Passer tøjet? Garanteret ikke, hvis du har en stor barm eller er høj

I øjeblikket kan vi se unge designere, der hver uge dyster mod hinanden i ‘Danmarks Næste Tøjdesigner‘ på DR.
Pasform er blandt andet et kriterie, der betyder meget for dommerne og dermed også for designerne.
Hvis tøjet derimod ikke sidder perfekt, er vi mere tilbøjelige til at gemme det bagerst i skabet, smide det ud eller sende det retur, lyder det fra Mette Terkildsen, lektor og forsker i design og bæredygtighed på VIA University College i Herning.
»Og det er jo ikke ret bæredygtigt,« siger hun til Videnskab.dk.
Men faktisk har flere danske kvinder store problemer med at finde tøj, der passer godt på kroppen. Det viser forskning, som Mette Terkildsen står bag.
»Langt det meste tøj er designet til middelhøje kvinder med smal talje, så der er rigtig mange kvinder, der ikke kan købe det tøj, de har lyst til.«
Mellemhøjde, B-skål og smal talje
Det meste tøj i Danmark er baseret på et standardmål over den gennemsnitlige kvinde, der er timeglasformet med forholdsvis smal talje, B-skål og som er cirka 1,68 centimeter høj.
Standardmålene er lavet ud fra et gennemsnit for kropstypen hos blandt andet amerikanske kvinder, uddyber Mette Terkildsen
»Men danske kvinder ser jo ikke nødvendigvis ud som gennemsnittet af amerikanske kvinder, så derfor passer målene langt fra alle,« siger hun.
Mette Terkildsen har i perioden fra 2018 til 2023 skannet cirka 400 danske kvindekroppe for at undersøge, om de kunne passe tøj i standardmålene. Hendes resultater viser, at kun 12 procent af de tilfældigt udvalgte danske kvinder har de kropsmål, der lever op til standarten.
»Det er så ærgerligt, for rigtig mange kvinder føler sig forkerte, fordi de har svært ved at finde tøj, der sidder godt.«
Mere diversitet tidligere
»Tøj er en vigtig del af vores identitet. Følelsen af at være udenfor kategori er helt ekstremt ydmygende,« lyder det fra Else Skjold, lektor og ph.d. i design og bæredygtighed på Det Kongelige Akademi i København, til Videnskab.dk.
Det har ikke altid været sådan, at der kun var én pasform, der blev skaleret op i forskellige størrelser.
»Engang havde vi i Danmark en tøjkultur, der favnede kropsdiversitet.«
Else Skjold henviser til tiden før standardmålene for tøj for alvor blev sat i system fra 1990’erne, hvor der fandtes flere forskellige variationer af pasform indenfor forskellige størrelser.
Syg og uhyggelig kropskultur
I dag er det »bare ærgerligt« hvis du ikke kan passe standardtøjet, lyder det fra akademi-lektoren.
»Tøjbranchen har ikke nok udvalg i forhold til størrelser og pasform i dag. Hvis man ikke kan passe tøjet, er man henvist til at købe stretch eller noget, der ligner et telt,« siger Else Skjold.
Tøj der kan favne mennesker med forskellige kropstyper, der ikke passer ind i et meget snævert defineret gennemsnit, eksisterer i alt for lille omfang, mener Else Skjold.
»Det er virkelig ekskluderende og en syg og uhyggelig tøjkultur,« siger hun og tilføjer:
»Vores nuværende kvindeideal i modebranchen er den helt unge kvinde, der ser ret så sulten ud,« lyder det fra Else Skjold.
Mette Terkildsen er enig i, at det nuværende system med tøj, der hovedsageligt designes til én type krop, bør ændres.
»Det betyder ikke, at vi skal lave mere tøj. Men det kunne eksempelvis være, at en ny kollektion indeholdt en trøje, der var designet til den storbarmede kvinde og en buks, der henvender sig til høje kvinder,« siger hun til Videnskab.dk.