Nyheder4 timer siden (opd. 1 time siden)

Bernie Sanders langer ud efter Novo Nordisk: Stop med at snyde amerikanerne

Tirsdag deltager Novos topchef, Lars Fruergaard Jørgensen, ved en høring i USA, hvor han skal forklare selskabets priser i landet
Bernie Sanders skyder tirsdag med skarpt efter Novo Nordisk topchef Lars Jørgensen ved en høring i Senatet. Her prøver Lars Fruergaard Jørgensen at forklare grunden til prisforskellen for Ozempic og Wegovy i forskellige lande.
Bernie Sanders skyder tirsdag med skarpt efter Novo Nordisk topchef Lars Jørgensen ved en høring i Senatet. Her prøver Lars Fruergaard Jørgensen at forklare grunden til prisforskellen for Ozempic og Wegovy i forskellige lande.
 Foto: Piroschka Van De Wouw/Reuters/Ritzau Scanpix

Der blev tirsdag skudt med skarpt efter danske Novo Nordisk ved en høring i Senatet i amerikanske Washington D.C.

Her skulle topchef Lars Fruergaard Jørgensen forklare, hvorfor listeprisen på medicinen Ozempic og Wegovy er højere i USA end i andre lande.

Og den demokratiske senator Bernie Sanders lagde ikke fingre imellem.

- Det, vi har at gøre med i dag, er ikke bare et spørgsmål om økonomi, ikke bare et spørgsmål om virksomheders grådighed.

- Det er et dybt moralsk spørgsmål, sagde han.

Han indledte høringen med at vise listepriserne for midlerne i henholdsvis USA, Canada, Danmark, Tyskland og Frankrig.

Der er stor forskel.

Mens amerikanerne ifølge Sanders betaler 969 dollar - 6500 kroner - for en måneds forbrug af Ozempic, er prisen i Danmark cirka 820 kroner.

- Stop med at snyde os, lød det fra senatoren.

Det er dog ikke alle amerikanere, der betaler listeprisen. Det er dem uden sundhedsforsikring.

90 procent af amerikanere med forsikringsdækning for Ozempic eller Wegovy betaler 50 dollar eller mindre for hver dosis ifølge Novo.

Lars Fruergaard Jørgensen fremhævede flere gange under høringen en af de centrale aktører i det amerikanske sundhedssystem: mellemmændene - kaldet PBM - som er sundhedsforsikringernes medicinindkøbere.

Skal man have inkluderet sin medicin i ordningerne, skal der rabatter til - og det får de også i stor stil af medicinalselskaberne, fordi det giver adgang til et kæmpe marked.

Det er altså ikke meningen, at amerikanerne skal betale listeprisen, men det er et startpunkt for forhandlingerne.

Rabatten ender dog ikke altid hos borgerne, men også hos mellemmandsselskaberne, som ofte er ejet af sundhedsforsikringerne.

Lars Fruergaard Jørgensen peger på, at rabatten, som mellemmændene får, er steget uden en tilsvarende reduktion i prisen på apoteket.

- Så det er prispunktet ved apoteksdisken, som vi er nødt til at tale om, lød det fra topchefen ved høringen.

Det fik Bernie Sanders til at påpege, at amerikanere betaler store priser for de forsikringer, som er med til at give den lavere pris.

Han stiller senere, hvad han kalder et moralsk spørgsmål: Generer det ham at vide, at han kunne redde liv, hvis prisen var lavere?

- Enhver udsigt til, at patienter ikke får adgang til den medicin, de har brug for, er skræmmende, og vi er nødt til at løse denne udfordring sammen.

- Som jeg nævnte i min indledning, kan ingen virksomhed løse det alene, sagde Lars Fruergaard Jørgensen.

Det var dog ikke kun hårde spørgsmål.

Senatoren Roger Marshall indledte sin spørgetid med at kalde Novo Nordisk "helten", mens mellemmændene er "skurkene".

Efter høringen oplyser Novo i en skriftlig kommentar, at selskabet håber, at den vil føre til reelle forandringer, som kommer patienterne til gode.

- Vi kan som enkelt virksomhed ikke på egen hånd løse problemerne i det amerikanske sundhedssystem.

- Men vi ser frem til fortsat at arbejde tæt sammen med politiske beslutningstagere og andre interessenter om de strukturelle forandringer, som patienter i USA har brug for, lyder det.

Sponsoreret indhold