Kongelige8. september 2024

Så er det afsløret: Dronning Elizabeth får et monument

Den afdøde britiske monark dronning Elizabeth bliver hyldet med et smukt monument
Nu får dronning Elizabeth – der døde 8. september 2022 – så et gigantisk monument for at hylde hendes liv og eftermæle.
Nu får dronning Elizabeth – der døde 8. september 2022 – så et monument for at hylde hendes liv og eftermæle.
 Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix

LÆS OGSÅ: Læge om sidste foto: Her er tegnet på, at dronning Elizabeth var døende

Hun indtog tronen i 1952 og nåede at være dronning i hele 70 år. Med andre ord har afdøde dronning Elizabeth haft en helt særlig rolle i Storbritannien – og det bliver nu hyldet.

Nu får dronning Elizabeth – der døde 8. september 2022 – nemlig et smukt monument, der skal hylde hendes liv og eftermæle.

Det skriver det britiske medie Mirror.

Monumentet, der bliver en skulptur af dronningen, vil blive placeret i den såkaldte St James’s Park i London. Den vil efter sigende være klar til at blive afsløret for offentligheden i 2026.

Det er Lord Robin Janvrin, der var dronningens tidligere privatsekretær, der sammen med den britiske regering og kongehuset har arbejdet på, hvordan monumentet skulle se ud.

– Det er en enestående udfordring at forsøge at fange hendes afdøde majestæts ekstraordinære bidrag til vores liv gennem hele hendes meget lange regeringstid, fortæller Lord Robin Janvrin ifølge det britiske medie.

St James’s Park i London huser i forvejen flere royale statuer og værker. Parken er også stedet, hvor flere royale begivenheden bliver markeret.

Parken er blevet valgt på grund af dens historiske betydning såvel som dens direkte forbindelse til dronningen, lyder det.

- Det er tæt på Buckingham Palace, som er monarkens officielle bolig, hovedkvarteret for Commonwealth og på statuerne af hendes (dronning Elizabeth, red.) forældre kong George 6. og dronning Elizabeth, dronningemoderen, lyder det.

Udvalget blev nedsat i 2023 af regeringen, og det har i sin søgen efter et sted til mindesmærket overvejet flere muligheder.

Premierminister Keir Starmer udtaler i meddelelsen, at mindesmærket vil give "alle et sted til at ære den afdøde dronning og knytte sig til den historie, vi deler og holder af".

- Dronning Elizabeth 2.'s arv af tro tjeneste og hengivenhed til vores land vil aldrig blive glemt.

Hvordan mindesmærket konkret kommer til at se ud, vil blive offentliggjort i tiden omkring den afdøde dronnings 100-års fødselsdag i 2026, lyder det.

Designfasen går i gang i år, hvor arkitekter, kunstnere og designere vil blive inviteret til at indsende deres forslag.

- Mindesmærket er beregnet til ikke blot at være et monument, men også til at være et rum til fordybelse og fællesskab, og det vil være af passende omfang og ambition til at matche dronning Elizabeth 2.'s indflydelse på det nationale liv, på Commonwealth og på resten af verden, lyder det i meddelelsen.

Commonwealth er en sammenslutning af lande, der overvejende er tidligere britiske kolonier.

Dronning Elizabeth døde i en alder af 96 år. Hun nåede at være britisk dronning i 70 år og indtog altså tronen i 1952. Hun var den længst siddende monark i Storbritanniens historie.

Dronningens ældste søn, Charles, blev med øjeblikkelig virkning konge og er dermed Storbritanniens nye statsoverhoved med titlen kong Charles III.

Sponsoreret indhold