Kongelige23. september 2024

Kongehusekspert: Kongen og kronprinsen presset til at flyve sammen

I august drog kongen og kronprinsen afsted mod med Frankrig med det samme fly - noget der historisk set er stik mod protokollen
OL Paris 2024Danmark vandt OL guld.Danmark smadrer TysklandKong Frederik og Kronprins ChristianHåndboldherrernes familiemedlemmer var mødt talstærkt op i Lille i Frankrig, hvor de efter sejren over Tyskland overøste spillerne med ros og kærlighed..
Kronprinsen og kongen var at finde på tilskuerrækkerne, da håndboldherrerne vandt guld ved OL 2024.
 Foto: Jesper Sunesen

LÆS OGSÅ: Frede og Marys vilde flyvetur: Tur/Retur for 244.000 kroner

Mandag kunne Ekstra Bladet afsløre, at det kostede knap 400.000 kroner, da kong Frederik og kronprins Christian fløj til Frankrig for at heppe på de danske håndboldherrer under OL.

Men foruden den dyre flyvetur, er det værd at bide mærke i, at det ikke er normal procedure for en nuværende regent og kronprins at flyve med samme fly.

Det er faktisk noget, som man i årevis så vidt muligt har forsøgt at undgå. Det fortæller kongehus ekspert Lars Hovbakke Sørensen til SE og HØR.

- Der er jo ingen formelle regler, der forhindrer dem i at gøre det. Man kan sige, at man forsøger altid så vidt muligt at undgå det. Det har man i mange år forsøgt at bestræbe sig på at undgå af sikkerhedsmæssige grunde.

- Der kan jo teoretisk set sket et flyuheld eller et terrorangreb eller noget andet, hvor det kan være uheldigt, at de er med samme fly.

Forklaringen på, at konge og kronpris i augsut veg bort fra dette princip, skyldes ifølge Lars Hovbakke Sørensen formentlig, at kongehuset værger sig mod andre kritikpunkter.

- Det er måske, fordi der har været så meget debat om nogle andre aspekter omkring kongehuset. En ting er, at man har diskuteret kongehusets økonomi de senere år, om hvorvidt de spilder unødvendige penge, og der kan man sige, at de sparer noget ved at flyve sammen end at flyve hver for sig.

- Og så er der klimadiskussionen. De kunne hurtigt blive kritiseret for ikke at være klimavenlige nok, hvis de fløj hver for sig. Så der er de her nyere diskussioner, der er kommet indover, som i det her tilfælde måske overtrumfer den her gamle sikkerhedsmæssige diskussion.

- Så det kan være, de forsøger at undgå endnu en stor diskussion ved at gøre sådan her.

Derfor mener Lars Hovbakke Sørensen, at det i fremtiden meget vel kan betyde, at de sikkerhedsmæssige foranstaltninger kan være på vej ud.

SE og HØR har forgæves forsøgt at få en kommentar fra kongehuset.

Sponsoreret indhold