Kongehuset på sommertogt: Denne kommune besøger de mest
Mandag lettede kongeskibet Dannebrog anker og fragtede kong Frederik og dronning Mary ud på deres første officielle sommertogt som regentpar.
Og her var første stop altså Bornholm.
Det er tilsyneladende en meget vellidt kommune blandt den kongelige familie, når det kommer til at planlægge sommertogter.
I løbet af de sidste 20 år har sommertogterne nemlig lagt vejen forbi solskinsøen hele seks gange.
I et interview med TV 2 Bornholm ligger kong Frederik da heller ikke skjul på, at han holder af øen. Adspurgt, hvorvidt kongeparret forventer at vende tilbage til Bornholm, svarer han således - lidt kluntet - at det kan de nok godt forvente:
- Man kommer ikke udenom Bornholm på mange måder.. Og selvfølgelig kommer Bornholm tilbage til os, og vi kommer tilbage til Bornholm.
Her kan du se en række billeder fra kongeparrets besøg på Bornholm mandag:
Kongeparret på Bornholm: Her ankommer gæsterne
Det næst mest besøgte sted på sommertogterne de sidste 20 år er øen Anholt, som ligger i Kattegat. Øen er således blevet besøgt fire gange siden 2004 af det danske kongehus.
Smilets by Århus er nummer tre på listen over mest besøgte steder. Her har kongehuset lagt vejen forbi tre gange i løbet af sommertogterne de sidste 20 år.
SE og HØR har spurgt kongehuset, hvem der beslutter, hvilke kommuner der skal besøges på sommertogterne. Dette har de dog ikke ville kommentere på.
Her har de ikke været
Men selvom der er flere gengangere, når det kommer til byer, som regenterne besøger, så betyder det altså ikke, at alle byer har fået æren. I hvert fald ikke de seneste 20 år.
Ifølge SE og HØR's gennemgang er der nemlig flere byer, som slet ikke er blevet besøgt i forbindelse med sommertogterne.
Det drejer sig blandt andet om byerne Ringsted og Roskilde, som ligger meget centralt på Sjælland, og som man ellers måske kunne have forestillet sig, at kongehuset var svunget forbi i hvert fald en enkelt gang i den periode.
Der er også flere byer helt nede langs grænsen til Tyskland, som ikke er blevet besøgt i perioden, som eksempelvis Tønder eller Padborg.
Tjek selv: Har de været forbi dig?
Seks gange: Bornholm
Fire gange: Anholt
Tre gange: Aarhus
To gange: Sønderborg, Haderslev, Skagen, Odense, Aalborg, Thyborøn, Ærø, Vejle, Vordingborg, Randers, Fredericia, Slagelse, Thisted, Esbjerg og Nyborg
Én gang: Assens, Ertholmene, Halsnæs, Allerød, Helsingør, Smålandsfarvandet, Frederiksborg, Fanø, Køge, Silkeborg, Svendborg, Mariagerfjord, Kalundborg, Lolland, Varde, Odsherrede, Favrskov, Langeland, Syddjurs, Aabenraa, Marstal, Ringkøbing, Livø, Nykøbing Mors, Vesthimmerlandet, Orø, Kerteminde, Bogense, Aarø, Læsø, Møn, Stubbekøbing, Faaborg, Avernakø & Livø, Middelfart, Endelave, Skanderborg, Grindsted, Næstved, Christiansø, Hanstholm, Hirtshals. Grenaa, Brønderslev, Hadsund, Horsens, Kolding, Samsø, Femø, Havnsø, Agersø, Herning, Ikast, Lemvig, Frederikssund, Mandø, Juelsminde, Vojens, Rudkøbing, Nykøbing Falster, Maribo, Nakskov, Skrø, Lohals, Holbæk, Ruds Vedby, Frederiksværk, Skive, Holstebro, Struer, Hvide Sande, Greve, Ishøj, Vallensbæk og Brøndby
Kilder: Kongehuset.dk og Kongehusets Årsrapporter
Derudover tegner der sig også et billede af, at der er nogle områder af Danmark, som nedprioriteres. I hvert fald er Nordsjælland et af de områder, som har fået færrest besøg i løbet af de sidste 20 års sommertogter.
Derudover er det også hele 19 år siden, at togterne lagde vejen forbi den københavnske vestegn, hvor de besøgte de fire kommuner Ishøj, Vallensbæk, Brøndby og Greve.