Kongelige8 timer siden

Kong Frederik kan slå nazimyterne ihjel: - Åbn skuffen, Frede

En ny bog sår tvivl om, hvor tætte det danske kongehus var med Tysklands naziparti
Det er helt op til kong Frederik, 56, om hans oldefars dagbogsskriverier skal lægges frem for offentligheden.
Det er helt op til kong Frederik, 56, om hans oldefars dagbogsskriverier skal lægges frem for offentligheden.
 Foto: Hanne Juul

LÆS OGSÅ: Så meget kostede det at flyve kong Frederik til OL

En helt ny bog om den danske kongefamilies forbindelser til toppen af det tyske naziparti tvinger kong Frederik til at tage stilling til, om det nu – næsten 80 år efter afslutningen af 2. verdenskrig – er på tide, at offentligheden får indblik i, hvad der egentlig skete.

Forfatteren til ”Ridser i lakken” Peter Kramer mener, at de mere end 100 dagbøger, notesbøger og rejseskildringer, som kong Christian X skrev, og som ligger arkiveret og låst inde i Rigsarkivet, måske kan give danskerne svaret på, hvorfor Danmark agerede anderledes overfor tyskerne end de øvrige europæiske lande.

For eksempel indgik Danmark i modsætning til Sverige og Norge en ikke-angrebspagt med Tyskland.

Hidtil har Rigsarkivet ifølge Kramer rutinemæssigt og efter aftale med kongehuset givet afslag på ansøgninger om at få adgang til kong Christian X’s skriverier.

Men Frederik X kan slå alle myter ihjel, om at hans oldefar nærede sympati for nazistpartiet, ved at åbne arkiverne.

Frederik bør nok overveje, hvordan han hilser på folket fremover.
Frederik bør nok overveje, hvordan han hilser på folket fremover.
 Foto: Hanne Juul

Hvis kongen ikke giver tilladelse, er det oplagt at spørge: Har kongehuset noget at skjule?

Kong Christian X, der var regent under 2. verdenskrig, uddelte ifølge ”Ridser i lakken” en lang stribe ordner til nazipartiets øverstkommanderende.

Allerede i 1938 fik Adolf Hitlers højrehånd Hermann Göring storkorset af Dannebrogordenen med bryststjernen i diamanter.

Tysklands udenrigsminister Joachim von Ribbentrop fik Storkorset med bryststjerne i diamanter af den danske konge i 1941, mens krigen rasede. Von Ribbentrop blev efter krigen henrettet for at have begået krigsforbrydelser.

Bogen ”Ridser i Lakken” fortæller om det danske kongehus og dets tyske forbindelser før og under 2. verdenskrig
Bogen ”Ridser i Lakken” fortæller om det danske kongehus og dets tyske forbindelser før og under 2. verdenskrig
 Pr-foto

Ordner til fremtrædende udlændinge bliver altid uddelt efter indstilling fra udenrigsministeriet, så kong Christian X var forpligtet til at stille op – ikke mindst fordi han i 1920 var tæt på selv at blive afsat som konge efter at have fyret regeringen Zahle.

Den kongelige rejselyst til vores sydlige nabo var ifølge Peter Kramer også stor, selv om nazisternes mål var velkendte allerede inden starten af 2. verdenskrig. Men i bøger og aviser blev de kongelige besøg i Tyskland neddroslet – eller helt forbigået.

Dronning  Margrethe , 84, lod kun kongehusets egen historiker få indblik i sine forfædres dagbøger og notater.
Dronning Margrethe, 84, lod kun kongehusets egen historiker få indblik i sine forfædres dagbøger og notater.
 Foto: Kaspar Wenstrup

Landsforvist

Christian X havde meget tysk familie – og flere var åbenlyse nazisympatisører. Hans hustru, dronning Alexandrine, var datter af en tysk storhertug. Kongens svigerinde, prinsesse Helena, var født i Tyskland og gift med Christians lillebror prins Harald.

Helena var en stor beundrer af den nazistiske ideologi, og under krigen var tyskere velkomne i hendes hjem – prins Harald undgik dem.

Hvor tætte var  Hitler  og Göring (i baggrunden) med det danske kongehus? Svaret ligger måske i kong Christian X’s arkivskuffer.
Hvor tætte var Hitler og Göring (i baggrunden) med det danske kongehus? Svaret ligger måske i kong Christian X’s arkivskuffer.
 Foto: Ritzau Scanpix historical

I kongehuset har monarken igennem hele historien op til i dag ofte handlet råt og barskt – også overfor nære familiemedlemmer. Hvem husker ikke, da Margrethe tog de royale titler fra sine børnebørn og da Frederik IX kuppede sin lillebror Knud og støttede en ændring af tronfølgeloven, så hans ældste datter Margrethe kunne komme til fadet?

Kong Christian X var nødt til at handle, da tyskerne tabte krigen. Mindre end en måned efter befrielsen blev kongens svigerinde, den tysker-loyale prinsesse Helena, på kongens befaling landsforvist.

Hun blev kørt til lufthavnen i Kastrup, hvor et militærfly ventede på at flyve hende til Slesvig, hvorfra hun blev kørt til sit barndomshjem Glücksborg Slot. Hendes mand prins Harald og døtrene Caroline-Mathilde og Alexandrine-Louise samt svigersønnen, arveprins Knud, var med i Kastrup for at tage afsked.

Husarrest

Først da Christian X i 1947 døde, og da prins Harald blev alvorligt syg, fik prinsesse Helena tilladelse af Frederik IX til at vende hjem til Danmark. Men hun måtte ikke deltage i sønnen Olufs bryllup. Hun levede i husarrest i villaen på Svanemøllevej indtil sin død i 1962.

Vores nuværende konges morfar Frederik IX, der som kronprins plejede omgang med Hermann Göring, blev af den daværende præsidentfrue Eleanor Roosevelt beskyldt for at forstå meget lidt af den alvorlige situation, som Europa befandt sig i sidst i 30’erne.

- Da den danske kronprins besøgte os, havde vi indtryk af, at han interesserede sig mere for sin ferie end for tidens alvorlige spørgsmål, og at han måske i mindre grad forstod truslen fra Hitler, end vi havde ventet af en mand i hans stilling, skrev hun i sine erindringer.

Kong Christian var i 1937 i Berlin for at besøge Hitler. Mange medier mente, at Danmark var ved at indgå en aftale med Tyskland. Måske skrev kongen om det, i de dagbogsnotater, som ingen må se?
Kong Christian var i 1937 i Berlin for at besøge Hitler. Mange medier mente, at Danmark var ved at indgå en aftale med Tyskland. Måske skrev kongen om det, i de dagbogsnotater, som ingen må se?
 Foto: Rigsarkivet/Zahle privatarkiv

Sponsoreret indhold