Overfaldt hende: Mette Frederiksen slipper for at vidne
Mettes mandsopdækning: Fuld fokus på Frederiksen
Statsminister Mette Frederiksen (S) undgår at skulle vidne i retten om en episode på Kultorvet i København.
Anklagemyndigheden har besluttet ikke at indkalde hende som vidne i den kommende straffesag.
Det oplyser specialanklager Anders Larsson i Københavns Politi.
- Det er fordi, vi på baggrund af det samlede bevismateriale vurderer, at det ikke umiddelbart er nødvendigt at indkalde hende som vidne, siger han.
- En sag kan godt belyses tilstrækkeligt af andre vidneudsagn og oplysninger end den forurettedes forklaring, forklarer specialanklageren.
Anders Larsson gør opmærksom på et fortilfælde. Heller ikke Anders Fogh Rasmussen (V) blev ført som vidne i en straffesag, efter at han som statsminister i 2002 var blevet overdænget med rød maling.
Angrebet på Fogh Rasmussen blev udført af en aktivist, der ville protestere imod Danmarks deltagelse i Irak-krigen.
Derimod tyder intet på et politisk motiv i den aktuelle sag.
Her er en 39-årig polsk statsborger tiltalt. Han talte volapyk og virkede til at være beruset eller påvirket af stoffer, da han tilsyneladende tilfældigt så statsministeren på gaden.
Da hun var på vej til en kaffeaftale med en veninde sidst på dagen, lykkedes det for manden at komme tæt på Mette Frederiksen, selv om hun var ledsaget af livvagter.
Under en afhøring hos politiet har statsministeren fortalt, at manden sagde nogle uforståelige ord. Derefter slog han med knyttet næve. Han slog igennem, har hun sagt til politiet.
Specialanklager Anders Larsson medgiver, at den forurettede føres som vidne i langt de fleste voldssager.
- Ofte er det af relevans for bevisførelsen at indkalde den forurettede, men en sag kan godt belyses på anden måde, siger han.
- I en straffesag har begge parter adgang til at begære bevisførelse, og jeg kan konstatere, at modparten heller ikke har bedt om at føre hende som vidne, siger Anders Larsson.
Forsvarer: - Ikke sikkert endnu
Den polske mands forsvarer, Henrik Karl Nielsen, udtaler til SE og HØR, at de altså ikke - trods hvad specialanklageren siger, har lagt sig fast på en beslutning endnu.
- Han er måske lige hurtig nok. Jeg har jo først lige modtaget vidnelisten, og jeg sidder med en klient, som jeg ikke bare kan besøge, når det oasser mig. Der skal bestilles tid for at kunne komme ind i Vestre Fængsel, siger forsvareren.
Han udtaler desuden, at beslutningen om hvorvidt Mette Frederiksen skal indkaldes som vidne i straffesagen er noget, han løbende kommer til at drøfte med sin klient.
- Jeg har endnu ikke tage stilling til, om jeg vil bede om, at sagens hovedperson skal indkaldes. Det kan jo også give en forsvarer muligheder, hvis sagens hovedperson ikke er til stede.
Til spørgsmålet om, hvorvidt Statsministeriet har henvendt sig til anklagemyndigheden vedrørende spørgsmålet om vidneførsel, svarer han:
- Det er anklagemyndigheden i Københavns Politi og statsadvokaten, der sammen har vurderet tiltalespørgsmålet, og hvordan sagen skal føres i retten.
Den tiltalte nægter sig skyldig. Han har siddet varetægtsfængslet siden episoden. Retten mener, at han på fri fod vil stikke af fra straffesagen.
Inden det tilfældige møde med statsministeren havde han stjålet alkohol i en Lidl-forretning, er det kommet frem under et tidligere retsmøde.
Her kom det desuden frem, at han var sigtet for flere tilfælde af blufærdighedskrænkelse. Også disse lovovertrædelser skal Københavns Byret tage stilling til, når sagen behandles 6. og 7. august.
Han og hans familie - forældre og en bror - bor i Danmark.