Mor til Elias: - Han har slået min søn ihjel, men slipper fuldstændigt
Det er ikke en følelse af retfærdighed, som moren til 15-årige afdøde Elias, Anna Sørine Bukh Petersen sidder tilbage med, efter at der onsdag faldt dom i den uhyggelige drabssag.
Her blev en jævnaldrende dreng idømt tre års fængsel, efter at han var blevet fundet skyldig i grov vold med døden til følge for sin rolle i drabet på Elias. Han var oprindeligt tiltalt for medvirken til drab.
- Det efterlader en hel masse, der er uafsluttet og en masse uretfærdighed. Det eneste jeg har fået, det er et brev i min eboks. Jeg er blevet behandlet, som om det var en kat, jeg havde mistet, siger Anna Sørine Bukh Petersen til SE og HØR.
For ifølge politiet var det en anden dreng - på blot 14 år på gerningstidspunktet- som førte kniven og stak Elias med en stor kniv, så han døde. Drabet skete i Husum den 24. Maj i år, da Elias og nogle af hans kammerater stod af bussen ved Åfløjen i den københavnske bydel.
Men fordi Elias' drabsmand var under den kriminelle lavalder og først blev 15 år et par måneder senere, så kan han ikke straffes i det almindelige retssystem. Hans sag behandles ved Ungdomskriminalitetsnævnet i stedet.
Det nager hende
Det er især, at Elias’ drabsmand slipper for at skulle møde op i retten og tage sin straf, som nager Anna Sørine Bukh Petersen efter dommen mod den 15-årige medgerningsmand onsdag.
- Det er jo ikke ham, der har ført kniven. Ham der har slået min søn ihjel, han slipper fuldstændigt, fordi der var et par uger til, at han blev 15 år, siger hun.
At gerningsdrengen ikke får en straf i det almindelige retssystem, får Anna Sørine Bukh Petersen til at efterlyse, at man gentænker, hvordan man sætter ind overfor unge, som bliver dømt for meget alvorlig kriminalitet, som eksempelvis drab.
- Du kan ikke bare gå ud og slå ihjel og så ikke stå til ansvar for det. Det er jo noget andet, hvis du bliver overfaldet og i affekt kommer til at slå nogen ihjel. Her har intentionen jo helt klart været at slå ihjel, siger hun.
- Hvis du begår drab (under den kriminelle lavalder red.) så bliver du pakket ind og rullet væk, og det handler ikke kun om min retsfølelse, men det er også for hans skyld. Han er nødt til at forstå, hvor alvorligt det er at tage en andens liv, lyder det.
Efterspørger en "mellemvej"
Anna Sørine Bukh Petersen understreger, at det ikke handler om at nedsætte den kriminelle lavalder, men efterspørger en ‘mellemvej’, hvor man i højere grad skal stå til ansvar for sin kriminalitet, selvom man er under 15 år.
Ifølge moren til afdøde Elias er det et farligt signal at sende til andre unge mennesker, hvis man ifølge moren kan slippe afsted med drab, fordi man er under den kriminelle lavalder. Hun mistænker, at den 14-årige kan have været bevidst om, at han stod overfor at komme over den kriminelle lavalder, da han begik drabet.
- Det kan jeg jo ikke lade være med at tænke, når det er lige op til hans 15 års fødselsdag, at han begår den værst tænkelige forbrydelse overhovedet”, siger Anna Sørine Bukh Petersen.
Men selvom Anna Sørine Bukh Petersen ikke føler, at retfærdigheden er sket ved domsafsigelsen onsdag, så håber hun mest af alt, at de to drenge der stod bag drabet på hendes søn får den hjælp, de behøver.
- Jeg håber bare, at han får noget hjælp til at blive et bedre menneske. Jeg kan i hvertfald tænkte, at hvis du er i stand til at gøre det, så er man bestemt ikke et godt sted, siger hun.
Moren til afdøde Elias har flere gange harcelleret mod politikere, som har talt for strengere straffe som en løsning på problemerne med kriminalitet blandt unge.
Men ifølge Anna Sørine Bukh Petersen kan man ikke straffe sig ud af sociale problemer.
- Når man i årtier har kørt en politik med hårdere straffe, og det ingen effekt har, så bliver man nødt til at tænke anerledes.
Hun peger i stedet på, at man er nødt til at have et øget fokus på unges mentale helbred i stedet for hårdere straffe.
- Hvis du går rundt med kniv, så er det fordi, du er paranoid og er bange. Jeg savner, at der er nogen, som virkeligt tager fat i roden af problemet, fordi det her bliver bare værre, og så går det udover en andens barn,” siger hun.
Når forældrene ikke magter opgaven, så er samfundet nødt til at sætte ind i højere grad, mener moren til Elias.
- Det er forældrenes ansvar. Det er os, der bringer børnene til verden og vores ansvar at give dem gode værdier. Men desværre er der mange, der ikke magter den opgave. Og hvad gør vi så? Lyder det retorisk fra Anna Sørine Bukh Petersen.