Nyheder15. august 2024 (opd. 5. september 2024)

Donerede 340 kroner: Nu skal Ksenia Karelina 12 år i fængsel

Egentlig bor hun i USA, men tog til Rusland for at besøge sin familie. Det må hun nok fortryde gevaldigt nu
Ksenia Karelina på anklagebænken i Jekatarinburg. Kvinden, der har russisk og amerikansk statsborgerskab, blev anholdt tidligere i år, da hun ville besøge sin familie i Rusland.
Ksenia Karelina på anklagebænken i Jekatarinburg. Kvinden, der har russisk og amerikansk statsborgerskab, blev anholdt tidligere i år, da hun ville besøge sin familie i Rusland.
 Foto: Dmitry Chasovitin/Reuters

Den russisk-amerikanske kvinde Ksenia Karelina er i Rusland blevet idømt 12 års fængsel for forræderi.

Hendes forseelse: Hun indbetalte 50 dollar - cirka 340 kroner - til en humanitær organisation i New York, der støtter børn og ældre i Ukraine.

Hun mødte torsdag op i retten i Jekatarinburg klædt i en hvid sweater og jeans for at modtage sin straf.

I retten lød det, at Karelina lavede overførslen 24. februar 2022. Det var den første dag under den russiske invasion af Ukraine.

Russisk politi havde på hendes mobiltelefon opdaget overførslen.

33-årige Karelina bor til dagligt i Los Angeles i USA. Hun har dobbelt statsborgerskab. Hun blev amerikansk statsborger i 2021.

Under retssagen i Jekaterinburg erkendte hun sig skyldig. Det var ved den samme domstol, hvor Wall Street Journal-journalisten Evan Gershkovich blev dømt for spionage i juli. Kort efter var han del af en udveksling af fanger mellem Rusland og USA.

Under retssagen mod Karelina fortalte de russiske efterforskere, at hun den 24. februar 2022 havde "overført midler til en ukrainsk organisation, som efterfølgende blev brugt til at indkøbe taktiske medicinske emner, udstyr, midler til nedkæmpning og ammunition til Ukraines væbnede styrker".

Organisationen Razom, som hun donerede pengene igennem, nægter, at det under nogen former leverer militær støtte til Ukraine.

Karelina blev anholdt af den russiske efterretningstjeneste FSB, da hun i begyndelsen af året fløj til Rusland. Her vil hun besøge sin familie i Jekaterinburg i Ural-regionen.

USA's regering har tidligere advaret amerikanske statsborgere mod at besøge Rusland. Man frygter, at de vil blive taget som gidsler af det russiske regime.

Sponsoreret indhold