"Demenskoret" mødes stadig - og nu synger de Andreas Odbjerg
De havde aldrig mødt hinanden eller set hinanden. Men én ting havde de til fælles: Alvorlig sygdom og ikke mindst en stor kærlighed til musik.
Derfor er det rørende at se, hvordan de 17 demensramte finder hinanden – og ikke mindst glæden og livsmodet igen – i DRs gribende dokumentarserie ”Demenskoret”.
Her har tv-vært Puk Elgård sammen med korleder Claus Christensen samlet 17 danskere, der alle lider af en alvorlig demenssygdom. Målet er, at de efter blot otte ugers øveforløb skal holde en stor afslutningskoncert i DR's Koncerthus.
Det er snart ved at være et år siden, at de hjertevarme programmer blev optaget.
Men det betyder heldigvis langt fra, at musikken nu er slukket. Tværtimod blev hele oplevelsen så givende for de demensramte, at de besluttede at fortsætte med at synge sammen – og de har naturligvis stadig deres empatiske korleder til at styre slagets gang.
- Vi er ikke kun diagnoserne, vi er hele mennesker med et helt levet liv. Vi er sammen igennem musikken, som er mere end det talte sprog. Det er en kæmpe fest, og sammen finder vi glæden midt i sorgen, fortæller Claus i dag til Alzheimerforeningens hjemmeside.
Nu mødes de livsglade mennesker hver tirsdag i Huset, som er en del af Center for Demens på Nørrebro i København.
Her bliver der sunget, snakket – og ikke mindst grinet – ligesom i de rørende DR-programmer, der lige nu ruller over skærmen.
Og ligesom i udsendelserne sørger korleder Claus Christensen stadig for, at alle kordeltagerne er trygge – og også at de bliver udfordret. Nu er koret nemlig begyndt at eksperimentere med sange, som ikke rimer på Birthe Kjær og Bamses Venner.
Nu synger de livsglade kordeltagere skam også ”I morgen er der også en dag” med Andreas Odbjerg.
- I er fandme selvkørende. Det er dejligt at vide, at I kan uden mig, siger Claus, da Alzheimerforeningen besøger koret.
Du kan se den gribende dokumentarserie på DR TV og på DR tirsdag aften klokken 20.30.