber blev handlerne ikke tinglyst, før Tryg-direktøren satte sin underskrift på skødet som den endelige køber.
Og manøvrerne viser, at Joachim allerede i slutningen af 2021 vidste, at hans tilhørsforhold til Danmark blev mindre og mindre, og at det derfor ikke gav mening at have så mange penge parkeret i et hus, som han formentlig vidste, at han aldrig ville vende tilbage til.
Striden mellem prins Joachim på den ene side og Margrethe og kronprinsparret på den anden, har været kendt længe. Den kulminerede, da Margrethe fratog Joachims børn deres kongelige titler og i stedet gjorde dem til grever og komtesse af Monpezat.
Men mystikken om Joachims bolighandel viser, at forholdet formentlig har været dårligt så længe, at han allerede ved udgangen af 2021 vidste, at hans tid i Danmark hastigt var ved at være overstået.