Krimi21. august 2024

Sælger ulovlige puff bars: – Jeg kan sagtens tjene 50.000 kroner om måneden

SE og HØR har talt med en person, der sælger de ulovlige puff bars på Instagram og Snapchat
SE og HØRs research viser, at de ulovlige puff bars bliver solgt landet over – reklamerne på de sociale medier målretter sig blandt andet forskellige landsdele
SE og HØRs research viser, at de ulovlige puff bars bliver solgt landet over – reklamerne på de sociale medier målretter sig blandt andet forskellige landsdele.
 Foto: Privat

TIP OS ANONYMT: Kender du mere til sagen? Skriv en fortrolig mail til journalisten på saad@sh.dk

LÆS OGSÅ: Ulovlige puffbars sælges på Instagram og Snapchat: Det er ekstremt bekymrende

– Jeg har meget travlt, og jeg tjener rigtig godt på det.

Sådan lyder det fra en person – som SE og HØR har talt med – der sælger ulovlige puff bars på Instagram og Snapchat.

Personen udtaler sig på betingelse af anonymitet. SE og HØR kender hans identitet, og vi kalder ham P i denne historie.

Til trods for en ny lov, der gør det ulovligt både at indføre, købe og besidde mere end 10 puff bars, sælger P fortsat de omdiskuterede puff bars, hvilket han har gjort i cirka halvandet år.

– Jeg kunne se, at to af mine bekendte solgte puff bars og tjente mange penge på det.

– Så jeg har gjort det samme. Det er som et hobbyjob for mig, fortæller P, som samtidig oplyser, at han har et fuldtidsarbejde ved siden af.

P har travlt. Ikke kun på sit fuldtidsarbejde, men også efter fyraften, hvor han bruger flere timer om dagen på at sælge puff bars.

– Jeg har meget travlt. Der er rigtig mange kunder, der vil have de her puff bars, Når det for eksempel er lønningsdag, kan jeg godt sælge 300 puff bars på en dag.

– Ellers har jeg regnet ud, at jeg sælger cirka 60 puff bars om dagen. Det er meget, fortæller P, der afslører, at han sælger dem til alt fra unge personer til sygeplejersker på danske hospitaler.

P fortæller også, at han sælger puff bars til 17-årige, som kommer med deres forældre for at købe dem.

Der bliver reklameret for de forskellige puff bars på de sociale medier - dette selv om produktet nu er ulovligt i Danmark.
Der bliver reklameret for de forskellige puff bars på de sociale medier - dette selv om produktet nu er ulovligt i Danmark.
 Foto: Privat

Men hvorfor sælger du puff bars? Det er jo ulovligt?

– Det er jo ikke kokain eller hash, som jeg sælger. Puff bars er jo lovlige i Sverige for eksempel, hvor du bare kan gå ind på en tankstation og købe den.

– Så jeg synes, at vi overdriver her i Danmark. Havde det været ulovligt at sælge cigarretter i Danmark, så var jeg nok stoppet med at sælge puff bars, fortæller P.

Er du ikke bange for at blive opdaget? Der er jo kommet en ny lov, og regeringen er på vej med endnu et lovforslag, der vil slå hårdt ned på det ulovlige salg?

Det er jeg. Specielt med den nye lov, så tænker jeg meget over det. Men jeg tjener alt for godt på det til at stoppe, fortæller P, der afslører, at han kan tjene 50.000 kroner på en måned ved at sælge puff bars – altså uden at betale én eneste krone i skat.

SE og HØR har tidligere talt med indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde, som fortæller, at man vil slå hårdt ned på kriminelle, der ulovligt indfører puff bars til Danmark for at sælge dem.

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V).
Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V).
 Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

– Det er uholdbart, for de indeholder meget store koncentrationer af nikotin og er sundhedsskadelige og afhængighedsskabende.

– Derfor er vi i fuld gang med at stramme lovgivningen, så det bliver nemmere at skride ind over for det ulovlige salg, har hun fortalt til SE og HØR.

Det nye lovforslag, som Sophie Løhde (V) vil fremsætte til oktober, vil skærpe straffen for overtrædelse af reglerne for tobaks- og nikotinprodukter.

Det vil blandt andet gælde bødeniveauet, som i udgangspunktet skal starte på 50.000 kroner, fremgår det af lovforslaget.

Derudover har myndighederne også fokus på det ulovlige salg.

Sikkerhedsstyrelsen har eksempelvis per første juli 2024 fået mulighed for at beslaglægge elektroniske cigaretter og genopfyldningsbeholdere med nikotin, der smager af andet end tobak og mentol, eller som har et for højt nikotinindhold.

Når Sikkerhedsstyrelsen finder ulovlige produkter, sanktionerer de over for parten, at der er tale om ulovligt salg.

Herefter er proceduren, at der vil blive lavet en overtrædelsessag, og sagen overdrages til politiet med henblik på politianmeldelse

Sponsoreret indhold