Krimi28. september 2023

Danmarks største stalker idømt fængselsstraf

Ifølge anklageren er der tale om en historisk sag, og dommen vil få stor betydning for ofre for stalking, mener han.
Vestre Landsret holder retsmøde om Mogens Amdi Petersen og de andre efterlyste personer i Tvindsagen, som drejer sig om skattesvig og underslæb, i Viborg onsdag den 9. marts 2022.. (Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix)
En 58-årig mand, som politiet kalder Danmarks største stalker, er torsdag blevet dømt for at have overtrådt tilhold mod at kontakte sin kone og deres to fælles børn hele 667 gange.
 Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix

LÆS OGSÅ: TikTok-manden idømt forvaring

Torsdag formiddag blev der afsagt dom i ankesagen om manden, politiet kalder Danmarks største stalker.

Her stadfæstede Vestre Landsret den dom på et års fængsel, byretten afsagde i marts.

I byretten blev manden dømt for 667 overtrædelser af det tilhold, han havde mod sin ekskone samt stalking af hende og deres to fælles børn.

- Jeg er selvfølgelig meget tilfreds med landsrettens dom, siger specialanklager Johnnie Nymann Jensen.

- For mig er det en historisk sag, fordi det er fjerdegangs, og det er nyt land for os, siger specialanklageren med henvisning til tre tidligere domme for overtrædelse af tilhold mod den 58-årige mand.

Han er dømt efter en relativt ny stalkingparagraf, og derfor har det været svært for både forsvar og anklager at finde tidligere domme at læne sig op ad.

- Det siger noget om den manglende retspraksis på området, så dommen har stor betydning for ofre for stalking. Jeg er tilfreds med, at landsretten ligesom anklagemyndigheden mener, at tiltaltes opførsel var omfattet af den nye stalkingbestemmelse, siger Johnnie Nymann Jensen til TV2 Østjylland.

Han havde procederet for en skærpelse af straffen til et år og tre måneder. Forsvareren gik efter frifindelse subsidiært seks måneders fængsel.

Ankesagen er kørt over tre dage i Vestre Landsrets lokaler på Åboulevarden i Aarhus.

Her har den dømte samt den forurettede svaret på de supplerende spørgsmål.

Den dømte forklarede blandt andet, at flere af hans beskeder er skrevet i afmagt for at komme til genmæle mod den podcast, TV2 Østjylland har lavet om sagen, som han mener, er fuld af løgne.

Hans overtrædelser er lavet i form af kommentarer, som han har skrevet til sine egne Facebook-opslag. En række af dem er skrevet henvendt til journalisten bag podcasten, men de er ifølge landsretten indirekte rettet mod ekskonen.

Han har brugt det som en slags dagbog, forklarede han på retssagens første dag.

Den 58-årige mand har været løsladt siden et møde i Vestre Landsret den 12. maj 2023. Han havde været varetægtsfængslet siden sin anholdelse den 27. september 2022.

Siden dommen har han hverken kontaktet ekskonen eller deres børn, og det mente forsvareren også, der burde tages højde for i dommen.

Landsretten stadfæstede også den tortgodtgørelse på 30.000 kroner, den forurettede fik i byretten. Bistandsadvokaten nedlagde påstand om 70.000 kroner.

Sagen overgår til Kriminalforsorgen, og den dømte vil nu blive indkaldt til afsoning.

Sponsoreret indhold