Nyheder23 timer siden

Festival frygter at måtte dreje nøglen om

Planer om salg af den jord, festivalen låner sig ind på, giver rynker i panden hos dem, der står bag den årlige begivenhed
Der blev budt på hestekræfter, dækrøg og brølende motorer fra dragracing, drifting, traktor pulling til udstilling af kromskinnende biler på Allingåbro Motor Festival i 2019.
Der blev budt på hestekræfter, dækrøg og brølende motorer fra dragracing, drifting, traktor pulling til udstilling af kromskinnende biler på Allingåbro Motor Festival i 2019.
 Foto: Ritzau Scanpix

Det kan snart være fortid med hjulspind og traktortræk til Allingåbro Motor Festival.

Den jord, som festivalen finder sted på, er nemlig sat til salg.

Størstedelen af arealerne er ejet af Norddjurs Kommune, som har udlånt arealerne til festivalen, mens de resterende jordstykker er privatejede.

På et møde i økonomiudvalget drøftede man tirsdag at sælge de kommunalt ejede erhvervsgrunde.

Der er i alt tale om otte kommunalt ejede grunde. To af dem er taget af salgslisten, men fire, der benyttes til Allingåbro Motor Festival, er stadig at finde på listen.

- Vi frygter, at det kan blive enden på vores motorfestival, hvis vi ikke har de arealer, vi plejer at bruge, siger Jens Olaf Hersom, der er formand for Allingåbro Motorfestival, til TV2 Østjylland.

Festivalen har været placeret det samme sted siden 2001, hvor der blev tændt for de første tændinger.

Her har gæsterne blandt andet kunnet se dragrace, drift og motocross, og det har trukket tusindvis af mennesker fra nær og fjern til Allingåbro.

Op mod 11.000 deltog i arrangementet i maj 2024.

De forskellige konkurrencetyper kræver, at man har nogle arealer med underlag af både jord, græs og asfalt.

- Det er meget sjældent, at de arealer findes sammen, hvor man kan få lov til at lave motorsport, fordi motorsport er støjende, og det falder mange for brystet, siger Jens Olaf Hersom.

Både i dagene op til og under festivalen hjælper frivillige fra forskellige lokale foreninger til med at stable det hele på benene.

- Foreningerne er også meget afhængige af motorfestivalen, fordi vi har kunnet lave penge til dem. Det er meget vigtigt. Der opstår mange fællesskaber blandt mennesker, når man arrangerer sådan en festival. Det er noget, man er stolt af her i byen, siger Jens Olaf Hersom.

Den jord, som Allingåbro Motor Festival drøner rundt på, er i kommuneplanen afsat til erhvervsformål.

Og nu har forvaltningen modtaget henvendelser fra interesserede købere, hvilket betyder, at der i kommunen tages stilling til, om man bør sælge eller fortsat afsætte jorden til festivalen.

- Grundene er udlagt til erhverv og har været det i en del år. Jeg tror godt, at vi både kan have plads til en festival og til erhverv derude, siger viceborgmester i Norddjurs Kommune, Benny Hammer (K).

Spørgsmål: Hvordan tænker du, at det skal kunne lade sig gøre?

- Det kan lade sig gøre ved, at vi går i dialog med motorfestivalen, siger Benny Hammer.

Optimismen er dog ikke helt til at spore hos formanden for Allingåbro Motor Festival, der i sommer var til møde med kommunen angående festivalens fremtidige placering.

- Jeg tvivler på, at de vil finde en løsning, så festivalen stadig kan afholdes. Nu er der kommet det stik modsatte op med forslaget om at sælge nogle af de arealer, som vi bruger, siger Jens Olaf Hersom.

Det er dog ikke et enstemmigt økonomiudvalg, der tirsdag drøftede fremtiden for de pågældende arealer.

Socialdemokraterne med Lars Møller i spidsen mener nemlig, at man fra kommunen bør række hånden ud frem for at slå den af motorfestivalen.

- Festivalen og de frivillige sætter Norddjurs Kommune på landkortet. De fortjener et signal fra kommunen om, at de fortsat kan være på de arealer og have en sikkerhed i deres fortsatte eksistens, siger Lars Møller, der er gruppeformand for socialdemokraterne.

Socialdemokraterne har dermed foreslået, at man tager arealerne ud fra salgslisten og i stedet kigger efter grunde andre steder.

- Det er ikke sådan, at vi ikke vil have erhvervsudvikling der, det vil vi også, siger Lars Møller.

Emnet om erhvervsgrundene tages op igen på tirsdag, når der afholdes kommunalbestyrelsesmøde.

Hos Jens Olaf Hersom hersker der ikke meget tvivl i håbet for fremtiden.

- Jeg håber, at vi får sikret nogle arealer. Vi klør på, så længe vi har nogle arealer at lave en festival på, siger han.

Spørgsmål: Det er kommunens arealer. Skal I ikke bare være glade for, at I har fået lov til at holde festivalen her i flere år?

- Vi er enormt glade for, at vi har kunnet låne kommunens arealer. Ellers havde det jo slet ikke kunnet lade sig gøre at holde en festival, siger Jens Olaf Hersom.

Spørgsmål: Er det så ikke okay, hvis de vil sælge grundene nu?

- Jeg synes, at kulturen er vigtig, og festivalen er en stor kulturbegivenhed i kommunen, siger Jens Olaf Hersom.

Motorfestivalen har et 20 års-jubilæum i bagagerummet til næste år, som er blevet udskudt på grund af coronapandemien.

Sponsoreret indhold