Forslag: Alle fra 50 år bør tjekkes for type 2-diabetes
Bør alle borgere i Danmark på 50 år få tilsendt en hjemmetest, som kan afsløre sygdommen type 2-diabetes?
Ja, mener Diabetesforeningen, som har stillet forslag til Sundhedsstyrelsen om en national, målrettet screening for type 2-diabetes for borgere over 50 år, som ikke er blevet testet inden for to år.
- Det mener vi, er nødvendigt, fordi der går 100.000 mennesker rundt i Danmark, som har type 2-diabetes uden at vide det, siger Tanja Thybo, forskningschef hos Diabetesforeningen.
Hun henviser til tidligere forskning om sygdommen.
Type 2-diabetes kan være svær at opdage, fordi symptomerne typisk er svage i starten. Det kan eksempelvis være træthed, øget tørst og tissetrang.
- Hvis man går rundt for længe med en uopdaget type 2-diabetes, så går man rundt med for højt blodsukker. Det påvirker ens blodkar, og det gør, at man kan få en række alvorlige følgesygdomme.
- Det er hjertesygdom, det er nervesygdom, nyresygdom og øjensygdom. Det er alvorlige sygdomme, der både nedsætter livskvaliteten, og som er rigtig dyre for samfundet, siger Tanja Thybo.
Sundhedsstyrelsen har modtaget forslaget og er ved at tage stilling til det.
- Som en del af behandlingen har forslaget været fremlagt for Sundhedsstyrelsens Rådgivende Udvalg for Nationale Screeningsprogrammer, og forslaget vil i efteråret blive behandlet i udvalget igen, skriver styrelsen i et skriftlig svar.
Diabetesforeningen foreslår, at testen tilbydes borgeren hvert femte år, fra man er fyldt 50, og til man fylder 70 år.
Organisationen har lavet et forsøg, hvor en hjemmetest for type 2-diabetes er blevet sendt til 8000 tilfældigt udvalgte danskere.
Testen kræver en dråbe blod fra et prik i en finger og måler langtidsblodsukkeret.
3040 sendte en prøve tilbage til undersøgelse på et laboratorium. Det viste sig her, at 1,7 procent af dem havde en hidtil uopdaget type 2-diabetes. 11 procent havde et forstadie til sygdommen.
Testen koster omkring 114 kroner inklusiv laboratoriearbejde og forsendelse, fortæller Tanja Thybo.
Diabetesforeningen har fået konsulenthuset Kraka Economics til at regne på de samfundsøkonomiske konsekvenser af forslaget.
En målrettet screening ville koste 7-13 millioner kroner om året ifølge beregningen.
Kraka når frem til, at samfundet i sidste ende vil tjene på screeningen i form af sparede sundhedsudgifter.
Ifølge Jakob Kjellberg, sundhedsøkonom hos Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, Vive, har screening for type 2-diabetes været debatteret i sundhedsvæsnet i både ind- og udland i mange år.
Selv mener han ikke, at der er forskningsmæssigt belæg for, at det kan betale sig, og han er derfor imod.
- Det er klart, at patientforeninger og medicinalvirksomheder gerne vil have mange screeninger. Og jeg siger ikke, at man ikke kan finde nogen tilfælde. Det er bare en meget dyr måde at gøre det på, siger han.