Efter "Badehotellet": Jens Jacob Tychsen blev sat i bås som Weyse
LÆS OGSÅ: Det fik stjernerne med fra "Badehotellet"
I 10 sæsoner har han brilleret som den selvoptagede og barnlige Hr. Weyse i ”Badehotellet” – men selv om hans karakter er elsket af seerne, har rollen ikke kun bragt godt med sig for Jens Jacob Tychsen, 48. For han føler, at han med rollen er blevet sat lidt i bås.
– Den har selvfølgelig betydet rigtig meget, fordi det er første gang, jeg har fået lov til at arbejde med en karakter så længe – og i så mange år har fået lov til at lege og udvikle en komediefigur.
– Men den har også på godt og ondt vist, hvad der også sker, når man er med i noget, som rammer ind i danskernes hjerter på den måde, som det her har gjort: Så klapper fælden sgu! siger Jens Jacob Tychsen til SE og HØR og uddyber:
– Så har folk svært ved at slippe dig i andet end det. Så der kan man ikke bare gå ud og sige: ”Men jeg er jo også sådan og sådan”. Nej, det er du ikke! Du er Weyse. Du er Weyse, fastslår stjernen.
– Hvordan er det?
– Det er meget blandet. Når folk siger: ”Det må da være pisseirriterende?!”, kan man jo ikke sige, det er det. For når noget er så lystfuldt og så kærligt, og folk gør det i kærlighed – de gør det jo, fordi de elsker den rolle – så kan man jo ikke stå og sige: ”Gud, hvor er du dog også en idiot”, eller ”Kan du ikke bare gå væk eller tie stille”.
– Man kan jo ikke andet end at blive glad over, at man gør andre glade, og at man har ramt dem på den måde.
Han lægger dog ikke skjul på, at det har været svært for ham at få andre typer af roller.
– Det er bare sådan, at når man maler med en større pensel og får lavet et aftryk, der på den måde er større, så er det ikke bare hos publikum, men også hos branchen, at det smitter af.
Alle mennesker har en evne til måske helst at ville sætte hinanden i bås og sige: ”Du er sådan”, ”du er sådan”, og ”du er sådan” – for så er vi trygge. Så har vi det godt, og så ved vi, hvor vi har dig, siger Jens Jacob Tychsen og uddyber:
– Derfor er der helt sikkert også nogle i branchen, der tænker: ”Han er nede i den komediekasse, så lad ham blive der”. Så de tilbud, jeg får, er: Vi skal lave en ny ”Min søsters børn”, eller vi skal lave en ny ”Far til fire”, hvor jeg bare tænker: ”Åhr, nej”.
– Det er ikke de roller, jeg skal spille nu. Nu skal jeg lave noget andet.
Fint, det er slut
For Jens Jacob Tychsen er det mærkeligt, at han nu skal holde sommerferie på en ny måde og ikke længere i selskab med ”Badehotellet”-familien, der bl.a. tæller Cecilie Stenspil, 44.
– Vi skal jo nok mødes i nogle andre sammenhænge, men der er jo gået så meget vane i den: ”Nå, men vi mødes jo bare igen til næste sommer”.
– Det er vel også derfor, der ikke har været noget behov for, at man lige ringede eller skulle have en kaffeaftale i løbet af vinteren, for ”vi ses jo til sommer”. Så på den måde er det selvfølgelig nyt og anderledes, men jeg har det også fint med, at det nu er det – og nu skal vi videre. Den her fortælling skal have en ende.
På spørgsmålet, hvad det for eksempel kunne være, lyder det:
– Jeg har ikke noget konkret. Men jeg vil gerne have, at der er nogen, der kommer og selv får idéen til, at nu skal vi sgu se ham i noget drama eller i noget mørkt, uhyggeligt, sort. Eller bare noget helt underspillet, fordi det er lige så meget mig.
– Det kan jeg lige så godt, som jeg kan det her. Jeg tror bare, folk har glemt det lidt.
Tabte teaterlysten
Da han i mange år var på Det Kongelige Teater, spillede Jens Jacob Tychsen store dramatiske og tunge roller.
– Når folk før ”Badehotellet” nævnte mit navn, især i teaterbranchen, var det jo: ”Uh, det er ham den meget seriøse skuespiller”, fortæller han.
– Det er mærkeligt, at man så er her. Men jeg er glad for der, hvor jeg er i dag. Virkelig. Og jeg ved slet ikke i hvilken retning, jeg skal gå, siger han.
Det er otte år siden, Jens Jacob Tychsen sidst stod på de skrå brædder.
– Jeg tabte simpelthen teaterlysten. Jeg havde ikke lyst til det mere. Jeg havde spillet for meget teater igennem 20 år, fortæller han.
I stedet kastede han sig over entertainerverdenen.
– Men det kan også godt være, jeg skal noget helt andet. Det kunne også være, jeg bare skulle give min viden videre – at jeg skulle undervise eller instruere. Jeg har også nogle egne projekter i gang.
– Jeg har både en idé til en tv-serie og en film. Der kan ske mange ting. Eller den gode klassiske: Få en restaurant! lyder det om fremtiden.