Krimi4 timer siden

Robert Robertsen reddet få timer før henrettelse

Mandag skal texaneren Robert Roberson, som er dømt for at have dræbt en toårig pige, afgive forklaring for politikere.

I Texas i USA skal en dødsdømt mand mandag afgive vidneforklaring.

Det sker, efter at en planlagt henrettelse af ham torsdag blev aflyst, få timer inden den skulle have fundet sted.

Der er tale om den 57-årige Robert Roberson. Han skulle torsdag være blevet henrettet med en dødelig indsprøjtning i fængslet i byen Huntsville.

Han stod til at blive den første person nogensinde i USA til at blive henrettet for at have påført en baby "shaken baby syndrome". I 2002 blev han dømt for at have dræbt sin toårige datter ved at ruske hende.

Få timer inden han skulle modtage indsprøjtningen, valgte højesteretten i Texas dog at udsætte henrettelsen.

Det skete som svar på en tværpolitisk appel fra medlemmer Repræsentanternes Hus, som er den ene halvdel af Texas' delstatslige Kongres.

I stedet skal Roberson, som har autisme, mandag afgive vidneforklaring i sagen, inden en komité i huset går i gang med at granske hans dødsdom.

- Vi ser frem til at byde Robert velkommen til Texas Capitol (regeringskontoret i Texas, red.) og sammen med 31 millioner texanere endelig give ham - og sandheden - en chance for at blive hørt, siger demokraten Joe Moody og republikaneren Jeff Leach, som begge er medlemmer af huset, i en fælles udtalelse.

Det sker mandag klokken 18 dansk tid.

Det er uklart, hvorvidt Roberson skal afgive forklaring ved fysisk fremmøde eller på en videoforbindelse fra fængslet.

I alt har 86 lovgivere i Texas på tværs af partier opfordret til en benådning af ham. De hævder, at der findes "store mængder nyt videnskabeligt bevismateriale" for hans uskyld i sagen.

Robert Roberson har selv fastholdt, at han er uskyldig. Hans afdøde datter fik konstateret "shaken baby syndrome" på det hospital, hvor hun døde.

Han havde selv kørt den lille pige på hospitalet, hvor skanninger viste, at hun havde hovedtraumer.

De, der argumenterer for hans uskyld, mener dog, at hun egentlig døde af lungebetændelse, som blev dødelig, da læger udskrev forkert medicin til hende.

Robersons advokat, Gretchen Sween, siger, at nye beviser peger på, at pigen døde af "naturlige og tilfældige årsager, ikke misbrug".

Hun siger også, at Robersons autisme, som han først blev diagnosticeret med i 2018, bidrog til både hans anholdelse og hans dom.

- Det er meget muligt, at Hr. Roberson ikke ville sidde på dødsgangen i dag, hvis det ikke var for hans autisme, siger hun.

Da personalet på hospitalet ikke vidste, at han havde autisme, fortolkede de nemlig hans manglende følelsesmæssige reaktion på forløbet som et "tegn på skyld", lyder det.

Sponsoreret indhold