Nyheder6. juli 2024 (opd. 5. september 2024)

Lyn og torden rammer Roskilde Festival: Sådan holder du dig sikker

Tordenvejr og festival er ikke en god cocktail. Det kan blive farligt, hvis man ikke kender forholdsreglerne
Roskilde Festival 2024 har været kendetegnet ved store mængder regn, og DMI varsler også torden. Læs her, hvad du skal gøre, når tordenvejret kommer til festivalpladsen lørdag. (Arkivfoto). -  
Roskilde Festival 2024 har været kendetegnet ved store mængder regn, og DMI varsler også torden. Læs her, hvad du skal gøre, når tordenvejret kommer til festivalpladsen lørdag. (Arkivfoto). -
 Foto: Torben Christensen/Ritzau Scanpix

Flere dages regn har allerede gjort markerne på Roskilde Festival mudret.

Lørdag er ingen undtagelse. Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, varsler skybrud, hagl og torden over festivalpladsen.

Og tordenvejr er ikke helt ufarligt, når man er på en festivalplads, der består af åbne marker og koncerttelte med metalmaster.

Roskilde Festival har allerede gjort sine forholdsregler.

I samarbejde med DMI har festivalen udarbejdet en guide til, hvordan gæsterne skal forholde sig, hvis der kommer tordenvejr.

Det anbefales først og fremmest at søge ly, inden tordenvejret rammer.

Her vil det bedste sted være i en bil eller bus, men hvis man opholder sig på campingpladsen, er det bedre at gå i læ for vejret i et lavt telt end et højt telt med metalstænger.

Står man på et åbent sted, skal man ikke gemme sig for regnen under træer - og helt specifikt ikke under et enkeltstående træ eller i et telt under et træ.

Står man som festivalgæst og rocker til bassens lyd, skal man ikke røre ved større, elektriskledende genstande. Det kan være hegn, rækværk og vandhaner.

Og så skal man begrænse brugen af sin telefon, fordi den også er en elektrisk ledende genstand.

DMI forventer, at skybruddet vil ramme Roskilde hen ad eftermiddagen.

- Vi regner med, at skybruddet vil være nogenlunde overstået først på aftenen omkring klokken 19 eller 20, fortæller Hans Peter Wandler, vagthavende meteorolog på DMI.

Skulle der komme lynnedslag over pladsen, er de høje metalmaster i koncertteltene i højrisiko for at blive ramt. Man skal derfor ikke læne sig op af dem.

Er der intet sted, hvor man sikkert kan søge i ly, skal man sætte sig på hug med hovedet mellem benene.

Det handler om at gøre sig så lav som muligt og røre jordoverfladen minimalt.

Sponsoreret indhold