Kendte12. september 2023

Keramikkrig mellem Liv Martine og Mona Vander: – Jeg ved ikke, hvem hun er

Der opstod voldsom debat i Liv Martines kommentarfelt på Instagram, efter hun postede et videoklip af sin seneste keramikkreation – for lignede det ikke noget, man havde set før?
"Bagedyst"-vinder Liv Martine giver sig i kast med alskens kreative sysler, men hendes seneste keramikkreation har skabt voldsom debat.  
"Bagedyst"-vinder Liv Martine giver sig i kast med alskens kreative sysler, men hendes seneste keramikkreation har skabt voldsom debat.
 Foto: Søren Jul Lamberth

LÆS OGSÅ: Stor nyhed fra Liv Martine: Lancerer podcast med sin mor

Er man en af Liv Martines over 146.000 følgere på Instagram, er man nok ikke i tvivl om, at den tidligere "Bagedyst"-stjerne er helt vild med keramik.

Nærmest dagligt deler hun værker fra drejeskiven og keramikovnen, men hendes seneste værk har skabt voldsom debat i kommentarfeltet.

I en kampagne for kosttilskud fra Livol har Liv Martine nemlig kreeret en pilleæske i keramik, og her har den Odense-baserede keramiker Mona Vander i kommentarfeltet påpeget:

– Hov. Det er jo min ide.

Vanders kommentar har affødt en livlig debat, hvor blandt andet "Bagedyst"-deltager Jesper Søvndal og influencer Mette Milan bakker op om Liv.

Da SE og HØR fanger Liv Martine over telefonen, er hun da også helt uforstående over for anklagerne om plagiat:

– Jeg kender hende ikke. Jeg ved ikke, hvem hun er, fortæller Liv Martine om Mona Vander og hendes designs.

Iværksætteren fortæller, at hun fandt sin inspiration på Pinterest, hvor hun så en pilleæske i træ, som hun ønskede at genskabe i keramik. Samtidig understreger Liv Martine, at hun er amatør og ikke har planer om at producere og sælge den omdiskuterede pilleæske.

– Jeg kan ikke se, hvordan jeg skulle tage nogens levebrød fra nogen. Tværtimod tænkte jeg, da jeg så fandt ud af, hun solgte de her fine æsker, at det er en win/win-situation for hende, lyder det fra Liv Martine.

Ikke ude på at kopiere nogen

Liv Martine er før blev anklaget for at få lidt for meget inspiration hos andre, men det vil "Bagedyst"-vinderen ikke høre tale om:

– Jeg er i hvert fald ikke ude på at kopiere nogen. Jeg gør bare det, jeg godt kan lide, slår hun fast og tilføjer:

– Hvis jeg selv skulle gå på jagt efter dem, som så kopierer nogle af mine kager, det, synes jeg, er så ærgerligt. Jeg synes bare, jo flere der bager, jo bedre er det. Det er fantastisk, at man kan inspirere hinanden. Det er det, jeg lever af.

Keramiker Mona Vander har værksted og butik i Odense. 
Keramiker Mona Vander har værksted og butik i Odense.
 Foto: Kim Rune/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Timingen er mærkelig

Mona Vander medgiver, at hun måske lod sig rive med af stemningen, da hun skrev i Liv Martines kommentarfelt, men hun studser stadig over timingen.

Hun synes nemlig, det er påfaldende, at Liv Martines kreation dukker op bare få måneder efter, Mona Vander selv viste sit værk frem på Instagram:

– For mig er det pudsigt, at den kommer en eller to måneder efter, jeg lavede min. Det, synes jeg, var mærkeligt, udtaler hun til SE og HØR.

Mona Vander fortæller, at hun tidligere har oplevet, at en opvaskholder, som hun lavede for seks år siden, blev kopieret, så derfor er hun nok ekstra på vagt:

– Ikke at jeg skal rende og synes, jeg er et fint menneske, og jeg finder på sjove ting, men timingen føles mærkelig, gentager hun.

– Selvfølgelig er det dejligt, at folk elsker at lave keramik, lidt ligesom strik, men det er en lille smule underligt, at det aldrig bliver nævnt, hvor man har fået ideerne fra, lyder det fra Mona Vander om tendensen til at lade sig inspirere lidt for meget af andre.

Sponsoreret indhold