Olieudslip i Sortehavet: Flere delfiner fundet døde
Flere delfiner er døde som følge af olieudslip i Sortehavet, efter at to tankskibe forliste grundet dårligt vejr tidligere i december.
Det skriver nyhedsbureauet dpa på baggrund af informationer fra det statslige russiske nyhedsbureau Ria.
Tatiana Belei, som er direktør for delfinredningscenteret Delfa, siger til Ria, at der er blevet fundet 11 døde delfiner i den russiske region Krasnodar, som grænser op til Sortehavet.
Delfa skriver ligeledes på beskedtjenesten Telegram, at olieudslipper har medført en miljøkatastrofe, som betyder, at delfiner dør.
Desuden skriver centeret, at hundredvis af havfugle er blevet smurt ind i olie.
Et over 50 år gammelt russisk tankskib, der fragtede tusindvis af ton olie, knækkede i flere dele under et uvejr i Kertjstrædet 15. december. Et andet skib stødte på grund.
Kertjstrædet ligger mellem Sortehavet og Det Azovske Hav.
Fredag sagde Ruslands minister for naturressourcer, Aleksandr Kozlov, til det statsejede russiske nyhedsbureau Tass, at det menes, at omkring 4000 ton olie var lækket fra de to skibe.
Ifølge dpa lækker der stadig olie fra de to tankskibe.
Olien bliver skyllet op på strande over dusinvis af kilometer i både Krasnodar-regionen og på den ukrainske halvø Krim, som Rusland annekterede i 2014.
Den russiske præsident, Vladimir Putin, har selv kaldt olieudslippet for en miljømæssig katastrofe.
Det russiske ministerie for katastrofer siger ifølge Tass, at over 5000 redningsarbejdere og frivillige deltager i oprydningsarbejdet langs kysten.
Det skønnes, at omkring 130 kilometer af kysten i Krasnodar skal rengøres for olierester. Torsdag skrev Tass, at 10,7 kilometer var blevet rengjort.
Reuters har besøgt en strand, hvor frivillige skovlede olie og sort sand ned i hvide sække, så det kunne blive kørt væk med lastvogne. Mens de frivillige skovlede, drev endnu mere tyktflydende olie ind på stranden med bølgerne.
En af de frivillige ved navn Tatiana, siger til Reuters, at hun aldrig har set noget lignende.
- Det ser ud til, at naturen vil blive påvirket i mange årtier fremover, siger hun.
- Selv når du fjerner det øverste lag sand, når du så træder på det, falder du igennem, fordi der stadig er olie under sandet, lyder det videre.
De frivillige har lavet et redningscenter for fugle som eksempelvis skarver, som har fået vingerne smurt ind i olie.
Chefen for centeret siger til Reuters, at omkring 500 fugle er blevet behandlet, mens over 30 er døde.