Enhedslisten vil have omgående våbenhvile i Gaza: – Der er børn i tusindtal, der mister livet
LÆS OGSÅ: Nidal har familie i Gaza: – Jeg er holdt op med at spørge, hvordan de har det
Omgående våbenhvile, adgang til humanitær hjælp til de civile samt løsladelse af alle civile gidsler.
Det er de krav, som bør stilles fra den danske regerings side omgående, lyder det fra udenrigsordfører i Enhedslisten, Trine Pertou Mach.
– Hundredtusinder er fordrevet fra deres hjem. Der er tale om en kæmpe humanitær krise, hvor børn, kvinder, uskyldige civile lige nu mister livsgrundlag og familiemedlemmer.
– Vi synes, det er helt forfærdeligt. Det har vi et ansvar for at få bremset hurtigst muligt, fortæller Trine Pertou Mach til SE og HØR.
Israel bomber fortsat i Gaza, efter den militante palæstinensiske gruppe Hamas' angreb lørdag 7. oktober, der kostede omkring 1.400 israelere livet.
Det har ifølge Al Jazeera kostet 7028 palæstinensere livet siden 7. oktober – heraf af 66 procent af de dræbte børn og kvinder.
– Det er dybt, dybt ulykkeligt. Det er hundredtusinder civile, der betaler regningen for Israels angreb ind i Gaza efter Hamas’ terrorangreb, lyder ordene videre fra Trine Pertou Mach.
Gaza er i skrivende stund ramt af blokader. Organisationer som UNICEF, Røde Kors samt Amnesty International betegner den nuværende situation i Gaza som en alvorlig humanitær krise.
– De siger, at situationen i Gaza er på kanten af en humanitær katastrofe, der er meget knap adgang til rent drikkevand, mad, nødhjælp og medicin.
– Samtidig lyder det, at hospitalerne er ved at løbe tør for medicin, og at der ikke er bedøvelse nok til patienterne. Det er forfærdeligt, fortæller Trine Pertou Mach.
På den anden side beretter det israelske militær ifølge Reuters, at 229 gidsler i skrivende stund bliver holdt af Hamas i Gaza.
Hvad med de civile gidsler, som Hamas har i øjeblikket? Hvad skal der ske med dem?
– De skal selvfølgelig løslades omgående, så regeringens mål bør både være at få løsladt de civile gidsler og arbejde for en omgående våbenhvile.
– Der er børn i tusindtal, der mister livet. Det er der, vores fokus også skal være. På det, der foregår lige nu, lyder de afsluttende ord fra Trine Pertou Mach.
SE og HØR har også været i kontakt med regeringen, der kalder det for en ekstremt ulykkelig situation i Gaza.
– På den ene side har man Israel, som helt legitimt ønsker at bekæmpe terrororganisationen Hamas på baggrund af det forfærdelige terrorangreb, der var for lidt over 14 dage siden.
– Dernæst bliver civilbefolkningen i Gaza også udnyttet – som jeg ser det – af Hamas som politiske brikker, sådan at de bliver holdt fysisk tilbage for at flygte, lyder ordene fra Michael Aastrup Jensen, der er udenrigsordfører i Venstre.
Regeringen står dog fast ved, at den palæstinensiske civilbefolkning i Gaza kan få basal nødhjælp, men de opfordrer til, at palæstinenserne presser på for at få frigivet gidslerne.
Men palæstinenserne bliver også nødt til at presse Hamas til at frigive gidslerne og ikke udnytte de civile, som Michael Aastrup Jensen mener, at Hamas gør.
– Så vi siger klart til israelerne, at de skal selvfølgelig overholde alle krigens gældende love, og på den anden side siger vi også, at palæstinenserne må sige fra over for terror.
Der er jo flere eksperter og organisationer, der anklager Israel for at begå krigsforbrydelser. Hvad tænker du om det?
– Det er desværre ikke rigtigt. Krigens love – den kan man være enig i eller ej – åbner faktisk op for præcisions-bombning af terrorister. Så det er jo en afvejning, man altid skal tage altid.
– Når terroristerne gemmer sig blandt civile, så er der altid en risiko for civile tab, fortæller Michael Aastrup Jensen videre.
Der er jo tusindvis af civile – heraf børn – der bliver dræbt i Gaza som følge af krigen. Hvorfor ikke forhandle om en våbenhvile?
– Svaret er, at det ikke er to lande, der kæmper mod hinanden. Det er Israel, der laver en antiterror-operation mod en terrororganisation.
– Derfor kan jeg heller ikke se, hvordan vi kan bede Israel om at lave en våbenhvile. Derfor er det eksempelvis ikke så sort-hvidt, som Enhedslisten gør det til, lyder de afsluttende ord fra Michael Aastrup Jensen.