Vilde tal: Her bliver borgerne bliver snydt for en milliard kroner - om året
De negative overskrifter om Region Midtjylland har stået i kø i den seneste uge.
Begge regionens superhospitaler i Aarhus og Gødstrup ser ud til at overskride budgetterne med samlet næsten 300 millioner kroner, skriver TV2 ØSTJYLLAND.
Og ifølge regionsrådsformand er der på adskillige afdelinger livstruende forhold for patienterne på grund af alvorlige kapacitetsproblemer.
Men måske behøvedes det ikke være helt så svært at få de midtjyske sundhedsinstitutioner til at køre godt rundt.
For ifølge professor i sundhedsøkonomi Jes Søgaard fra SDU burde regionen have omkring en milliard mere i budgetterne.
- Region Midtjylland bliver hvert år snydt i bloktilskuddet for cirka en milliard kroner. Det kan faktisk mærkes, slår professoren fast.
Og de dårlige historier har desværre også fyldt sendefladen i længere tid. Den store kulmination kom tidligere i 2023, da kræftskandalen blev afdækket. Adskillige patienter var ikke blevet opereret inden for de garanterede to uger, og det kan have kostet menneskeliv.
I denne uge har en rapport vist, at der er alvorlige kapacitetsproblemer på adskillige specialområder, og at det kan være direkte livstruende for patienterne.
Region Midtjylland er i sin nuværende forfatning ved at kollapse, siger professor Jes Søgaard.
- Vi har en region, som ellers har haft en stærk sundhedsøkonomi frem til for fire-fem år siden, som har været alvorligt svækket siden da, siger han.
Uretfærdigheden bunder blandt andet i, at der udlignes i budgetterne mellem regioner, så nogle afleverer midler til andre. Og det er i den anledning, at Region Midtjylland afleverer flere penge, end den burde, lyder det fra professor Jes Søgaard.
Dertil kommer, at regionen stadig betaler af på de sammenlægninger, der skete, da man samlede sundhedsindsatserne i supersygehusene i Aarhus og Gødstrup.
- Dels havde de nogle store og høje fusionsomkostninger med at slå forskellige afdelinger sammen og flytte dem ud til det, man dengang kaldte Skejby Sygehus.
- Og oveni i det skal de betale otte procents strafafgift til Finansministeriet, siger Jes Søgaard.
Men på Christiansborg er der ikke opbakning til hans udlægning. For problemet er en overordnet mangel på ressourcer på tværs regionerne, lyder det fra medlem af Folketingets sundhedsudvalg Kirsten Normann Andersen (SF).
- Alle fem regioner har givet udtryk for, at det her er et problem, og det tror jeg er sagens kerne.
- Så vi burde sørge for, at regionerne får de tilskud, der skal til for, at de kan opretholde alle deres tilbud til patienter, siger Kirsten Normann Andersen.
Heller ikke sundhedsminister Sophie Løhde (V) er enig i kritikken. Hun kunne fredag ikke medvirke i et interview, men har sendt dette svar i en email:
'Jeg mener ikke, at Region Midtjylland bliver snydt økonomisk. Økonomi til regionerne fordeles efter objektive kriterier. Vi anerkender fra regeringens side, at vores sundhedsvæsen er presset, og derfor har vi også taget flere initiativer, der skal styrke økonomien og behandlingskapaciteten.'
Så tilbage står spørgsmålet, om Region Midtjylland får for få penge eller bare bruger dem forkert.
Spørger man næstformand i regionens hospitalsudvalg, Annette Roed (S), er svaret klart:
- Det giver ikke mening, at vi skal stå her, og det ser ud, som om det er os, der har en dårlig drift, når det i virkeligheden handler om nogle underliggende strukturer, som er med til at dræne vores kasse, siger hun.