Kendte22 timer siden

Erik Clausen var ikke bange for at dø: - Du kan bare komme an

Erik Clausen var i mange år ramt af sygdom, men det skræmte på ingen måde multikunstneren

Gøgler til det sidste

LÆS OGSÅ: Erik Clausen død: Det fejlede han

Den danske filmlegende og multikunstner Erik Clausen er onsdag gået bort til stor sorg for et utal af danskere og ikke mindst hans næreste.

Det er ingen hemmelighed, at instruktøren i længere tid har været ramt af sygdom blandt andet Parkinsons.

Men skal man tro tidligere udtalelser fra Erik Clausen selv, så var døden ikke noget, der pustede ham i nakken som en skræmmende ting.

I 2017 meddelte han i et interview til Weekendavisen, at han ikke frygtede enden på livet.

– Skal man være bange for døden? Nej, man skal vise den respekt og lade sig udfordre og sige: Du kan bare komme an. Det gælder om, for os, at det menneske af kød og blod, Døden får ind under sine kløer, er så gammelt og ubrugeligt, at der ikke bliver noget at gnave i.

Den pointe uddybede han samme år til SE og HØR, hvor budskabet ligeledes lød på, at et langt liv ikke nødvendig er lig med et godt ét af slagsen.

– Jeg mener, at mange handlinger, der er baseret på frygt, giver en dårlig stemning. Hvis du har lyst til at løbe, hvis du har lyst til at ryge, så gør det. Som de siger i filmen – og som er mit slagord: Nyd livet!, lød det fra Erik Clausen, da SE og HØR besøgte ham i sit hjem på Vesterbro i forbindelse med filmen "Aldrig mere i morgen".

Udtalelserne kom nogle år, før Erik Clausen fik stillet diagnosen i 2022, men selv derefter sørgede han for at holde fast i livet.

Sygdommen fik dog på ingen måde lov til at holde ham fra kunsten.

– Tiden er gået med at male mine malerier. Det er det rene terapi med farver. Jeg har stor inspiration. Jeg maler kvinder, der danser, og har lavet omkring 30 malerier i efteråret og vinteren, sagde han til SE og HØR i februar 2022.

Erik Clausen var ikke bange for døden.
Erik Clausen var ikke bange for døden.
 Foto: Kaspar Wenstrup

– Parkinson er meget alvorligt, for det kan ikke helbredes. Du skal – ligesom med Dansk Folkeparti – leve med det. Vi kan ikke rigtig få det væk.

Parkinsons sygdom - og delir

Inden diagnosen var "Midt om natten"-stjernen så uheldig at brække både hofte og skulder. Derimellem fik han også konstateret delir.

Delir er en forbigående forvirringstilstand. Her bliver patienter præget af svigtende orientering for tid, sted og situation.

Derfor måtte Clausen modtage elektrochok efter at have mistet bevidstheden i to uger.

Clausen begyndte sin karriere som gadekunstner og blev en del af det danske kulturmiljø i 1960'erne og 1970'erne. Han stiftede senere "Clausens Teater" og begyndte at lave film, hvor han havde både kreative og sociale budskaber. Hans debutfilm som instruktør var "Cirkus Casablanca" (1981).

Nogle af hans mest kendte film er "Manden i månen" (1986), "Min fynske barndom" (1994) og "Aldrig mere i morgen" (2017).

Erik Clausen har gennem årene været en markant stemme i den danske filmbranche og kulturdebat. Han blev 82 år.

Sponsoreret indhold