Kendte31. juli 2024

De "bruger" også deres børn på sociale medier

Simone og Morten Spangsvig modtager kritik for at lade deres fireårige datter danse på Instagram. Men influencerparret er langt fra de første kendte, hvis børn optræder på sociale medier
OPGAVE: Mofibo Awards – hylder de bedste lydbogsudgivelser.STED: VegaJOURNALIST: Camilla Maria Johansen og Helle Skram de FriesFOTOGRAF: Hanne JuulDATO: 202403014
Influencer-parret Simone og Morten Spangsvig er kommet i massiv modvind på det sociale medie Reddit, efter at have oprettet en Instagram-profil til deres fireårige datter. Men de er ikke alene om at gøre den slags.
 Foto: Hanne Juul

LÆS OGSÅ: Morten og Simone Spangsvig i kraftig modvind: "Udstiller datter"

Influencer-parret Simone og Morten Spangsvig er endt i en shitstorm på det sociale medie Reddit, efter de oprettede en Instagram-profil til deres fireårige datter.

Og det er langt fra første gang, at følgere, fans og det modsatte er fløjet til tasterne for at udtrykke kritik eller bekymring for kendtes brug af børn på sociale medier.

Flere influencere ser dog intet problem i delingerne af deres afkom – dog har mange af dem en regel om altid at spørge, inden der trykkes "post". Det fortalte Mattias Hundebøll, Mascha Vang og Uffe holm til SE og HØR i april 2023, da Børns Vilkår advarede om konsekvenserne.

Mattias Hundebøll spørger altid sin ældste søn om lov, mens han tager valget for de to yngste, mens de stadig er små.

https://imgix.seoghoer.dk/mattias_hundeboell_tsl_20190221_0339_0.jpg
 Foto: Thomas Laursen

– Dit job som forælder er at tage beslutninger for dine børn. Nogle gange træffer du de rigtige, nogle gange træffer du de forkerte. Sådan er det.

Folk på gaden kan også tage et billede

Mascha Vang har valgt at bruge sin datter, Hollie Nolia, i reklamer på Instagram, men hun udbetaler "løn" til hendes opsparing.

Derudover sørger den tidligere realitystjerne for at undgå at dele situationer, der kan virke ydmygende for datteren. Men i forhold til debatten om, at fotos og videoer kan falde i hænderne på pædofile – som netop er kommet igen – tager hun det med et gran salt.

– Der er jo også folk på gaden, der kan tage et billede af mit barn og misbruge det, men jeg synes helt ærligt, at det ofte er ældre forskere uden begreb om sociale medier, der udtaler sig. Det er så nemt at sidde og pege fingre af andre, når man ikke selv er i det.

Siden Hollie Nolia var helt lille, har hun figureret på Maschas sociale medier. Det har hun naturligvis fået løn for, har Mascha for nylig afsløret. 
Siden Hollie Nolia var helt lille, har hun figureret på Maschas sociale medier. Det har hun naturligvis fået løn for, har Mascha afsløret.
 Foto: Thomas Laursen

Uffe Holms datter blev som ganske ung meget populær på Instagram, hvor komikeren delte hendes guldkorn. Da Børns Vilkår sidste år advarede om konsekvenserne, sagde han, at han jo altid har skullet tænke sig om, inden han delte hende.

Samme år udtrykte "Den store bagedyst"-deltageren Liv Martine stor tvivl om, hvordan og hvor meget hun skal dele af sine sønner på det sociale medie. Selv om hun ikke viser deres ansigter, bliver de nemlig stadig genkendt.

– Der findes også de momfluencere, som pumper deres børn ud for fulde gardiner. Det er ikke noget for mig, men jeg ved godt egoistisk set, at billeder med børn skaber langt flere likes og kommentarer, og det ville få min profil til at vokse, sagde hun til Berlingske.

Råd til deling af børn på sociale medier

  1. Tænk dig om en ekstra gang: Kan der være konsekvenser på kort og/eller lang sigt?
  2. Spørg dit barn om lov
  3. Tilpas dine sikkerhedsindstillinger: Det er nemmere at vurdere, om et billede skal deles, når du ved, hvem modtagerne er.
  4. Snak med dit barn om billeddeling generelt: Så bliver du klog på barnets grænser og ønsker.
  5. Lær dit barn om retten til privatliv: Når vi giver mulighed for at sige fra, viser vi respekt. Det står i FN's børnekonvention, at børn har ret til privatliv.

Deler kun den ene

Christiane Schaumburg-Müller Aaxman deler ikke sønnen Constantin, men det er altså noget, som hans far, L.O.C., har besluttet. Hun har nemlig ikke samme aftale med manden Daniel Åxman, og derfor får datteren Ludovika masser af eksponering på den tidligere "Vild med dans"-værts Instagram-profil.

Modeuge - Søren Le Schmidt show
Christiane Schaumburg-Müller Aaxman og Danil Aaxman blev i december forældre til en lille pige.
 Foto: Mikael Rieck

Det kan dog godt være, det kommer til at ændre sig.

– Mens hun stadig er baby, har jeg intet problem med det. Jeg ved, det er mit sidste barn, og jeg giver den max gas. Men så snart hun bliver ældre, bliver det anderledes, har hun fortalt i en story.

En af de tidlige debatter om børn på sociale medier blev sat i gang i 2015. Her handlede det dog mere om, at komiker Torben Chris' billede forestillede ham nøgen i badekar med datteren.

Sponsoreret indhold