Krimi9 timer siden

Dansk storsvindler går fri: Hayat Faizi frikendt i stor bedragerisag

Retten i Kolding har netop frikendt Hayat Faizi i en stor sag om bedrageri for flere millioner kroner
Hayat Faizi sidder lige nu varetægtsfængslet.
Hayat Faizi sidder lige nu varetægtsfængslet.
 Foto: København Politi

LÆS OGSÅ: Lå i krig med flere kendte danskere

Fra en uge siden begyndte en ny sag mod den danske storsvindler Hayat Faizi, hvor hun var tiltalt for bedrageri af særlig grov beskaffenhed samt databedrageri for op imod 3,5 millioner kroner.

Men nu har sagen taget en overraskende drejning. Hayat Faizi er nemlig blevet frikendt, før sagen for alvor var gået i gang.

Det oplyser Hayat Faizis forsvarsadvokat, Michael Lindquist, til SE og HØR, hvilket Retten i Kolding telefonisk bekræfter.

- Vi er naturligvis tilfredse med sagens udfald.

- Hayat Faizi ville dog gerne have haft mulighed for at afgive forklaring i retten om forløbet, forklarer Lindquist.

Afgørelsen skyldes en teknisk fejl, da statsadvokaten i Viborg skulle have informeret Faizi om, at der blev rejst en sag via e-boks eller anbefalet brev inden for en dengang to måneders frist. Dette skete dog ikke korrekt. Det oplyser anklagemyndigheden til SE og HØR.

Anklagemyndigheden: "En menneskelig fejl"

Her kan du læse hele det skriftlige svar, som SE og HØR har modtaget angående sagens afslutnign fra Statsadvokaten i Viborg, Jakob Berger Nielsen:

”Det kan bekræftes, at retsforfølgningen mod en 45-årig kvinde ikke kan fortsætte. Sydøstjyllands Politi har derfor påstået frifindelse i sagen, og Retten i Kolding har afgjort spørgsmålet uden afholdelse af retsmøde."

"Politiet havde oprindeligt opgivet påtale i sagen. I forbindelse med beslutningen om, at sagen alligevel skulle køre, skete der i februar 2023 en menneskelig fejl, som desværre førte til, at tiltalte ikke korrekt blev underrettet om, at Statsadvokaten vurderede, der var grundlag for at rejse tiltale i sagen."

"Da omgørelsen blev sendt via e-boks, blev det konstateret, at forsendelsen var ”leveret”. Det blev desværre overset, at tiltalte på det tidspunkt ikke kunne modtage Digital Post, hvorfor forsendelsen ikke blev sendt med Digital Post, men i stedet blev leveret til automatisk print og sendt med B-post. Efter retsplejeloven er det ikke tilstrækkeligt for at kunne omgøre politiets beslutning. Der skulle i stedet være sendt et anbefalet brev."

"Fordi der ikke skete korrekt fremsendelse inden for den dagældende to-måneders frist, kan det ikke lade sig gøre at fortsætte sagen, hvilket først er konstatereret nu."

Resultatet betyder, at statskassen nu skal betale sagens omkostninger, fremgår det af dommen, som SE og HØR har fået læst op af Retten i Kolding.

Sluttede før tid

Tirsdag i sidste uge var SE og HØR selv til stede i Retten i Kolding, da det første retsmøde i sagen skulle begynde.

Men her blev både journalister, tilhørere og Hayat Faizi sendt hjem før tid. Der var sket en teknisk fejl, fordi forkyndelsen af tiltalen var blevet sendt forkert afsted til Hayat Faizi.

Forkyndelsen af tiltalen skete med digital post til Hayat Faizi, men hun var undtaget for brugen af E-boks på daværende tidspunkt, og derfor er forkyndelsen sket forkert.

Hvad er en forkyndelse?

Forkyndelse er en fremgangsmåde inden for retsplejen, hvorved de berørte personer i en sag gøres bekendt med, at sag er anlagt, tid og sted for retsmøder og domsafsigelse.

Forkyndelsen kan ske på flere måder, herunder digitalt, via brev eller via en stævningmand, som afleverer forkyndelsen personligt.

Fælles for alle metoder er dog, at modtagelsen skal bekræftes af parten. Og det var den ikke blevet i Hayat Faizis tilfælde, da beskeden aldrig nåede frem.

Det er uvist, hvorvidt anklagemyndigheden har tænkt sig at anke dommen eller forsøge at få den prøvet helt forfra ved byretten, når alt det tekniske er på plads.

SE og HØR forsøger i skrivende stund at få en kommentar fra Anklagemyndigheden om, hvorvidt de har mulighed for at rejse sagen på ny.

Bedragede angiveligt 93-årig

Sagen - der nu er faldet på grund af de tekniske omstændigheder - handler om, at Hayat Faizi angiveligt skulle have svindlet en ældre dame på 93 år for intet mindre end 1,8 millioner kroner.

Derudover skulle hun også have forsøgt at bedrage sig til yderligere et beløb i samme størrelse, hvilket kun delvist lykkedes. Det viser et anklageskrift, som SE og HØR siden juli har været i besiddelse af.

I retten nåede Hayat Faizi at næte, at hun skulle have begået forbrydelsen, før sagen blev afsluttet.

Hayat Faizi blev i august idømt 2,5 års ubetinget fængsel samt 12 års udvisning på baggrund af en sag om bedrageri og mandatsvig på op mod 900.000 kroner.

Hayat Faizi og hendes forsvarer, Jonas Christoffersen, har anket dommen. Hun skal forblive varetægtsfængslet, indtil der er faldet en endelig dom.

Sponsoreret indhold