Nyheder6. oktober 2023

Therese fandt sin mand død derhjemme: - Alt gik i stå i det sekund

På den lyseste sommerdag blev livet mørkt for Therese Raabo Fischer og familien. Her fandt hun nemlig sin elskede mand Tommy død derhjemme. Nu kæmper hun for at hjælpe andre i samme situation
Therese Raabo Fischer sammen med sin mand, Tommy, og parrets to børn, Molly og Charlie, på ni og 11 år. Tommy døde pludseligt og uventet 8. juni 2023. 
Therese Raabo Fischer sammen med sin mand, Tommy, og parrets to børn, Molly og Charlie, på ni og 11 år. Tommy døde pludseligt og uventet 8. juni 2023.
 Foto: Privat

Dagen var begyndt som alle andre. Solen skinnede, det var varmt – og om lidt ventede fødselsdagsfest og vaskeægte weekendhygge.

Men 8. juni 2023 tog en livsændrende drejning for Therese Raabo Fischer og familien.

Denne torsdag fandt hun nemlig sin elskede mand Tommy død i hjemmet i Helsingør. Den kendte kok og iværksætter havde fået en massiv blodprop i hjertet og lå død ved siden af motionscyklen.

- Da jeg så ham, vidste jeg med det samme, at han var død. Jeg fik straks ondt i maven, og alt gik i stå, fortæller Therese til SE og HØR.

Midt i chokket skulle Therese dog ikke blot forholde sig til sin egen sorg. Hun skulle også være mor på fuld tid for parrets to børn, Molly og Charlie, på ni og 11 år.

Og så skulle hun også – hvis hun kigger i lovgivningen – på arbejde med det samme. Ifølge lovgivningen er der nemlig ingen orlov, hvis man som Therese mister sin mand og på samme tid har små børn under 18 år.

Støt borgerforslaget her

Therese har stillet et borgerforslag, så man kan få fire måneders sorgorlov, hvis man mister sin partner og har barn eller børn, der er under 18 år. Du kan læse mere om og støtte forslaget her.

- Jeg fik et chok. Jeg regnede med, at der var sorgorlov, for jeg kunne ikke tage på arbejde lige efter. Jeg var jo i dyb sorg og skulle på samme tid forsøge at være der for mine to børn, der også var i sorg. Det var så vild og opslidende en periode, husker Therese.

Hun er selvstændig og kunne derfor selv mærke efter, hvornår hun var klar til at arbejde.

I dag – omkring fire måneder efter dødsfaldet – arbejder hun et par dage eller tre om ugen.

Men andre i samme situation er måske ikke lige så privilegerede – og derfor har hun nu stillet et borgerforslag. Det foreslår, at man kan få tilbudt sorgorlov på fire måneder, hvis man mister en medforælder til ét eller flere børn under 18 år.

Forslaget har nu kørt i tre uger, og over 20.800 har allerede skrevet under.

Med andre ord har opbakningen været massiv – og det har berørt Therese dybt:

- Jeg har fået kæmpe opbakning og modtaget så mange beskeder og mails fra folk, der har stået i samme situation. De fortæller, at de er taknemmelige for, at jeg kæmper denne sag, siger Therese.

Støt forslaget her 

Therese har stillet et borgerforslag, så man kan få fire måneders sorgorlov, hvis man mister sin partner og har barn eller børn, der er under 18 år. Du kan læse mere om og støtte forslaget her.

Hun føler dog ikke kun, at hun hjælper andre – hun kan også mærke, at hun selv får noget positivt ud af arbejdet med borgerforslaget:

- Det giver mig en eller form for brændstof. Jeg føler på en måde, at Tommy så ikke er død helt forgæves, siger Therese, inden hun dog hurtigt tilføjer:

- Men der er stadig meget mørke dage.

Hun og børnene er heldigvis velsignet med et kæmpe netværk, der trådte til i det øjeblik, Tommy døde.

- Vi har for eksempel den sødeste svigermor, der bor i vores forhave, og som hjælper så godt, hun kan. Hun står der bare dag og nat, og hun er jo selv i sit livs krise.

Støt forslaget her

Therese har stillet et borgerforslag, så man kan få fire måneders sorgorlov, hvis man mister sin partner og har barn eller børn, der er under 18 år. Du kan læse mere om og støtte forslaget her.

Therese beskriver sin sorg som et bølgende hav. Nogle gange skyller sorgen ind over hende – uventet og med hård kraft, så hun næsten bliver slået omkuld. Andre dage er bølgerne lidt mere rolige, og hun kan ane lyspunkter i horisonten.

- Nogle dage føler jeg, det går bedre, og at jeg kan stå sikkert i stormen. Men så er der andre dage, hvor alt er fuldstændig uoverskueligt. Jeg føler på mange måder, at jeg stadig står i et frygteligt uvejr, og alt er meget uvirkeligt, fortæller Therese.

Rent fysisk kan hun også mærke sorgen. Hun er konstant træt, men på en anden måde, end før Tommy døde. Hun falder nærmest i søvn med det samme, hun rammer sofaen, når børnene er puttet.

Og så oplever hun ofte en mærkelig fornemmelse af, at det hele er uvirkeligt:

- Nogle gange føles det, som om han døde for 100 år siden. Og andre gange kan jeg slet ikke forstå, at han er død.

- I går var jeg for eksempel sikker på, at jeg hørte hans bil i indkørslen og troede, at han ville komme ind ad døren. Og den anden dag tog jeg et billede af børnene og tænkte i samme sekund, at jeg da lige ville sende det til Tommy. Og så er det, at jeg kommer i tanke om, at han er død, siger Therese.

Hun kalder det en kaotisk, frygtelig og stressende tid at være i – og det er her, at en sorgorlov ville hjælpe hende og andre i samme situation:

- Hvis borgerforslaget tages op og realiseres, vil det give de mennesker, der fremover rammes af dødsfald, ro til at kunne være i sorgen sammen med deres børn, uden at skulle bekymre sig om job og arbejdsgiver. Lige nu forlader vi os som samfund på, at den enkelte kan klare sig, uden problemer. Det er lidt som at gamble i blinde. Der er brug for hjælp og ro – og det håber jeg, at politikerne vil give dem, der fremover rammes af dødsfald.

Du kan læse mere om borgerforslaget – og støtte det her.

Sponsoreret indhold