Krimi7 timer siden

Flyveøgle-fossil fundet ved Stevns Klint

Det er første gang, der er fundet bevis på flyveøgler på dansk jord. Flyveøgler var i familie med dinosaurer
Det er en flyveøgle som denne, der er fundet rester fra ved Stevns Klint. Fossil er første bevis på flyveøgler i Danmark.
Det er en flyveøgle som denne, der er fundet rester fra ved Stevns Klint. Fossil er første bevis på flyveøgler i Danmark.
 Foto: 10TONS/Free

Ved Stevns Klint har et fossil af en lille knogle skrevet danmarkshistorie. Knoglen er det første bevis på, at en flyveøgle har været i området.

Det skriver Østsjællands Museum i en pressemeddelelse.

Det var konservator ved Geomuseum Faxe Sten Lennart Jakobsen, der fandt det lille knoglestykke, som menes at være et stykke vingeled fra en flyveøgle.

- Igennem de mere end 50 år jeg har samlet fossiler ved Stevns Klint, har jeg aldrig forestillet mig at skulle finde et stykke flyveøgle.

- Det var som at vinde hovedgevinsten i Lotto, siger han.

Knoglestykket er ikke mere end 5 millimeter i længden og 1,3 millimeter i tykkelsen. Normalt ville det ikke være muligt at identificere et så lille stykke knogle.

Men da knoglevæggen er hul og meget tynd - 0,1 millimeter - er det alligevel muligt. Den type knogle findes kun hos fugle og uddøde flyveøgler.

Flyveøgler, også kendt som pterosaurerne, var en gruppe krybdyr, der er beslægtet med krokodiller og dinosaurer. De havde udviklet evnen til at flyve via en hudmembran på en meget forlænget finger.

Flyveøgler varierede meget i størrelse. Fra bittesmå med størrelse som en spurv til over 12 meter lange. Det menes, at den flyveøgle, der har været ved Stevns Klint, var på størrelse med en lille måge.

Sponsoreret indhold