Ny analyse: Danskernes tillid til politikerne styrtdykker
Det går ned ad bakke med danskernes tillid til de folkevalgte politikere. Det viser en ny analyse fra tænketanken INVI – Institut for vilde problemer, foretaget af Epinion. Det skriver Information.
I analysen er et repræsentativt udsnit af danskerne blevet spurgt om deres tillid til politikerne, og hertil svarer 22 procent, at de har "meget lille" tillid til dem. Til sammenligning svarede ti procent af danskerne i Valgundersøgelsen fra 2019, at de havde "meget lille" tillid.
Analysen viser desuden, at 35 procent har svaret, at de har "ret lille" tillid, mens fem procent svarer "ved ikke".
Kategorierne "meget" og "ret stor" tillid er slået sammen i analysen, og der har i alt 39 procent af deltagernes sat kryds.
I undersøgelsen fra 2019 havde 50 procent svaret en af de to kategorier "meget" og "ret stor" tillid til politikerne.
Martin Vinæs Larsen er lektor på Aarhus Universitet og har været med til at kvalitetssikre analysen. Han fremhæver, at der kan være en vis usikkerhed i sammenligningsgrundlaget til valgundersøgelsen, men det står ifølge ham klart, at tilliden er "væsentligt" lavere end i 2019.
– Og også lavere end de målinger, der blev lavet omkring valget. Der er altså også tegn på, at den er faldet siden valget sidste år, siger Martin Vinæs Larsen til Information.
Sigge Winther er stifter af Institut for vilde problemer og kalder analysen "bemærkelsesværdig". Han understreger, at den ikke kan sige noget om årsagen. Men den er relevant for en af de hypoteser, som tænketanken arbejder med: at når samfundet bliver mere komplekst, bliver det sværere at skabe forandringer.
–Og det kan betyde noget for, hvordan vælgerne ser på politikerne, siger Sigge Winther til Information.
Mette Abildgaard, politisk ordfører for De Konservative og medlem af Folketinget i otte år, er ikke overrasket over analysen, men kalder den "deprimerende".
– Det er først og fremmest enormt trist. Vi er afhængige af, at danskerne har tillid til det arbejde, vi laver, og at de mener, at beslutningerne er sagligt funderet. Når der mangler tillid, mangler der også tillid til de beslutninger, vi træffer, og det gør det sværere at implementere dem, siger hun.
– Der er store, ret grundlæggende problemer i vores samfund, som vi ikke for alvor får taget hånd om, og som vi mangler en åben og ærlig samtale omkring, siger hun.
Politisk ordfører for Socialdemokratiet Christian Rabjerg Madsen tror også på, at en del af forklaringen kan ligge i, at mange af de problemer, politikerne forsøger at løse i dag er mere komplekse.
– Det kan få nogle vælgere til at konkludere, at vi ikke er gode nok til at håndtere udfordringerne. Det skal vi gøre vores bedste til at løse, siger han til Information og påpeger, at det var en af årsagerne til, at Socialdemokratiet ønskede en bred regering.
– Et af argumenterne for at danne en bred regering var at prøve at tage noget af det aggressive ud af debatten og have mindre fokus på uenighed og mere fokus på at løse problemer, siger han.
Spørgsmål: I det lys, er det så ikke overraskende, at tilliden falder?
– Man skal passe på med at læse tallene så nøje, så vil jeg gerne have tal over en længere periode. Jeg er selv optimistisk i forhold til, at en bred regering kan få den politiske debat til at være mere konstruktiv, siger Christian Rabjerg Madsen.