Et liv fyldt med tragedier: Den sande historie om Joaquin Phoenix

Den første film indbragte ham både en Oscar, en Golden Globe, en Critics' Choice Movie Award samt en Grammy.
Og anmelderne var da heller ikke i tvivl om, at skuespilleren fortjente både statuetter og stående bifald for sin mesterlige portrættering af den uligevægtige komiker Arthur Fleck.
Nu er Joaquin Phoenix så klar med fortsættelsen til den første biografbasker, der havde premiere i 2019.
I den nye "Joker: Folie à Deux" fortsætter Phoenix med at brillere – denne gang fra Arkhams psykiatriske anstalt, hvor Arthur Fleck som bekendt blev tvangsindlagt i første film.

Anmelderne er måske ikke lige så begejstrede, som de var i 2019 – men der er stadig god grund til at fastslå, at succesen fortsætter for den 49-årige hollywoodkendis.
Men sådan har det bestemt ikke altid været.
For som i eventyrerne måtte han så gruelig meget igennem, før det hele blev godt.
SE og HØR fortæller her i brudstykker om en barndom, en ungdom og et voksenliv, der har budt på talrige tragedier for Joaquin Phoenix.
BARNDOM I KULT
Han blev kendt som Joaquin Phoenix, men kom til verden som Joaquin Rafael Bottom.
Han blev født den 28. oktober 1974 og landede midt i en verden fyldt med usikkerhed og fattigdom.
Hans forældre og to ældre søskende var medlem af den kristne bevægelse Children of God, der nok forsøgte at fremstå som en stor og kærlig familie.
I virkeligheden var kulten, der rejste rundt i Sydamerika, alt andet end kærlig – og senere kom det da også frem, at der havde været talrige episoder, hvor børn var blevet seksuel misbrugt på det groveste.

Joaquin Phoenix har aldrig selv udtalt sig om sin barndom og tiden i kulten. Det gjorde hans bror River derimod – og han afslørede, at han selv var bare fem år gammel, da han med egne ord ”havde seksuel kontakt” for første gang.
I slutningen af 1970’erne lykkedes det Joaquins forældre at undslippe The Children of God med alle deres i alt fem børn.
De flyttede hjem til USA og slog sig først ned i Florida, inden de rykkede permanent til Los Angeles. For at fuldende den nye begyndelse ændrede familien deres efternavn fra Bottum til Phoenix.
Det nye efternavn – der på dansk betyder Fugl Føniks – skulle ligesom i mytologien symbolisere genfødslen – at familien havde rejst sig fra asken og mørket.

SUCCES OG SORG
Både Joaquin og hans storebror River fik hurtigt færden af skuespillet, og i 1980’erne havde begge en spirende karriere i gang. Mange havde spået, at River Phoenix ville blive den største af dem alle – med lillebror lige i hælene på ham.
Men inden succesen for alvor kom til dem, ramte tragedien.
Den 31. oktober 1993 kollapsede River for øjnene af sin lillebror Joaquin ude foran den sagnomspundne natklub The Viper Room på Sunset Strip i Hollywood.
En dødelig cocktail af stoffer tog livet af River i en alder af blot 23 år. Og mens nysgerrige stimlede sammen ude foran natklubben, der var ejet af Johnny Depp, var det Joaquin selv, der greb mobilen og ringede 911.
Hans hjerteskærende alarmopkald blev sidenhen frigivet og vidnede om to søskende, der kæmpede en pinefuld kamp for at redde deres bror.

I opkaldet kan man blandt andet høre, hvordan Joaquin bønfaldt alarmoperatøren om at sende hjælp med det samme:
– Det er min bror! Han har fået et anfald!
– Jeg tror, han har taget valium, men jeg ved det ikke!
– I må skynde jer! I må skynde jer!, lød det gentagne gange fra Joaquin i opkaldet, hvor han også skreg, at søsteren Rain stod bøjet ind over River, mens hun forsøgte at genoplive ham.
Men trods deres indsats – og en tililende ambulance – stod Rivers liv ikke til at redde. Skuespilleren døde dér på gaden ude foran The Viper Room.
Rivers død ødelagde Joaquin, der i to år holdt sig langt væk fra alt, der lugtede af Hollywood og alt, der smagte af skuespil.
Du kan høre alarmopkaldet herunder:
METHOD ACTING OG MISBRUG
Joaquin vendte tilbage til skuespillet efter sin brors død i filmen ”To Die For” i 1995.
Både i den film – og i stort set alle hans fremtidige film – har Joaquin brugt den metode, der i fagsprog kaldes method acting. Det er en krævende teknik, hvor skuespilleren minutiøst gennemgår sin karakters liv på godt og ondt – og krydrer dén viden med egne følelser og fornemmelser for at fuldende karakteren.
Da Joaquin skulle portrættere musikikonet Johnny Cash i ”Walk the Line”, blev alkoholen derfor også en fast følgesvend for skuespilleren.
For bedre at forstå Cash, der kæmpede med lige dele dæmoner og for mange genstande, tyede Joaquin derfor selv til promillerne – og efter filmen var færdigindspillet, måtte Joaquin lade sig indlægge til alkoholafvænning.

Joaquin har sidenhen udtalt:
– Jeg støttede mig op ad alkoholen for at føle mig okay. Det var virkelig sådan, det var, fortalte han i et ærligt interview med New York Times.
I den periode var det, som ulykkerne forfulgte skuespilleren.
I februar 2006 så Joaquin døden i øjnene, da bremserne i hans bil svigtede, og han kolliderede med en anden bil.
Heldigvis virkede hans airbag, og det var hovedårsagen til, at skuespilleren kort efter selv kunne kravle ud af det krøllede bilvrag med livet i behold.
RABLENDE SKØR?
I 2009 og 2010 begyndte flere fans og filmkritikere at bekymre sig om dét, de kaldte en ”tiltagende ustabil Joaquin Phoenix”. Skuespilleren virkede på mange måder ustabil, han var usammenhængende – og de få gange, han stillede op foran et kamera til interview, virkede han også ude af trit med virkeligheden.
Flere mente, at han havde gang i et galopperende misbrug, andre mente, at psykiske problemer havde fundet vej til ham. Selv proklamerede Joaquin, at han var færdig med skuespil, og nu ville kaste sig over en rapkarriere.

Det skulle sidenhen vise sig, at der var en mening med galskaben. Hans opførsel var en del af et det filmiske projekt ”I’m Still Here” lavet i samarbejde med hans daværende svoger Casey Affleck.
Der var altså ikke hold i hans egen påstand om, at han var færdig med skuespillet. Og nu er 49-årige Joaquin Phoenix da også aktuel endnu engang på det store lærred.
"Joker: Folie à Deux" får premiere herhjemme 2. oktober.