Krimi9. oktober 2024

Skuespiller Nicklas Svale Andersen idømt hård straf: "Kan ikke ændre fortiden"

Nicklas Svale Andersen blev onsdag idømt 11 års fængsel i en omfattende narkosag. Men skuespilleren ønsker at lægge kriminaliteten på hylden, sagde han i retten
Den 33-årige danske skuespiller er netop blevet idømt 11 års fængsel for narkohandel
Den 33-årige danske skuespiller er netop blevet idømt 11 års fængsel for narkohandel
 Foto: Birger Storm

Hvis man skal tro ordene fra den narkodømte skuespiller Nicklas Svale Andersen, så planlægger han en fremtid uden kriminalitet.

Det kom frem under dagens retsmøde i Københavns Byret, hvor den 33-årige skuespiller blev idømt 11 års fængsel i en meget omfattende narkosag. Her sagde den dømte skuespiller, kendt fra rollen som Mathias i Tempelriddernes Skat fra 2006, at han ville lægge kriminaliteten på hylden.

Inden domsafsigelsen spurgte retsformanden nemlig, om Nicklas Svale Andersen havde et sidste ord at tilføje, inden han modtog sin straf.

"Ikke andet, end at jeg ikke kan ændre min fortid, men jeg vil gerne ændre min fremtid", bedyrede den 33-årige skuespiller, som siden han var et ungt skuespilstalent, har fået fuldskæg, hænderne tegnet over med tatoveringer og er vokset betydeligt i højde og drøjde. De fleste vil nok have svært ved at genkende ham i dag, hvis man sammenligner med dengang, han havde succes med skuespillet.

Derefter blev han så idømt 11 års fængsel for at have hentet, opbevaret og videresolgt i alt 120 kg kokain i løbet af et halvt års tid fra efteråret 2023 til april 2024.

Vil lægge sagen bag sig

Men selvom straffen var hård, så virkede Nicklas Svale Andersen, som om han var lettet efter domsafsigelsen. Han smilte ud til sin familie og sine venner på tilhørerrækkerne, som han fik lov at hilse på og kramme.

Dommen er i overensstemmelse med, hvad forsvarsadvokaten for Nicklas Svale Andersen havde påstået var en "fair straf". Imens gik anklagemyndigheden efter 13 års fængsel. Derfor kan skuespilleren godt have grund til at være lettet over dommen, og over sagen nu er afsluttet.

"Han glæder sig bare til at komme videre fra den her sag", sagde skuespillerens forsvarsadvokat, Danni Richter til Se og Hør og understregede, at hans klient gerne ville glemme narkosagen.

Nicklas Svale Andersen blev for alvor kendt i offentligheden, da han som ganske ung spirende skuespiller medvirkede i flere store danske film. Mest kendt er han for sine roller i filmserien Tempelriddernes Skat, men han har også medvirket i biografsuccesen "Af Banen", hvor han spillede overfor Lars Bom og Camilla Bendix. Succesen som børneskuespiller op igennem 00'erne førte til, at han pludseligt poserede med Kong Frederik på den røde løber.

Hurtige penge

Flere gange under retsmødet ved Københavns Byret sagde Nicklas Svale Andersen, at han havde taget en dum beslutning, da han i 2023 kastede sig ud i at opbevare og sælge kokain.

Han læste på HF og arbejdede på et center for personer med spiseforstyrrelser, hvor han hjalp mennesker med udfordringer, inden han blev kriminel, sagde han. Men han tjente ikke nok penge og var økonomisk presset, så derfor blev han fristet af kriminalitet.

"Jeg var presset økonomisk og siger ja til at lave hurtige penge. Jeg får en telefon og får at vide, at jeg skal hente kokainen," sagde Nicklas Svale Andersen.

Det kom også frem, at den narkodømte skuespiller planlægger at genoptage studierne, når han engang er færdig med at ruske tremmer.

Opbevarede 120 kilo kokain

Sagen var en tilståelsessag, hvilket betyder, at Nicklas Svale Andersen på forhånd havde tilstået at være i besiddelse af de store mængder kokain.

Mere specifikt skal hans rolle i sagen have været, at han var en form for kurér, som af ukendte bagmænd er blevet instrueret i, hvor og hvornår han skulle hente kokainleverancer via en telefon.

Kokainen hentede han så fra lastbiler på parkeringspladser rundt omkring i Storkøbenhavn af 10 omgange henover et halvt år. Ofte blev kokainen pakket i picnickurve. Efter at have hentet kokainen opbevarede Nicklas Svale Andersen det i sin lejlighed i København. Herfra solgte han det ulovlige stof videre til flere ukendte personer.

Han forklarede i retten, at han fik mellem 10.000-5000 kroner for salgene, hvor han typisk solgte et par kilo kokain af gangen.

Der er to andre sigtede i narkosagen. Den ene af de sigtede var ifølge politiet den bagmand, som havde aftaler med en udenlandsk kontakt om indsmuglingen af kokain.

Sagen har været en del af 'Operation Hugin', som politiet har døbt narkosagen. Ifølge politiet trækker den tråde til den forbudte bande Loyal to Familia.

Sponsoreret indhold