Nyheder21. juni 2024 (opd. 5. september 2024)

Blev du også snydt af Lauritz.com? Nu jagter de ejerne

Vil forhindre rigmandsparret Bengt Olof Tony Sundstrøm og Mette Sundstrøm i at lave nye forretninger
Engang var Bengt Olof Tony Sundstrøm og Mette Sundstrøm og meget tætte på kongefamilien, men forholdet er voldsomt belastet af rigmandsparrets opførsel i sagen om deres nu konkursramte auktionshus.
Engang var Bengt Olof Tony Sundstrøm og Mette Sundstrøm og meget tætte på kongefamilien, men forholdet er voldsomt belastet af rigmandsparrets opførsel i sagen om deres nu konkursramte auktionshus.
 Foto: Hanne Juul

LÆS OGSÅ: Ejere kan risikere at hænge på regningen

Kuratorer har anlagt sag om konkurskarantæne i tre år mod tidligere medlemmer af ledelsen i Lauritz.com.

Det oplyser kurator Henrik Selchau Poulsen til Ritzau.

Sagen omhandler bestyrelsesformand Bengt Olof Tony Sundstrøm, administrerende direktør Mette Sundstrøm, finansdirektør Preben Vinkler Lindgaard og bestyrelsesmedlem Tue Byskov Bøtkjær.

10. maj afleverede kuratorerne deres indstilling om konkurskarantæne til skifteretten. Den indstilling tog retten til følge og gav kuratorerne grønt lys til at gå videre med sagen.

Sådan gik det galt

* Lauritz.coms børsnotering i 2016 var omgivet af tumult og blev udskudt flere gange. Siden da haltede resultaterne for Lauritz.com, der også de senere år var ramt af dårlige sager om salg af hælervarer via selskabets tjenester.

* Auktionshuset var i lang tid økonomisk presset. I 2018 måtte hovedaktionær og stifter Bengt Sundstrøm pantsætte sit franske vinslot som en del af en aftale med kreditorerne.

* I foråret 2023 begyndte flere medier at berette om, hvordan auktionshuset ikke inden for tidsfristen betalte sine kunder for deres solgte genstande. Det fik Forbrugerrådet Tænk til at fraråde handel med auktionshuset, der virkede til at være i problemer.

* Auktionshuset søgte om at gå i rekonstruktion 28. juni 2023. En rekonstruktion er et forsøg på at redde et selskab fra at gå konkurs. Formålet med Lauritz.coms rekonstruktion var at sikre selskabets drift, mens der skulle findes ny kapital eller finansiering til blandt andet at tilbagebetale gamle udeståender til sælgere.

* Omkring to uger senere gik auktionshuset konkurs, da ledelsen i selskabet selv havde indgivet konkursbegæring, en såkaldt egenbegæring.

* Et tocifret antal købere var i dialog med kuratorerne om opkøb af aktiverne i konkursboet. Den 1. august 2023 lykkedes det kuratorerne at finde en køber. Auktionshuset Hørsholm købte hovedparten af Lauritz.com og tog flere end 50 medarbejdere med sig.

* I forbindelsen med opgørelsen af konkursboet efter Lauritz.com kom der løbende krav fra kreditorer, der ikke har fået deres penge fra det konkursramte auktionshus.

* Per dags dato, den 21. juni 2024, har kuratorerne registreret krav for over 160 millioner kroner fra kreditorer. Konkursboet modtager fortsat anmeldelser.

* I marts i år vurderede Forbrugerombudsmanden, at Lauritz.com overtrådte aftaleloven og handlede i strid med god markedsføringsskik, da auktionshuset inden konkursen hævede afregningsfristen for private sælgere. Det lød, at det var tydeligt, at virksomheden forsøgte at skaffe sig gratis, midlertidig likviditet hos forbrugerne ved at skrue på aftalevilkår.

* Forbrugerombudsmanden gik ikke videre med sagen, da Lauritz.com allerede der var gået konkurs, og at en eventuel civil retssag på forbrugernes vegne ikke ville kunne stille forbrugerne bedre i konkursboet.

* 10. maj 2024 afleverede kuratorerne en indstilling om konkurskarantæne mod den tidligere ledelse til Sø- og Handelsretten. Den omfattede administrerende direktør Mette Sundstrøm, bestyrelsesformand Bengt Olof Tony Sundstrøm, finansdirektør Preben Vinkler Lindgaard og bestyrelsesmedlem Tue Byskov Bøtkjær.

* Den indstilling tog retten til følge og gav kuratorerne grønt lys til at gå videre med sagen.

* Fredag den 21. juni har kuratorerne officielt lagt sag an mod de fire tidligere topfolk i Lauritz.com.

Det har kuratorerne valgt at gøre fredag, hvor de har indsendt processkriftet, som Ritzau ikke har indblik i, til skifteretten.

Processkriftet er i hovedtræk bygget på de oplysninger, som fremgår af indstillingen sendt til skifteretten 10. maj, oplyser Henrik Selchau Poulsen.

En konkurskarantæne indebærer, at man i en periode frakendes retten til at lede en virksomhed med begrænset hæftelse.

En person kan pålægges konkurskarantæne, hvis personen på grund af groft uforsvarlig forretningsførelse vurderes uegnet til at deltage i ledelsen af en virksomhed.

I den 49 sider lange indstilling om konkurskarantæne, som kuratorerne indsendte til Sø- og Handelsretten i maj, fremgår det, at kuratellet vurderer, at medlemmerne af ledelsen begået groft uforsvarlig forretningsførelse.

Det er blandt andet vurderingen, at tidligere administrerende direktør Mette Sundstrøm og tidligere bestyrelsesformand Bengt Olof Tony Sundstrøm har sammenblandet Lauritz.coms økonomi med deres egen privatøkonomi.

- Denne adfærd har været medvirkende til en forøgelse af kreditorernes tab, fremgår det af indstillingen.

Centralt i den del af indstillingen står et svensk gods og indkøb af kunst til parrets private franske vinslot, Vignelaure.

Det svenske gods Göholm var udlejet til Lauritz.com. Men ifølge kuratellet blev godset primært brugt til private formål som fødselsdage, børns skoleudflugter, fejring af helligdage og familiens ferier.

Kuratellet vurderer, at udgifterne på mere end to en halv million kroner afholdt af Lauritz-koncernen til leje og drift fra 2019 frem til konkursens indtræden udgør private udgifter.

Kuratellet har vurderet, at Preben Vinkler Lindgaard og Tue Byskov Bøtkjær ”var eller burde være bekendt med sammenblandingen” af virksomheden og ejerparrets økonomi.

Ydermere fremgår det af indstillingen, at Sundstrøm-parret har været med til at overtræde forbrugerbeskyttelseslovgivning i forbindelse med forlængelse af afregningsfrist.

I en periode op til konkursen hævede Lauritz.com ad flere omgange sin afregningsfrist, til den til sidst var 60 bankdage.

Det har Forbrugerombudsmanden efterfølgende vurderet som en overtrædelse af aftaleloven og i strid med god markedsføringsskik.

Sponsoreret indhold