Kendte3. november 2023

Jørgen Leth falder igen og igen: Børnene vil have ham på plejehjem

Filmskaber og digter Jørgen Leth fortæller i ny bog, at hans børn har holdt møder om hans fremtid. Uden ham
Jørgen Leth har trods sine 86 år endnu ikke affundet sig med kroppens forfald. 
Jørgen Leth har trods sine 86 år endnu ikke affundet sig med kroppens forfald.
 Foto: Martin Høien

Plejehjem.

Smag på ordet en gang.

Det giver en grå og trist – for Jørgen Leth endda uhyggelig – fornemmelse.

I bogen ”Sidste udkald for rejsende Jørgen Leth” fortæller den 86-årige digter og filmskaber ikke desto mindre, at hans børn holder møder om at sende ham på plejehjem.

Det kan være svært at forestille sig Jørgen Leth på et plejehjem, og selv ville han da også foretrække at leve sine sidste dage i Haiti, men han mistede sit hus under det brutale jordskælv i 2010.

Det er dog ikke uden grund, at Jørgens fire børn, Karoline, Kristian, Asger og Tomas mødes uden deres far for at drøfte hans fremtid.

For Tour de France-legendens balance er udfordret, og det resulterer i, at han falder. Et af de mange fald beskriver Jørgen Leth i bogen som ”meget dramatisk”.

– Jeg skulle på toilettet, og så havde jeg taget en dyne med, fordi jeg ikke ville fryse. Og en pude. Det lyder helt vanvittigt, men sådan var det, konstaterer han og fortsætter:

– Jeg skulle også bære en tallerken mad ud, som jeg havde fået bragt, så den tog jeg med på vejen. Så gik jeg hen ad gangen, hen ad trægulvet. Men der er høje dørtrin, og så falder jeg, da jeg passerer et af dem. Og smadrer tallerkenen.

Jørgen kan ikke selv komme op, og telefonen ligger uden for rækkevidde på skrivebordet, så han kan ikke ringe efter hjælp. Han får først krabbet sig tilbage i soveværelset, men sengen er for høj.

https://imgix.seoghoer.dk/2023-11-02/_17i4942399.jpg
Da Jørgen Leth tidligere i år skulle på scenen til årets Æres-Robert, havde veninden Bente Klarlund et fast tag i kultfænomenet.
 Foto: Birger Storm

Bagefter forsøger han sig på sønnen Agers værelse i håbet om, at hans seng er lav nok til, at han kan møve sig op i den, men det er umuligt, og Jørgen falder i søvn på gulvet i Asgers værelse.

Tidligere i år ramte Magnum-elskeren forsiderne af alle landets aviser efter et andet fald, som endte i en indlæggelse på Bispebjerg Hospital.

I den hudløst ærlige bog fortæller forfatter Jakob Kvist detaljerne omkring det dramatiske fald.

– Jørgen er faldet igen, denne gang på toilettet. Det skete vistnok fredag aften, og han lå i sit eget pis derude helt frem til lørdag middag. Han havde glemt at tage sin alarm på.

Efterfølgende måtte han igennem endnu en operation i hjernen. I 2019 fik han indopereret en shunt, som skal dræne ophobet væske i hjernen, da det giver gangbesvær.

Operationen gav Jørgen optimismen tilbage, men selv om trykket i hjernen var lettet, blev poeten ved med at falde.

Et skævt fortov resulterede i endnu et fald med forstuvet håndled, skader på knæ og en flækket læbe til følge.

Alligevel vil ”Det erotiske menneske”-skaberen ikke på plejehjem.

– Jeg var ikke selv til stede, og jeg vidste ikke de (hans børn, red.) mødtes. Det er mærkeligt, synes jeg. Men jeg tager det roligt.

– Asger siger, at de havde lagt tanken fuldstændig ned. Det er jeg selvfølgelig glad for, men det er bare ikke en rar tanke, siger Jørgen Leth i bogen.

Han bliver generelt depressiv ved tanken om at blive gammel. Leth fortæller desuden, hvordan hans datter Karoline forsøgte at lokke ham at flytte på et attraktivt plejehjem.

– Karoline viste mig for nylig et udklip med Erik Brandt, som åbenbart levede på et luksuriøst alderdomshjem et sted.

– Det var sødt af hende, men jeg var ikke interesseret. Jeg kunne godt lide Erik Brandt, men jeg vil ikke have ham som model, slår han fast.

"Sidste udkald for rejsende Jørgen Leth" af Jakob Kvist udkommer i dag fra Lindhardt & Ringhof.

Sponsoreret indhold